Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[INNE] Jak usunąć wycieki oleju z silnika (Renault Laguna)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

posiadam lagune I sączy mi się olej z silnika symeringiem gdzie łączy się skrzynia z silnikiem .

czy są jakieś środki co to zatamują ? za dużo jest roboty żeby wymieniać ten zimering

proszę o jakieś sugestie co zastosować

Opublikowano

wymieniać symering i to jak najszybciej, inaczej się nie da

Opublikowano

Kawałek szmatki :) i po problemie.

Niestety roboty jest sporo, ja w Audi 100 jeżdziłem tak ponad 2 lata, poprostu dolewałem. W tamtym roku stwierdziłem że to zrobię. Robocizna kosztowała mnie 300 zl + 50 zl symering.

I jak będziesz odjeżdżał to sprawdź jak Ci biegi wchodzą, bo jak mi ustawili skrzynię przy zakładaniu to straciłem 1 i 2. Dało sie wrzucić tylko 3, 4 i 5 i mechanik mi wmawiał, że trzeba troche mocniej w lewo i wejdzie. On to określił, że "trzeba użyć niezerowej siły". Ja tam wcale nie jestem jakiś słabiutki i nie mogłem dać rady, więc byłem pewien że on tym bardziej nie ma szans. Powiedziałem, że niech sobie wrzuci sam tą jedynkę. Męczył się z 5 minut, żeby mi udowodnić że się da i pupa :) nie wrzucił.

Teraz wyobrażacie sobie, na skrzyżowaniu zapala się zielone a ja tu Pudziana wołam żeby mi jedynkę wrzucił, bo mechanik powiedział że się da.

Opublikowano

posiadam lagune I sączy mi się olej z silnika symeringiem gdzie łączy się skrzynia z silnikiem .

czy są jakieś środki co to zatamują ? za dużo jest roboty żeby wymieniać ten symering

proszę o jakieś sugestie co zastosować

Jeśli nie bardzo zależy Ci na silniku i nie chce Ci się wywalać skrzyni, to wlej do oleju jakiegoś kleidła pt. Moto Doktor. Może zalepi uszczelniacz, a przy okazji zasyfi cały silnik :thumbdown:

Co wybierasz?

Opublikowano

ubytki nie są aż tak duże jakiś litr na 8kkm ale silnik prawie cały w oleju bo wyciekający olej kapie na koło zamachowe a te rozrzuca go po silniku . a chciałbym żeby autko pojeździło jeszcze ze 2 lata

Opublikowano

Koniecznie wymienić. A takie dolewanie to zanieczyszczanie środowiska. Potem ta polska taka brudna.... . Jakby każdy tak robił to strach pomyśleć jakby ten świat wyglądał.

Opublikowano

Francuz czyli moj specjalizacja, nio nie stety bez zciagniecia skrzyni i sprzegla sie nie obejdzie, gdyz simering jest pod kolem zamachowym, koszt takie simeringu to okolo 60zl, pamietaj ze jak ktos ci to bedzie robil to dobrze jest tez wyciagnac podpore na i pol panewke na ktorej zewnetrznej stronie jest wlasnie ten simering i uszczelinic silikonem ale , nie stety trzeba zciagac miske do podpory ale duzo roboty z tym niem gdyz skrzynia bedzie zciagnieta.

Opublikowano

ubytki nie są aż tak duże jakiś litr na 8kkm ale silnik prawie cały w oleju bo wyciekający olej kapie na koło zamachowe a te rozrzuca go po silniku . a chciałbym żeby autko pojeździło jeszcze ze 2 lata

Nie pojeździ. Z czasem sprzęgło dostanie oilu i będzie na złom - warto czekać?

Koniecznie wymienić. A takie dolewanie to zanieczyszczanie środowiska. Potem ta polska taka brudna.... . Jakby każdy tak robił to strach pomyśleć jakby ten świat wyglądał.

Trafna uwaga. Zwłaszcza jak się jeździ bez kata mocno tuningowanym 1.8T :cool1:

Podłączałeś pod analizator? Myślę, że nieco by zwariował :kox:

Opublikowano

to nie to forum :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

wymień simering i nie kombinuj... 300paczki za wyciągnięcie skrzyni plus graty... więc nie ma tragedii... :no: