Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Technika HDR - kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fajna technika, czytałem troche o tym w necie i wzialem sie za to. Ale po pierwsze czytalem ze najlepiej miec statyw i zrobic 7 zdjec od - do +3EV a mój aparat (PANASONIC-LS60) ma tylko skalę do -/+2EV. Kolejny problem to właśnie używanie tej opcji. Zawsze gdy chce przyciemnic lub rozjasnic robione zdjęcie wychodzi tak jakby było ustawione na 0EV. Czy muszę miec inny aparat?

Opublikowano

wystarczą 3 zdjecia

jedno ev -2

drugie ev 0

trzecie ev +2

statyw musi byc

w rawie czy jpg bedziesz miał pełnoprawnego hdra

istnieje tez mozliwosc robienia pseudohdrów z jednego jpga, tez mogą wygladac dobrze :wink4:

Opublikowano

Co do samego aparatu, to poszperaj tutaj:

http://www.lumix-forum.org/

Ogólnie powinny 3 zdjęcia wystarczyć, ale jak nie jesteś pewien to pstryknij więcej... Lepiej mieć jak nie mieć i później żałować :)

W linku który Ci podałem znajdziesz wątek o HDR'ach :)

Opublikowano

Jako, ze tez cos sobie majstruje z HDRami ale nie wychodza mi taj wypasnie jak koledze Sokolnh to prosilbym o rade.

Ja jeszcze majstrujesz zeby uzyskac takie fajne efekty? Nad czym sie pastwisz, krzywe, poziomy miksujesz czy jeszcze cos innego.

Jezeli oczywiscie chcesz zdradzic technike, nie chodzi mi o to aby kopiowac Twoj styl tylko, zeby poglebiac wiedze.

Ja uzywam Lightrooma i tam jest dos ograniczona mozliwosc ingerencji a PS to i wydatek i mysle ze na moje potrzeby to armata na muchy.

Z gory dzieki za pomoc jezeli zechcesz sie z nami podzielic tajnikami ustawien :-)

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

ja sciagnalem easyHDR pro ... jest platny, lecz mozna z niego korzystac bezplatnie tylko pozostawaja znaki wodne, ale mysle ze do pierwszych krokow moze byc. [br]Dopisany: 25 Luty 2009, 13:46_________________________________________________i tak nic zrobic nie moge... :disgust:

Opublikowano

polecam photomatix - wpiszcie w googlach darmowe wersja i ściągajcie :)

nie ma żadnych znaków wodnych :gwizdanie:[br]Dopisany: 25 Luty 2009, 14:48_________________________________________________

Ja uzywam Lightrooma i tam jest dos ograniczona mozliwosc ingerencji a PS to i wydatek i mysle ze na moje potrzeby to armata na muchy.

To jest raczej program do RAW-ów :)

Opublikowano

Ja też uzywam photmatix :good:

Opublikowano
  • Autor

tak sciagnalem sobie i juz mi cos wychodzi... moge sie anwet pochwalic ale niestety mam znak wodny :disgust: sciagnalem zla wersje? i nie mam po polsku... jak by ktos wiedzial skad po polsku sciagnac bylbym wdzieczny :hi:

p10703701500x1001and2mo.jpg

jak to wygląda? :tongue4:[br]Dopisany: 25 Luty 2009, 15:15_________________________________________________zapomniałem dodac ze robilem to z jednej fotki :good:

Opublikowano

Cerb jest :good:

Teraz wszyscy będą mieli HDRy w galeriach :polew:

Opublikowano

Photoshop począwszy od wersji CS2.0 ma opcję zlepiania fotek o różnej ekspozycji do HDRów.

Opublikowano

Photoshop począwszy od wersji CS2.0 ma opcję zlepiania fotek o różnej ekspozycji do HDRów.

Tak ma, ale mnie sie jakoś lepiej pracuje na photomatixie - chyba robi to lepiej i ładniej :mysli:[br]Dopisany: 25 Luty 2009, 15:57_________________________________________________

zapomniałem dodac ze robilem to z jednej fotki :good:

Spróbuj zrobic tak: trzy zdjecia pod hdr i dla porównania najpierw zrób hdr z jednej fotki, a później z trzech :)

Opublikowano

Photomatix :good:

Opublikowano

Cerb, tu masz z forum panasonica jak ludzie robią hdr zwykłym sprzętem :)

Brighton w HDR

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Pan FZ7 - best statywu ;)

Od siebie wstawiam moje pierwsze próby w tej technice. Poniżej:

1. Wzgórze wawelskie przed zachodem słońca...

wawelkopiafilteredvt9.jpg

2. ...i Wawel po zmroku...

wawel1hffilteredau9.jpg

3. Podróż myślami gdzieś daleko...

toryhfhfbc0.jpg

Zdjęcia pochodzą z forum http://www.lumix-forum.org/index.php

Opublikowano
  • Autor

tak wiem jarko widzialem je, problem twki w tym ze nie mam statywu do aparatu a z jednego zdjecia robie w ten sposob ze

-mam jedno zdjecie kopiuje je 3 razy do innego folderu

-wlaczam phoitomatixa i tam otwieram je wszystkie 3

-pozniej wyskakuje mi okienko i tam zmieniam ze pierwsze zdjecie -2EV drugie 0EV a trzecie +2EV

-drobne poprawki i jest ok :good:

Opublikowano

Ktoś tam też robił bez statywu...

Wejdź na allegro, poszperaj troszku i na pewno coś znajdziesz, nawet taki za 20-30zł Ci spokojnie wystarczy :)

Efekt jest dużo lepszy :good:

Opublikowano
  • Autor

no dobra powiedzmy ze mam statyw ale chyba aparat musi miec jeszcze jakies ustawienia zeby zrobil te 3 fotki z przestawnym EV... bo nawet gdy bedzie aparat na statywie to przy przełączaniu moge poruszyc aparatem...

Opublikowano

cerB- trzeba delikatnie ustawienia zmieniać ;) Jest do tego taka opcja-Bracketing.

Jest do tych HDRów jakiś program, w którym po przerobieniu zdjęcia nie ma strat jakości?

W Photomatix'ie się pobawiłem chwilę, ale pojawia się groch i znaki wodne :disgust:

dsc00437and2more.jpg

Mój twór na szybko, robiłem tak jak cerB wcześniej pisał.

Opublikowano

cerB- trzeba delikatnie ustawienia zmieniać ;) Jest do tego taka opcja-Bracketing.

Niestety nie każdy aparat ma taka opcję :disgust:

Co do photomatixa to pisałem wcześniej już:

google - photomatix pełna wersja

nie będzie znaków wodnych :wink4:

Opublikowano
  • Autor

moj takiegoz ustawienia nie ma wiec chyba nie ma sansu kupowac statywu... :disgust:

Opublikowano

moj takiegoz ustawienia nie ma wiec chyba nie ma sansu kupowac statywu... :disgust:

Ale co, nie masz mozliwości ustawiania ev :?: