Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Eksploatacja 2.0tfsi - 2014

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

od pół roku jeżdże moją pierwszą benzyną, i jedyne co wymieniłem przez 15tys km to 2x olej i komplet filtrów.

podpowiedzcie co powinienem i kiedy wymienić, co sprawdzic i jak ogólnie dbać o silnik 2.0tfsi, CPMB, 2014r więc poprawiony polift, Quattro, 53000km.

Świece lada chwila? Cewki, przewody tez się wymienia? Filtr paliwa jest wymienialny? Olej w skrzyni (mam wersje USA więc tiptronic - 8biegowa ZF)? Co jeszcze?

Dzięki za pomoc Panowie :)

Opublikowano
  • Autor

OK :) 

Filtr powietrza co 90tys km
Świece co 60tys km - pytanie jakiego producenta wybrać?
Filtr paliwa w 2.0tfsi jest niewymienialny?

I została skrzynia - mam USA więc nie S-tronic a tiptronic, a w książce jest info dla Q5, A6 i A8 hybrid. Masz może taką książke ale dla USA? :) 
W tipie ZF8 tez trzeba jechać na drugi koniec Polski do gościa który ogarnia wymiane tak jak w przypadku DSG? Czy wystarczy spuścić stary, zalać nowy i tyle?

Edytowane przez Osiollekk

Opublikowano

Filtr powietrza to ja co rok wymieniam. Zrobisz kilkanaście tysięcy i już jest zasyfiony i czarny :)

Świece mam wrzucone BERU

Filtra paliwa nie wymienia się.

Co do skrzyni, to zapewne producent nie przewiduje wymiany oleju. Ja pomimo tego bym i tak wymieniał. Na pewno jej to nie zaszkodzi. 

Opublikowano
  • Autor

No filtr powietrza racja, tak tylko przepisałem z tej książki :)

Co do tipa to tylko spuścić stary i zalać nowy? Czy coś jeszcze, orientujesz sie?

Opublikowano

Ja świece polecam NGK bo takie ida na pierwszy montaż, w moim temacie jest ich numer.

Świece można ciut szybciej niż 60 wymieniać jak Ci wypadnie np wymiana oleju:)

Olej w skrzyni to nie taka prosta sprawa

https://www.audizine.com/forum/showthread.php/687598-ZF8-Transmission-NOT-Lifetime-fluid/page17

Trzeba mieć vcds i odpowiednio sprawdzić poziom oleju przy określonej jego temperaturze.  

Z tego co piszą na audizine to przewaznie przy zlewaniu wylatuj ok 5l, reszta zostaje w srodku. Sam nie wiem co bym lał, czy płyn z ASO czy ten, który sprzedaje producent skrzyni czyli ZF8 Lifeguardfluid 8...

Opublikowano
  • Autor

Wampir, orientujesz się kto może ogarnąć wymianę? Narazie pytam teoretycznie, bo do 100tys mi jeszcze troche brakuje :) 

Opublikowano

Pewnie ASO albo szukaj w okolicy ogarniętego mechanika.

Ewentualnie do tunera, który to zrobi przy okazji softu do ECU i TCU :)

Ja jadę do Gregor10.pl

Zrobili bardzo dużo aut z usa z tymi skrzyniami.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Siema ten silnik jest na łańcuchu? też ściągnąłem i czeka mnie kilka napraw jak z tą skrzynia w końcu jest? Gdzie wymieniłes olej? Jaka cena? I co warto zrobić na początku? 

Edytowane przez Sensey89

Opublikowano
7 godzin temu, Sensey89 napisał:

Siema ten silnik jest na łańcuchu? też ściągnąłem i czeka mnie kilka napraw jak z tą skrzynia w końcu jest? Gdzie wymieniłes olej? Jaka cena? I co warto zrobić na początku? 

Łańcuch.

Co do oleju, to zależy czy pełna wymiana czy tylko to co zleci z korka, a to z kolei zależy jaki masz przebieg.

Opublikowano

Chyba pełna wolę zrobić i mieć spokój sam dla siebie przebieg to 80 tys km tylko pytanie czy u jakiegoś mechanika czy w serwisie Audi i plus minus jakie są to koszta jestem z okolic Wrocławia 

Ew powinienem coś dodatkowo wiedzieć o tych wersjach z USA? 

Edytowane przez Sensey89

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

W piątek zmieniam olej w skrzyni - kupiłem cały zestaw z ZF (olej, uszczelka, filtr i śruby). Decyzja, że zmieniam sam, bo przy 65tys przebiegu nie ma sensu wymieniać calutkiego tj. dynamicznie.

Druga sprawa, to co z tym rozrządem? Łańcuch dożywotni czy trzeba to ruszać? Kiedy najlepiej wg. Audi i kiedy wg. Użytkowników? :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie rozrząd przy ok 140kkm miał już kilka stopni odchylenia więc pewnie przy jakiś 120kkm powinno się to już robić.

Opublikowano
  • Autor

Jaki koszt części + robota?

Opublikowano

120 i zmiana rozrządu w polifcie? Chyba tys mil :)

wg analizy audizine gdzie wiele osób podawało swoje przebiegi (prawdziwe) i stopień naciągnięcia napinacza to zalecają sprawdzanie po przekroczeniu 160tys km.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 18.09.2019 o 20:43, wampir napisał:

stopień naciągnięcia napinacza

To jest jakoś mierzalne np przez vcds?

Opublikowano

jest możliwość podejrzenia jego naciągnięcia.

image.png

Opublikowano
42 minuty temu, Wihajster napisał:

jest możliwość podejrzenia jego naciągnięcia.

image.png

Przez ten otwór się zagląda jak dobrze pamiętam.

IMG_20190921_091658.jpg