Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BRD] 2.0TDI 170km nie odpala, błędów brak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie i Panie otóż dostałem taki samochód jak A4 B7 z 2007r z silnikiem 2.0TDI 170km BRD, samochód jest po wymianie pompowtrysków na nowe, nowa pompa paliwa oraz pompa wys. ciśnienia, założony nowy rozrząd, nowy komputer silnika. Zmierzona była kompresja i jest ok. Nie znam dokładnej historii samochodu ale z tego co się dowiedziałem samochód rok temu jeszcze normalnie jeździł, pewnego dnia zapalił, wyjeżdżał z garażu, samochód zaczął szarpać i zgasł. Od tego momentu nie jeździ. Na warsztacie okazało się, że jeden kabel od PD był przytarty i zrobiło się zwarcie. Niestety po naprawieniu tej usterki samochód nie zapala, albo odpali i zgaśnie po 3-5sek. Nie wiem w jakich warunkach były zmieniane PD i pompa, osobiście słabo się znam na dieslach. Nie wiem czy to wszystko zostało dobrze skonfigurowane i ustawione/zsynchronizowane ? 

Podczas diagnozy podobno wywalało paliwo do oleju ale tego jeszcze nie sprawdziłem, tzn patrzyłem na bagnet, wąchałem ale nic takiego nie stwierdziłem...

Co wiem na pewno to że w silniku jest brak błędów aczkolwiek jeden się pokazał raz tyle, że to chyba od próby palenia na słabym aku

Mieszkam w Szwecji i mam do dyspozycji VCDS, dobrze wyposażony warsztat i ewentualnie diagnoskop Autel MaxiSys Elite który sporo potrafi z tego co wiem heheh

Z racji tego, że mieszkam gdzie mieszkam :D potrzebuję pomocy forum, może jakoś mnie nakierujecie chociażby gdzie szukać a może ktoś chciałby pomóc odpłatnie przez telefon ? Można zrobić video rozmowę a lub ktoś może zdalnie podziałać przez TeamViewer w VCDS bo sam nie wiem gdzie zaglądać, jakie bloki pomiarowe zobaczyć podczas kręcenia itp. Każda pomoc na wagę złota.

sGBhyjhxGh8ey1fRfDBBMf3Cdv-iwRwd5SJyl4xo

Edytowane przez racesupport

Opublikowano

układ paliwowy odpowietrzony ? 

jak z czujnikiem położenia wału ?

Opublikowano

sam osobiście posiadam a4 z BRD i diesli też w somie nie naprawiam ,no przy swoim grzebie sam i jak na razie z dobrym skutkiem , skoro zrobilo się zwarcie w wiązce od PD  ,to prawdopodobnie tez zjaral się któryś z wtryskiwaczy ,BRD jest na sterowniku Siemensa i jak padnie choć jeden wtrysk ,to auto wcale nie odpala (miałem tak osobiście)  teraz tak ktoś wymienial PD i ciekawi mnie jak to wymienil ,czy zastosował podczas wymiany ,nowy zestaw montażowy wytrysku ,w postaci o-ringów i popychacza (dostępne chyba tylko ori  i nie jest to tak tanie jak w przypadku wtrysków Boscha) dodatkowo trzeba podczas wymiany wymienić za każdym razem sruby od mocowania wtrysku ,oraz nowe śruby wałka z dźwigienek ,dodatkowo ,po tym zabiegu trzeba czujnikem zegarowym ustawić luz .

Ja na początek chyba zacza bym od sprawdzenia tego ,bo wydaje mi się ,ze reszta wymian typu sterownik i cala reszta już była bez sensu ,jak byś chciał dokładniejsze info to pisz na priv dam ci numer do siebie i może coś podpowiem ..

Opublikowano
  • Autor

Super. Dziękuję bardzo za zainteresowanie, napiszę Ci na pw. 

Moim zdaniem nie było nic ustawiane, wiem jak wygląda procedura wymiany wtryskow pytanie skąd ja tu wytrzasne czujnik zegarowy z przystawka ? 

Śruby z ASO zamówie, oringi były nowe, wtryski były wyciągane raz jeszcze po wymianie (podejrzewam że nie wiedział nic o wymianie śrub) więc myślę że najpierw tak jak mówicie, wymiana śrub i ustawienie PD 

2 godziny temu, mati123307 napisał:

układ paliwowy odpowietrzony ? 

jak z czujnikiem położenia wału ?

Właśnie pierwsza myśl to czujnik położenia wału, wystarczy jak sprawdzę go czy pokazuje obroty silnika w VCDS ?

Edytowane przez racesupport

Opublikowano
Godzinę temu, racesupport napisał:

Super. Dziękuję bardzo za zainteresowanie, napiszę Ci na pw. 

Moim zdaniem nie było nic ustawiane, wiem jak wygląda procedura wymiany wtryskow pytanie skąd ja tu wytrzasne czujnik zegarowy z przystawka ? 

Śruby z ASO zamówie, oringi były nowe, wtryski były wyciągane raz jeszcze po wymianie (podejrzewam że nie wiedział nic o wymianie śrub) więc myślę że najpierw tak jak mówicie, wymiana śrub i ustawienie PD 

Właśnie pierwsza myśl to czujnik położenia wału, wystarczy jak sprawdzę go czy pokazuje obroty silnika w VCDS ?

czujnik polozenia wału ,sypał by błędem na kompie aż miło ,jest to jeden z kluczowych czujników ,a ty piszesz,że błędów na kompie brak.....  zresztą zrob mała próbę ,odepnij ,naprzykład czujnik położenia wału i jeszcze na przykład przepływke i zobacz czy po przekręceniu zapłonu i diagnozy kompem ,pokazą się błędy związane z tymi dwiema rzeczami ….

Opublikowano

Czujnik poł. wału może usterki nie pokazać... Przerabiałem temat. 

Jeśli po włączeniu zapłon jest kontrolka silnika i spirala to bym zaczął od.

Odepnij wtyczkę od egru i zobacz czy silnik zapali i odkręć rurę spalin przy EGRze

Dalej 

Ściągaj pokrywę i odepnij wtyczkę od 1go ppd. Połóż pokrywę i zapal silnik. Jak nie a podłącz wtyczkę spowrotem i odepnij z kolejnego, jak silnik zapali i będzie pracował tylko na 3 cyl. To masz przyczynę. Spalona cewka.

Edytowane przez SotoM

Opublikowano
  • Autor
20 godzin temu, SotoM napisał:

Czujnik pół wału może usterki ni pokazać. Przerabialem temat. 

Jeśli po włączeniu zapłon i jest kontrolka silnika i spirala to bym zaczął od.

Odepnij wtyczke od egru i zobacz czy silnik zapali i odkrec rure spalin przy EGRze

Dalej 

Ściągaj pokrywe i odepnij wtyczkę od 1go ppd. Połóż pokrywe i zapal. Jak nie zapli podłącz wtyczkę spowrotem i odepnij z kolejnego, jak silnik zapali i bedzie pracowal tylko na 3 cyl. To masz przyczyne. Spalona cewka 

Ok, może jutro się uda :)

Opublikowano

na czujnik położenia wału jest taki patent - skoro jest z nim problem na zimnym to trzeba wyciągnąć czujnik i go podgrzać - jak auto zapali to wszystko jasne i czasami tak tez jest na odwrót ze silnik jak rozgrzany to gaśnie i może zapalić odrazu albo po jakiejś dłużej chwili - wiec trzeba czujnik ostudzić... tylko szkoda ze w 16v do tego czujnika jest taki tragiczny dostęp i cały plan działania może legnąć w gruzach...

Opublikowano
  • Autor

Prawdopodobnie będzie to głowica... wali ropę do oleju. 

Zdecydowałem na wymianę i teraz kolejny dylemat, moją dać do zrobienia czy kupić używaną po reg. gotową do montażu (1300zł) czy moją dać do zwrotu i wziąć po regeneracji (550zł) czyyyyyyy zupełnie nową - zamiennik, pozbawiona wady czyli już nie pęknie, ale tj. już spory przeskok cenowy bo 2500 około (póki co za tyle najtaniej mi zaoferowano), do tego jeszcze rozrząd, olej, uszczelki, śruby PD i wałka więc trochę się uzbiera. 

A może ktoś poleci sprawdzonego sprzedawcę głowic takich po regeneracji ? Albo ma dojście do nowych w dobrej cenie ?

Opublikowano

Sprawdź czy odpali ponownie na 5 sekund po odczekaniu 10 minut. Stawiam na zapchany DPF. Przy jakiejkolwiek innej usterce wywaliłby błędy, zwłaszcza o wtryskach. Sprawdzenie polega na odpięciu rurki od zaworu EGR przy kolektorze wylotowym i udrożnieniu wylotu spalin. Jeśli chodzi o przewód od PD, to komputer sprawdza prąd w momencie wysterowania i od razu wyłącza wszystkie wtryski (już o tym pisałem) i sygnalizuje błąd. komputer na takie uszkodzenia ma wewnętrzną kontrolę i zabezpieczenia.

Opublikowano
  • Autor

Ściągnąłem głowice dzisiaj, założę nową i myślę że tutaj jest pies pogrzebany. 

Mógłbym próbować odpalać ale on zaraz gasl a do oleju bije ciągle ropę a wiadomo z jakim ryzykiem się to wiąże... Było podejrzenie oringow na PD ale ze są ok to nie ma innej opcji, skoro przybywa paliwa w misce. Musi być walnieta głowica 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Nowa głowica już do mnie jedzie, z racji tego, że samochód dostałem za darmo zdecydowałem się zainwestować w nową głowicę z nowymi zaworami itp, kupiłem także nową wiązkę PD, komplet uszczelniaczy PD, śrub, uszczelek, rozrząd, mam nadzieję, że po poskładaniu będzie wszystko banglać :) Podrzucę foto w trakcie

Opublikowano
W dniu 13.01.2019 o 20:20, racesupport napisał:

Nowa głowica już do mnie jedzie, z racji tego, że samochód dostałem za darmo zdecydowałem się zainwestować w nową głowicę z nowymi zaworami itp, kupiłem także nową wiązkę PD, komplet uszczelniaczy PD, śrub, uszczelek, rozrząd, mam nadzieję, że po poskładaniu będzie wszystko banglać :) Podrzucę foto w trakcie

Kolego napisz jakie efekty po akcji.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 15.01.2019 o 21:47, TomekTdi napisał:

Kolego napisz jakie efekty po akcji.

Ok, biorę się do roboty ;)

IMG_20190121_111608.jpg

IMG_20190121_142126.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, racesupport napisał:

Ok, biorę się do roboty ;)

IMG_20190121_111608.jpg

IMG_20190121_142126.jpg

Pisałeś o wymianie pompowtrysków na nowe ?

Brane z ASO ?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 22.01.2019 o 09:14, TomekTdi napisał:

Pisałeś o wymianie pompowtrysków na nowe ?

Brane z ASO ?

Nie pisałem nic o wymianie pd, tylko uszczelniacze kupiłem nowe. 

Powoli składam z doskoku :) 

IMG_20190124_150723.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Silnik poskładany, odpala i gaśnie po 1-2sek. Błędów  brak. 

Głowica była popękana i zawory ssące śmietnik więc na szczęście nie na daremno wymiana ale co robić dalej? 

Co mogę sprawdzić/wykluczyć vcdsem kiedy silnik nie odpala? 

Kąt synchronizacji wałków raczej odpada jeśli tylko na 1sek odpala i zimny silnik? 

Wydaje mi się że tandem pompa i wtryski to ostatnia rzecz która może być wadliwa z układu paliwowego, no, może jeszcze filtr? No i ewentualnie wydech zapchany? 

Po długim kręceniu kiedy nie zapali, odczekam 30sek (żeby rozrusznik odpoczął) i zapali w miarę łatwo 

Egr wyczyszczony na błysk w środku, przepustnica, przewody egr wszystko przed włożeniem czyszone i myte. 

Opublikowano

czujnik położenia wału sprawdzałeś? być może to w nim leży problem

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, 18Ziomus18 napisał:

czujnik położenia wału sprawdzałeś? być może to w nim leży problem

Koledzy wyżej podpowiadali że sypałby błędami, dzisiaj będę odpinał ten egr żeby wykluczyć zatkany der die czy tam das auspuff ;) no i przy okazji sprawdzę czy czujnik położenia wału pokazuje obroty 

Opublikowano
Godzinę temu, racesupport napisał:

Koledzy wyżej podpowiadali że sypałby błędami, dzisiaj będę odpinał ten egr żeby wykluczyć zatkany der die czy tam das auspuff ;) no i przy okazji sprawdzę czy czujnik położenia wału pokazuje obroty 

Znajomy miał właśnie ostanio problem z BRD'kiem jak sie okazało winnym był czujnik położenia wału chociaż początkowo podejrzewał , że może być problem z wiązka elektryczną silnika , bo problem z uruchomieniem silnika miał tylko w mocno wilgotne dni.

Edytowane przez 18Ziomus18