Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] W jaki sposób FIS liczy średnie spalanie ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce sie upewnic w jaki sposob FIS liczy średnie spalanie w naszych A4 ?

Bo mam dwie hipotetyczne wersje:

1) srednia liczona z całości przejechanych km od ostatniego resetowania licznika ? (tj. np z 50, 200 czy nawet 500 km)

2) czy średnia liczona z ostatnich przejechanych 100 km ?

Osobiście na podstawie własnych wyciagnietych wniosków twierdze ze jest to 1) opcja. Ale niech ktoś mnie utwierdzi w przekonaniu.

Chodzi o to ze kiedys jak resetowałem licznik przed wyjazdem nawet w niedługa trase (około 50km) to pokazywał srednia z tej trasy na poziomi 6,8 - 7,0 litrów /100.

Od ostatniego resetu zrobiłem po mieście 110 km - średnia była 13,2 l/100km a dzis dołożyłem do tego 120 km w trasie (z podgladem na tymczasowe i bez szału na drodze) i średnia jaka teraz jest to 10,2 l/100km.

hmm wiec wynika z tego ze do średniej wliczone zostało wszystko a nie oststania setka...

Dobrze kminie temat :przebiegly: ?

Opublikowano

raczej ta pierwsza opcja

Opublikowano

Bankowo jest liczone z całości przebytych km od momentu resetowania wskazywanej wartości.

Opublikowano

Moim zdaniem jest to naliczane przez fis od momentu odpalenia :) i za kazdym razem gdy gasimy silnik bedzie od nowa naliczac.Dokladnosc 0.1 litra.

Pozdr

Opublikowano

nie wiem jak w starszych modelach ale w B8 jest tak że po każdych 2h w których auto nie było jeżdzone komputer zeruje spalanie na pierwszej stronie, natomiast na drugiej nie kasuje się automatycznie i może być wyzerowane w każdej chwili. Ja np na 2 mam spalanie i przebieg od początku użytkowania.

Opublikowano

nie wiem jak w starszych modelach ale w B8 jest tak że po każdych 2h w których auto nie było jeżdzone komputer zeruje spalanie na pierwszej stronie, natomiast na drugiej nie kasuje się automatycznie i może być wyzerowane w każdej chwili. Ja np na 2 mam spalanie i przebieg od początku użytkowania.

dokładnie tak samo jest w b6. strona pierwsza dotyczy pojedyńczej trasy i resetuje się automatycznie po2 godzinach postoju lub może zostać zresetowana przez kierowcę w każdej chwili. Strona druga pokazuje dane od od chwili zresetowania do następnego zresetowania. kasowanie następuje poprzez przytrzymanie dolnego przycisku na manetce wycieraczek przez około 2-3 sekundy.
Opublikowano

Raczej nie w roczniku z '95 roku.

Opublikowano

Nie nie... napewno nie zrzuca pamieci ani po zgaszeniu ani po upływie danego czasu...

Kwestia czy pamieta wszystko czy ostatnie 100 km.

Ale z dzisiajeszej mojej jazdy i pomiarow wynika ze pamieta i zlicza srednia z całości przejechanych kilometrow od momentu zerowania do kolejnego resetu.

EDIT: panowie to co opisujecie wyżej to mowicie o chwilowym spalaniu - i te zawsze jest na biezaco. (faktycznie na 1 stronie) a na drugiej jest średnie a nie chwilowe i o tym mowa :]

Opublikowano

mas

Nie nie... napewno nie zrzuca pamieci ani po zgaszeniu ani po upływie danego czasu...

Kwestia czy pamieta wszystko czy ostatnie 100 km.

Ale z dzisiajeszej mojej jazdy i pomiarow wynika ze pamieta i zlicza srednia z całości przejechanych kilometrow od momentu zerowania do kolejnego resetu.

EDIT: panowie to co opisujecie wyżej to mowicie o chwilowym spalaniu - i te zawsze jest na biezaco. (faktycznie na 1 stronie) a na drugiej jest średnie a nie chwilowe i o tym mowa :]

Masz rację ponieważ w b5 jest tylko jedna strona fis w odróżnieniu od b6,b7 i b8 dlatego u Ciebie jest tylko funkcja pomiaru ogólnego(od kasowania do kasowania) nie masz strony odnoszącej się do danej trasy,która kasuje się po 2 godzinach.
Opublikowano

te bieżące spalanie tez mam (znaczy te w danej chwili) co sobie tak skacze.. a drugie to średnie. Chyba ze w B6 jest chwilowe, średnie, i jescze jakies inne (dzienne albo cos w tym stylu)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...