Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Drgania po wymianie dwumasy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

prawie dwa tygodnie temu miałem wymienioną dwumasę w swoim audi (TDI 130KM) na regenerowaną. Podczas jazdy na biegu bez dodawania gazu (zwłaszcza z górki) zauważyłem dziwne drgania (nie są one jakieś mocne, ale da się odczuć) podczas jazdy na biegu z górki bez dodania gazu oraz buczenie silnika. Dodatkowo przy cofaniu autem, gdy dodam trochę mniej gazu kierownica mi drży (dość mocno). Czy wszystko to jest spowodowane wadliwą dwumasą i reklamować ją? Sprzęgło nie było wymieniane, ponieważ mój mechanik stwierdził, że jest w bardzo dobrym stanie.

Proszę o pomoc :)

Opublikowano

Przejrzeć poduszki silnika i skrzyni oraz sprawdzić odbój na pasie przednim. Po robocie mogło coś inaczej się ułożyć...Ciekawe czy poluzował śruby poduch, ułożył silnik i dopiero skręcił... 

Jak zawieszenia silnik-skrzynia OK to reklamacja na robote/dwumas...

Opublikowano

Popieram Kamila - sprawdź poduchy - u mnie też popukiwało podobnie jak w Twoim opisie aż pewnego pięknego dnia na jeździe z górki i hamowaniu silnikiem wyrwało mi poduchę skrzyni bo obie poduchy silnika były zdechłe na tyle, że odbój na pasie przednim się zdeformował. 

A czy przed wyminą dwumasy też takie były? Jeszcze ewentualnie możesz przyjrzeć się kołom od paska osprzętu - mi jak zdechło koło pasowe alternatora to dwóch mechaników z którymi się konsultowałem chciało już dwumas wymieniać - jak się później okazało niepotrzebnie - ponieważ wystarczyło, że nawet bez zrzucania zderzaka zdjąłem pasek osprzętu odpaliłem silnik i wszystkie niepokojące dźwięki i bujanie silnikiem ustało.  

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. W weekend sprawdzę poduszki i dam znać czy wina leży po ich stronie :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Problemem był brak podkładki pod poduszką silnika. Dziękuję za pomoc. Problem rozwiązany :)