Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

LPFP - pompa paliwa w 2.0T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano,

Pytanie czy ktoś z Was przerabiał temat wymiany pompy w baku. Moja po mału kończy żywot i zastanawiam się czy wstawić zamiennik VDO ~ok 1000 zl (drogo jak za zwykłą OEMową pompke :/) czy szukać jakiejś customowej albo czy ktoś wstawiał jakieś pompy walbro etc i czy to wiąże się również z przeprogramowaniem sterownika czy nie koniecznie ? Wiadomo, ze OEM ma swój dedykowany sterownik więc pewnie tak łatwo nie będzie...

Każde info będzie mile widziane.

Pozdro

Edytowane przez KubiaK

Opublikowano

Jakie masz objawy?

Opublikowano
  • Autor

P310B - p310b low pressure fuel regulation. MIL on. na vagu na kanale 102 duty cycle pompy na wolnych obrotach 70%... zreszta czuje, ze brakuje mocy i odcina paliwa. z dnia na dzien jest coraz gorzej najpierw tylko na wysokich obrotach teraz juz sie zaczyna dlawic nawet na srednich. pewnie niedlugo padnie na amen wiec chce to ogarnac zanim w ogole auta nie odpale. brak jakichkolwiek innych objawow i bledow wiec raczej nie stawialbym na nic innego. filtr paliwa wymieniany na nowy (z dobrym cisnieniem roboczym).

tak dla potomnych link: https://forums.ross-tech.com/showthread.php?1865-P310B-012555-for-Audi-A4-2-0T

w ogole w tym kraju jak nie jezdzisz passatem 1.9 tdi albo oplem astra to ze wszystkim problem, w hurtowniach we Wroclawiu nikt nawet nie ma tej pompy na stanie , pozostaje albo internet albo rzezba z jakims customem ?

Opublikowano

No ja mam podobnie, ale tylko jak mocno cisnę i to dosyć rzadko.

Ale szczerze? Może zaryzykować pompę używkę - jak nie będzie lepsza to zwrócić.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

nie ma to jak samemu sobie zalozyc temat i samemu odpowiedziec :D tak czy siak pompe wymienilem na uzywke - auto odzyskalo wigor, bledu brak :)

Opublikowano

Jakieś wskazówki co do wymiany? Też będę się musiał za to zabrać.

Opublikowano

Panowie, 

Odnośnie modow LPFP np. JHM oferuje adaptery /wkłady usprawnieniajace cisnienie pracy LPFP. Skoro do B7 mają to do B8 też powinni. Wklad jest nietani: https://jhmotorsports.com/jhm-fuel-pump-upgrade-kit-high-flow-340-lph-w-drop-in-adapter-and-hardware-for-b7-a4-rs4.html

Pozdrawiam

Edytowane przez black4

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, komoornik napisał:

Jakieś wskazówki co do wymiany? Też będę się musiał za to zabrać.

po 1 to nic nie uszkodzic (tak wiem super rada ale jednak) po 2 dobrze ulozyc plywak, zeby sie nie zacial i nie przeklamywal no i po 3 i najwazniejsze dobrze osadzic uszczelke bo przy nastepnym tankowaniu bedziesz mial powodz pod autem - no i to wlasciwie tyle. warto miec szczypce specjalne do przewodow paliwowych bo latwo je ulamac a wymiana potem to dramat, co pierscienia zabezpieczajacego - mlotek i srubokret zalatwi sprawe :P aha no i pompa musi byc ulozona w odpowiedni sposob ale masz oznaczenia i chyba raczej ciezko sie pomylic , ba chyba nawet sie nie da bo inaczej nie dokrecisz pierscienia. adaptacja pompy robi sie chyba sama - a jak nie to w VCDS wchodzisz w MB kanal 103 i leci ADP RUN a potem ADP OK. tyle.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, black4 napisał:

Panowie, 

Odnośnie modow LPFP np. JHM oferuje adaptery /wkłady usprawnieniajace cisnienie pracy LPFP. Skoro do B7 mają to do B8 też powinni. Wklad jest nietani: https://jhmotorsports.com/jhm-fuel-pump-upgrade-kit-high-flow-340-lph-w-drop-in-adapter-and-hardware-for-b7-a4-rs4.html

Pozdrawiam

widzialem to, jak celujesz w moce 500+ to spoko a tak nie widze sensu chyba, ze komus zalezy na spppporym zapasie i wydluzonym czasie pracy pompy. z ciekawostek moge dodac, ze pompa siedzaca w RS4 to ta sama co w 2.0TFSI i rozni sie tylko kontrolerem pompy, ktorego dzialanie sprowadza sie do tego, ze wyciska 7 poty z tej biednej pompy i duty cycle jest az czerwone 

Opublikowano

Kuba dzięki za info odnośnie pompy lpfp z RS4.

Tak mod z adapterem lpfp od JHM to już pod grube projekty ok. 400+

Jak trafisz na jakieś inne sensowne rozwiązanie prośba o info,

Pozdrawiam

Opublikowano

Inne sensowne rozwiązanie to pompa z RS6 C6,skoro ogarnia 580KM w serii to w 2.0TFSI gdyby miało być nawet 400KM ogarnie bez problemu.A o takim rozwiązaniu dowiedziałem sie od mojego tunera,bo coś takiego robi.

Opublikowano

Dzięki Jarek ;D

Btw. W Twoim B7 TFSI siedzi seria LPFP?

Pozdrawiam

Opublikowano
40 minut temu, black4 napisał:

Btw. W Twoim B7 TFSI siedzi seria LPFP? 

Jeszcze seria,a jak nie będę mieć jakiegoś pomysłu na wymianę auta to pewnie wleci owa pompa z RS6 + Loba wysokiego ciśnienia + K04-064 z S3.

Opublikowano

No to grubo.

Loba to już górna półka. Cenowo też.

Btw. Wraz z dwoma Kolegami z A4 Klub zrobiliśmy Stage 3 w A4 B7 TFSI na hybrydach od Geremi-ego.

Żeby nie robić off-top'u jakby co służę info na priv,

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, Hołowczyc20 napisał:

Inne sensowne rozwiązanie to pompa z RS6 C6,skoro ogarnia 580KM w serii to w 2.0TFSI gdyby miało być nawet 400KM ogarnie bez problemu.A o takim rozwiązaniu dowiedziałem sie od mojego tunera,bo coś takiego robi.

mowisz o przekladce plug&play bo ta pompa jest prawie identyczna jak w 2.0T  (jesli chodzi o rozmiar ksztalt itp) . bo jesli tak to tunera do tego nie trzeba :)

mi chodzilo raczej o to czy taka randomowa pierwsza lepsze pompa np walbro da sie podpiac pod taki sterownik i przeprogramowac a nie wyjac i wsadzic bo to kazdy moze zrobic...

chyba trzeba zaczac samemu grzebac w tych sterownikach ...

Opublikowano
2 godziny temu, KubiaK napisał:

mowisz o przekladce plug&play bo ta pompa jest prawie identyczna jak w 2.0T  (jesli chodzi o rozmiar ksztalt itp) . bo jesli tak to tunera do tego nie trzeba :)

mi chodzilo raczej o to czy taka randomowa pierwsza lepsze pompa np walbro da sie podpiac pod taki sterownik i przeprogramowac a nie wyjac i wsadzic bo to kazdy moze zrobic...

chyba trzeba zaczac samemu grzebac w tych sterownikach ...

Z tego co mówił tuner to nie do końca jest tak plug&play,jeśli ktoś ma ochotę i wie jak się zabrać za to można się bawić w jakieś customy.