Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B9 - zestaw na zime a TPMS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien dobry Wszystkim!

Ruszam z pierwszym postem.

Posiadam A4 B9 w standardzie opony letnie o rozmiarze 245/40/R18 na firmowych alufelgach z czujnikami cisnienia (wymog UE).
Poszukuje rozwiazania na zime.
Glownie interesuje mnie czy jak skompletuje nowe felgi (alusy, badz stalowe) z zimowkami (rozmiar jak w letnich) bez czujnikow TPMS to jak to bedzie widziane na desce rozdzielczej. Czy komunikaty dotyczace TPMS beda wyswietlane, czy komputer nie zwariuje i ogolnie jak to wyglada i jak sie ma w praktyce.

Chialbym rozwiazac problem omijajac kalibracje czujnikow i dodatkowych kosztow za kazda zmaiana opon ich ewentualne uszkodzenie przy nieumiejetnej wymianie opon. Podobno nie kazdy serwis dysponuje odpowiednim sprzetem i nie zawsze umie to robic dobrze.... itd

Oczekuje na konstruktywna porade nie krytyke, pozdrawiam laik.

Opublikowano

A4 przynajmniej w polskiej dystrybucji nie posiada czujników kontroli ciśnienia jedynie wskaźnik ciśnienia działający w oparciu o czujniki abs i różnicy obrotowej kół

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Potwierdzam wypowiedz DonDżonsona. Audi A4 B9 2018 PL posiada seryjnie gumowe wentyle co za tym idzie kontrola cisnienia oparta jest o ABS i roznice obrotowa kol. Dla penosci mozna zawsze zadzwonic do Audi podajac nr VIN sprawdza wam dokladnie co kto ma, albo samemu mozna rozszyfrowac  kody z naklejki producenta etc (tej przy akumulatorze lub w instrukcji obslugi).

• 4 lata później...
Opublikowano

U mnie po wrzuceniu zimowych kół - oryginalnych 17 calowych felg (letnie to 19 cali) , wyskoczył błąd ciśnienia opon. 

Cisnienie opon mam takie jak zalecane, reset z poziomu mmi nic nie daje, a po wykasowaniu błędu VCDSem błąd natychmiast wraca.

Czy ktoś już przerabiał taki temat ? Jakieś wskazówki ?

Opublikowano

Coś źle musisz robić. Pompujesz koła do wskazanego ciśnienia, odpalasz silnik, zapisujesz nową wartość ciśnienia w MMI i to wszystko. 

Dopóki masz komunikat TPMS nie wykasujesz błędu VCDSem.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

robiłem to już kilka razy w przeszłości, a teraz się nie da .... 

Opublikowano

Podłącz pod komputer i sczytaj błędy i wrzuć pełny autoscan.

Opublikowano

450205408_ZdjcieWhatsApp2022-12-08o21_58_47.thumb.jpg.6e604afb8c6dea393b36fa00284ab2e5.jpg

Edytowane przez blaster99

Opublikowano

mam tylko takie foto zrobione u mechanika.

Opublikowano

To jedź do mechanika, który ma legalny i oryginalny VCDS a nie klona, bo to co na zdjęciu widać nic tu nie wnosi.