Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Duże zużycie paliwa, falowanie obrotów, brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam i mam problem ze swoim autem Audi A 4 model ADR 1.8 20V chodzi o spalanie w miescie dochodzi do 18 litrów a w trasie spala do 8l/100 samochód został podłaczony do komputera zostały wykasowane błedy i nic sie nie zmieniło nadal pali jak smok myslałem ze to wina czujnika temperatury niebieskiego i czarnego 4 pin oraz termostatu wymieniłem na nowe i zwiekszyło mi sie spalanie o 2 litry na chwile obecna około 19 na sto w miescie co z tym mozna zrobic ????? po za tym silnik jak spadaja obroty faluje przes kilka sekund miedzy 900 a 300 obrotów pozniej sie uspokaja i równo chodzi a komputer nie pokazuje uszkodzen... po za tym silnik jest zamulony i chodzi głosno tzn ok 2,500 obrotów od 90 do 130 mało nie wyskoczy pózniej sie wycisza tak po przekroczeniu 4,500 obrotów albo ok 150/h co to moze byc ??????

Opublikowano

samochód został podłaczony do komputera zostały wykasowane błedy i nic sie nie zmieniło nadal pali jak smok

Witaj , po pierwsze to usuniecie błędów z komputera za pomocą kasowania niczego nie naprawia , wielu z Was myśli ze jest to standardowy komputer typu PC , po restarcie wszytko wraca do normy .Gdyby tak było, było by pięknie :kox:

Pamiętasz jakie to były błędy i czego dotyczyły ? Na moje skromne oko to mi wygląda na sondę no i przepustnice...

Zacznij od przeczyszczenia przepustnicy ( jest gdzie na forum jak to zrobić )

W momencie kiedy będziesz ja czyścił odkręcisz zbiornik cieczy chłodzącej , po przeczyszczeniu i poskładaniu przepustnicy , dolotu itd. nie skręcaj tego pojemnika odpal silnik i zobacz jak pracuje. Następnie ode pij sondę to jest czarna wtyczka za przepustnica pod zbiornikiem , jest mocowana na ścianie grodzi silnika , obok niej są inne złącza np. zielone niebieskie. Ciebie interesuje czarne ostatnie po lewej stronie :)

Przed odpięciem zwróć uwagę jak silnik pracuje , a następnie rozepnij sondę i zobacz czy jest jakaś zauważalna różnica w pracy silnika (przy dobrej sondzie będzie duża różnica , silnik przełączy się na tryb awaryjny i użyje własnych zaprogramowanych map związanych z doborem mieszanki ) jeśli nie to masz sondę do wymiany. To jest najproszczy sposób sprawdzenia sondy. No chyba ze masz własnego Vag-a to pomierz ja ..

Ale z mojego doświadczenia nie liczy na błędy związane z nią . Ja dziś wymieniam sondę bo mam podobne objawy co Ty , błędów zero a silnik chodzi jak by pochodził z ursusa :wallbash:

Jak byś miał jakieś wątpliwości to pisz :)

Pozdrawiam i powodzenia .....

Opublikowano

temat falowania obrotów i wysokiego spalania byl juz poruszany wielokrotnie :szukaj: znajdziesz tam wszystko

Opublikowano

Zobacz czy nie pękła odma pod kolektorem ssącym co powoduje dostawanie się lewego powietrza i zatem masz falowanie obrotów,sprawdź sondę jak pisał kolega i rozrząd może przeskoczył o jeden ząbek.

Opublikowano

Wszystkie czesci wymieniaj na oryginalne, bo efekty czasami sa odwrotne. Hihihihi ... zycie jest ciezkie, :hi: .

Opublikowano
  • Autor

Witam was sprawdziłem dzisiaj co jest mojemu autku i dom jrzałem olej w przepustnicy i troche jakiegos syfu rozbiore to w tygodniu poczyszcze i napisze wam czy cos sie zmieniło.