Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pęknięcie na tarczy hamulcowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myłem auto w sobotę i zauważyłem,że mam pęknięcie na tarczy hamulcowej prawe przednie koło.Wymieniać tarcze czy takie małe pęknięcie może być i obserwować czy nie pęka bardziej.

IMG-20180916-WA0002.jpeg

Opublikowano
38 minut temu, Gregorski3 napisał:

Myłem auto w sobotę i zauważyłem,że mam pęknięcie na tarczy hamulcowej prawe przednie koło.Wymieniać tarcze czy takie małe pęknięcie może być i obserwować czy nie pęka bardziej.

IMG-20180916-WA0002.jpeg

To już nie wygląda na małe pęknięcie. Przy tarczach nawiercanych zdarzają sie mikropękniecia przy otworach, ale w porównaniu do twojego to tamte wyglądają jak ryski :)

Tu masz przykład (mocno popękane):

11.jpg

Opublikowano

Witam, niestety nie wróży to nic dobrego, nie muszę chyba opisywać czym grozi pęknięcie tarczy przy wyższej prędkości - zablokowanie jednego koła. Konsekwencje mogą być bardzo różne. Nie zwlekałbym z wymianą w końcu to Twoje bezpieczeństwo i Twoich bliskich. Pieniądze niewspółmierne do ryzykowania zdrowia i życia. Pozdrawiam.

Opublikowano
6 godzin temu, Gregorski3 napisał:

IMG-20180916-WA0002.jpeg

Ja pier*** czlowieku to jest GIGANTYCZNE pekniecie a nie male ... przeraza mnie niektorych podejscie do tematu . Serio . To i tak szok , ze mamy tak malo wypadkow w PL . ( a i tak prawie najwiecej w europie ) . Zero wyobrazni. Ch** nie wymieniaj bo szkoda 200 zl i czekaj az zabijesz siebie albo kogos . Ale na tarczach zaoszczedzone .

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, KubiaK napisał:

Zero wyobrazni. Ch** nie wymieniaj bo szkoda 200 zl i czekaj az zabijesz siebie albo kogos . Ale na tarczach zaoszczedzone .

Daruj sobie człowieku takie teksty bo nigdzie nie napisałem,że szkoda mi kasy na tracze bo na aucie nie oszczędzam i wszystko wymieniam na markowe części.Problem jest taki ,że mechanika nie umówię z dnia na dzień i trzeba czekać kilka dni. A po to jest forum żeby się dopytać a nie wysłuchiwać,że nie mam wyobraźni bo nic o mnie nie wiesz ...

Opublikowano
  • Autor

Pytam bo zasugerowałem się tym artykułem

https://brakestock.pl/news/view-p-kni-cia-na-tarczach-hamulcowych.html

Maksymalna długość: 0,5 x szerokość tarczy hamulcowej

Maksymalna szerokość: 0,2 mm

Głębokość maksymalna: 0,2 mm

Tak więc, jeśli pęknięcie na tarczy nie przekracza określonych norm – powodu do zmartwień nie ma. Obecność mikropęknięć żadnego wpływu na właściwości użytkowe tarczy hamulcowej i klocków nie ma i nie narusza integralności.

Na tych zdjęciach widać tarcze hamulcowe w stanie normalnej pracy. Te pęknięcia nie stanowią zagrożenia i nie wpływają na proces hamowania.

Opublikowano
13 minut temu, Gregorski3 napisał:

Daruj sobie człowieku takie teksty bo nigdzie nie napisałem,że szkoda mi kasy na tracze bo na aucie nie oszczędzam i wszystko wymieniam na markowe części.Problem jest taki ,że mechanika nie umówię z dnia na dzień i trzeba czekać kilka dni. A po to jest forum żeby się dopytać a nie wysłuchiwać,że nie mam wyobraźni bo nic o mnie nie wiesz ...

Owszem nie znam Cie ale skoro zadajesz takie pytanie na forum tzn, ze nie masz wyobrazni. Bo niby jakiej odpowiedzi sie spodziewales ? Spoko mozna jezdzic nic sie nie martw ? Ja tu nie mam zamiaru ani nikogo obrazac ani sie klocic etc no ale blagam szanujmy swoje zdrowie i zycie .

Co do artykulu: lasera w oczach nie trzeba miec, zeby widziec, ze to NIE jest mikropekniecie pozniej 0.2 mm ... Poza tym producent Ci zawsze napisze, ze jest wszystko cacy - po kiego grzyba mialby przyjmowac tarcze z reklamacji skoro moze napisac , ze pekniecia sa ok i mozna smigac ... w dziurawych butach tez mozna chodzic ?

Edytowane przez KubiaK

Opublikowano
  • Autor

Mam wyobraźnię bo już jestem umówiony na wymianę tych tarcz i klocków. Tak więc temat wyczerpany. Pozdrawiam.

Opublikowano

No i gitarka, No offence :)

Opublikowano

Generalnie też byłbym za wymianą jeśli to pęknięcie,  jednak widywałem gorsze wizualnie powierzchniowe ubytki dalej jeżdżące i nic się nie stało.

Nie jestem do końca pewien czy to co widać na zdjęciu to ewidentne pęknięcie a nie np. otwarcie się rysy skurczowej w żeliwie co często widuję.

Niby większość tarcz powinna być prześwietlana i komputer takie coś w strukturze powinien wypatrzyć.

Rzeczywiście są dopuszczalne pewne rysy i pęknięcia na tarczach hamulcowych.

Opublikowano
  • Autor

Ten ciemniejszy kawałek u dołu wygląda na ubytek jakby od kamienia a ten cienki u góry pod paznokciem czuć pęknięcie i tak też wygląda z bliska. Zdjęcie pokazuje jakby to wielkie było ale w sumie ma to ok 2 cm.