Emejcz Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Witam. Kupiłem niedawno auto które było sprowadzone przez handlarza ze Szwecji i niestety urząd w Łodzi odmówił rejestracji. Sprawa poszła do wyjaśniania, mają na to 30 dni. Doczepili się do tego, że na żółtej części dowodu rejestracyjnego adres został zamazany i wpisany od nowa przez handlarza. Czy ktoś spotkał się już w swojej karierze z czymś takim i rozwiązanie było pozytywne? Przerypane, nie wiadomo co dalej tym robić.
luk330 Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Zasadnicze pytanie: kupiłeś auto od handlarza czy od Szweda (umowa inblanco)?
Emejcz Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 2 godziny temu, luk330 napisał: Zasadnicze pytanie: kupiłeś auto od handlarza czy od Szweda (umowa inblanco)? Od handlarza który kupił od szweda. Handlarz wpisał swój adres błędnie i napisał go tam jeszcze raz (na żółtym dowodzie).
komoornik Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Adres ma jakiekolwiek znaczenie? Chyba coś kombinował Pan handlarz ?
Emejcz Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 Twierdzi, że wpisał zameldowania zamiast zamieszkania (lub odwrotnie) stąd korekta. Tylko adres w zasadzie pozamazywany.
krystek590 Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) moim zdaniem handlarz coś zakombinował. Zamazał adres szweda i wpisał swój, żeby było wiarygodnie, a ostatecznie wyszło jakbyś auto kupił od szweda wyłączając handlarza. Po co mazać jeśli wpisało się adres zameldowania, a chciało się zamieszkania. To nie ma znaczenia, a przynajmniej takiego, żeby kreślić na dokumentach. Jakie dokumenty dał Ci handlarz po zakupie? Edytowane 18 Października 2018 przez krystek590
Emejcz Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 Też myślałem, że kombinacja, ale po co kombinować z adresem skoro jego imię i nazwisko jest nieprzekreślone? Nie kupowałem od szweda... Dostałem jego umowę k/s ze szwedem. Oba dowody rejestracyjne (niebieski i żółty) i opłacenie akcyzy.
krystek590 Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 2 minuty temu, Emejcz napisał: Też myślałem, że kombinacja, ale po co kombinować z adresem skoro jego imię i nazwisko jest nieprzekreślone? Nie kupowałem od szweda... Dostałem jego umowę k/s ze szwedem. Oba dowody rejestracyjne (niebieski i żółty) i opłacenie akcyzy. a umowa między Tobą, a handlarzem?
Emejcz Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 No mam oczywiście też...
krystek590 Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) 13 minut temu, Emejcz napisał: No mam oczywiście też... czyli kupiłeś samochód przygotowany do rejestracji ze zrobionymi papierami? to dane handlarza są na żółtym dowodzie szwedzkim? Edytowane 18 Października 2018 przez krystek590
Emejcz Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 Widziałeś ten dowód? Jak szwed sprzedaje, to wtedy wypełnia stronę w dowodzie która jest przygotowana do zbycia auta. Skoro handlarz kupił od szweda to wypełnione jest to jego danymi. Tak to rozumiem.
krystek590 Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 Teraz, Emejcz napisał: Widziałeś ten dowód? Jak szwed sprzedaje, to wtedy wypełnia stronę w dowodzie która jest przygotowana do zbycia auta. Skoro handlarz kupił od szweda to wypełnione jest to jego danymi. Tak to rozumiem. no tak, tylko po co zmieniał swoje dane, jak to nie ma znaczenia, by to kreślić. Widać co zamazał? był to jego inny adres? może skończyć się zarządzeniem wydania wtórnika
Emejcz Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 (edytowane) No właśnie nie widać. Nie skreślone są imię i nazwisko i ten numer identyfikacyjny. Edytowane 18 Października 2018 przez Emejcz
krystek590 Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 to jeżeli to widać co piszesz, że tylko adres zmieniony to dziwne, że urząd się doczepił
Emejcz Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 Młoda siksa była nieprzyjemna, babka obok by puściła, ale ta poleciała od razu do prawników. Pytanie jak to się skończy.
krystek590 Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 2 minuty temu, Emejcz napisał: Młoda siksa była nieprzyjemna, babka obok by puściła, ale ta poleciała od razu do prawników. Pytanie jak to się skończy. Nie pytałeś co w takim przypadku może Cię spotkać? Może przetrzymają na sztukę, bo mają takie procedury i będzie po temacie.
Emejcz Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 Oni nie potrafili udzielić odpowiedzi co dalej. Kazali dać do weryfikacji do sekretariatu i czekać. Z sekretariatu odesłali mnie do kierownika, a kierownik powiedział, że będą weryfikować i jak dane są sfałszowane to składa od razu sprawę do organów ścigania.
krystek590 Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 handlarz mógł dopisać jeszcze jeden adres, a nie kreślić(jeszcze nie przekreślił raz tylko zamazał całkowicie, jakby chciał coś ukryć). Dalej mnie ciekawi po co to zrobił jak to nic nie zmienia. Chyba, że to nie jego adres i auto było kupione na słupa. W każdym razie to powinni jego ścigać nie Ciebie.
Emejcz Opublikowano 18 Października 2018 Autor Opublikowano 18 Października 2018 No mnie ścigać nie będą, o to się nie obawiam. Jednakże to ja muszę czekać z autem w zawieszeniu.
krystek590 Opublikowano 18 Października 2018 Opublikowano 18 Października 2018 2 minuty temu, Emejcz napisał: No mnie ścigać nie będą, o to się nie obawiam. Jednakże to ja muszę czekać z autem w zawieszeniu. współczuję nerwówki. Daj znać co wyszło
Rekomendowane odpowiedzi