Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Witam wszystkich! 

Jestem posiadaczem Audi od ponad roku od jakiegoś czasu mam problem czasami po odpaleniu jak chcem ruszyć gaśnie mi autko i odpalić nie idzie chwilę odstoi i odpali normalnie czasami nie równo pracuje po drugim odpaleniu i po chwili normalnie. Dodam że wymieniłem już świece przepustnice i cewki. Macie pomysł w czym może być problem? 

Opublikowano

Prawdopodobnie czujnik płynu chłodzacego jest czapka, z rana na zimnym sprawdź na 51 kanale temp plynu na klimatronicu i podepnik kompa i zobacz ile pokazuje w nastawach temp płynu a ile pokazuje termometr temp zewnętrznej. Ja księpokrywa i nie rozjeżdża wiecej niż 5 stopni to nie czujnik, jak temperatura jest oki to odpal silnik i w drogę. Jedź i obserwuj kiedy ruszy się wskazówka na liczniku a ile wtedy będzie na klimatronicu, jak się ruszy powinno być jakieś 65 max 70 stopni. Stań i sprawdz ile pokazuje w oknie na nastawach komputer. Jeśli temperatura nie będzie płynnie rosła tylko np na klimatronicu stoi, doszła do np 32 stopni i po jakimś czasie wskakuje odrazu 70stopni to czujnik do wymiany. Jak nie osiagnie 90 a na komputerze 88 stopni to termostat do wymiany.

Czujnik jest wazny bo jak komputer nie wie jaki jest zimny silnik i jaka temp płynu nie ustala dokładnie dawki paliwa i moze właczać i wyłaczaś tryb pracy " na ssaniu" z tąd te wibracje.

Udanej zabawy. Czasem trzeba kilka razy zrobić test dla pewności.