Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] DSMIC w b5 - opinie, możliwości, porady?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie i Panowie, czy ktoś przerabiał taki temat? Kolega jaro4444 rzeczowo i dokładnie opisał taką akcję w b6, mnie interesują możliwości i praktyczne rozwiązania takiego pomysłu w b5 (ze wskazaniem na AJM). Proszę o rzeczowe podpowiedzi i koncepcje/pomysły, ew. jakieś linki (może ktoś to robił). Moderatorów proszę o usuwanie nic nie wnoszących w temacie wpisów typu : zrób lepiej FMIC itp. Ma być DSMIC ew. wymiana seryjnego SMIC (AJM) na jakiś większy?

Opublikowano

Aligator robil wiekszy caly aluminiowy SMIC wydajniejsze od tego AJM/AWX.Ale byl dosc drogi zeby zle nie napisac kolo 800zł

Opublikowano
  • Autor

A AWX to to samo co AJM czy już jest większy?

Opublikowano

A AWX to to samo co AJM czy już jest większy?

Wydaje mi sie ze to sa te same IC :) Co planujesz ze chcesz cos wiekszego?
Opublikowano

W B5 AJM z boku po prawej stronie masz już chłonicę, gdybyś nie wiedział :cool1:

Jest to chłodnica paliwa, a za nią zaraz siedzi osuszacz instalacji klimatyzacyjnej. Miejsca masz tyle, że cieżko łapę włożyć, a rurę 50 mm to naprawdę cieżko tam przeprowadzić (szczególnie jak masz halogeny). Więc być może da się coś takiego wykombinować, tak jak jest w S4, ale zapewne trzeba zderzak od S4 i jakieś wydummki robić.

Osobiście do B5 to raczej polecam FMIC, najlepiej cienki, np. oparty o rdzeń z Reanult Traffic (40 mm grubości) :naughty:

Np. taki:

http://www.allegro.pl/item542104440_okazja_intercooler_renault_trafic_opel_vivaro.html

Jak chcecie sobie posprawdzać wymiary jakiegoś rdzenia, który wpadł Wam w oko to polecam, w dziale "chłodnice powietrza":

http://katalog.behrservice.com.pl/index.php?jez=pl

Opublikowano

kiedys probowalem przerobic temat posilkujac sie i kompletujac graty z V6 TDI [jak wiadomo tam sa dwa IC-ki z przodu] ale odpuscilem .... tak jak napisal jaro4444 w R4 TDI nie ma miejsca .... za duzo rzezby i temat odpucilem ... :wink4:

Opublikowano
  • Autor

No na razie dziękuję, fucktycznie trzeba przeanalizować koncepcję zapomniałem o tej chłodnicy paliwa w AJM-ie (a wystarczyło dobrze obejrzeć fotki jaro z wątku o dłubnięciu :embarrassed: - starzeje się człowiek), węc ew. podrążmy jeszcze temat większego SMIC-a + ew. lepszego doprowadzenia do niego powietrza (uparty jestem ale z pewnych względów FMIC traktuję jako ostateczność, nawet kosztem osiągów, taki kaprys :wink4:)

Opublikowano

No na razie dziękuję, fucktycznie trzeba przeanalizować koncepcję zapomniałem o tej chłodnicy paliwa w AJM-ie (a wystarczyło dobrze obejrzeć fotki jaro z wątku o dłubnięciu :embarrassed: - starzeje się człowiek), węc ew. podrążmy jeszcze temat większego SMIC-a + ew. lepszego doprowadzenia do niego powietrza (uparty jestem ale z pewnych względów FMIC traktuję jako ostateczność, nawet kosztem osiągów, taki kaprys :wink4:)

przerabialem temat ... jedyne co mozesz zrobic pozostawiajac ori IC to wywalic halogen ... :wink4:

Opublikowano

...oraz wstawić nadkole od S4.

Opublikowano

...oraz wstawić nadkole od S4.

zapomnialem o tym .... :wink4:

Opublikowano

przerabialem temat ... jedyne co mozesz zrobic pozostawiajac ori IC to wywalic halogen ...

Szykując się do roboty w brata wozie przeanalizowałem wszystko dokładnie i na moje oko poza nadkolem, wywaleniem halogenu to można jeszcze dorobić SMIC o wymiarach rdzenia 240x175x85 mm czyli wyraźnie grubszy. Na wysokość, a szczególnie szerokość nie poszaleje się w B5. Jeśli dobrze pamiętam to można było oprzeć taki SMIC o rdzeń z Alfy Romeo 164 2.0 TB:

http://katalog.behrservice.com.pl/controls/simple_image.php?id=5000102.jpg

Opublikowano

przerabialem temat ... jedyne co mozesz zrobic pozostawiajac ori IC to wywalic halogen ...

Szykując się do roboty w brata wozie przeanalizowałem wszystko dokładnie i na moje oko poza nadkolem, wywaleniem halogenu to można jeszcze dorobić SMIC o wymiarach rdzenia 240x175x85 mm czyli wyraźnie grubszy. Na wysokość, a szczególnie szerokość nie poszaleje się w B5. Jeśli dobrze pamiętam to można było oprzeć taki SMIC o rdzeń z Alfy Romeo 164 2.0 TB:

http://katalog.behrservice.com.pl/controls/simple_image.php?id=5000102.jpg

ale doplyw powietrza do SMIC nadal jest do doopy i za bardzo nie ma co z tym zrobic .. moze zalozyc zderzak od S4 ... ale to juz chyba kompletnie nieoplacalne ....

Opublikowano
  • Autor

>jaro Widzę, że podobnym tokiem kombinujemy, też wczoraj w tym podanym przez Ciebie katalogu zauważyłem ten rdzeń.

A co do nadkola to nieskromnie mówiąc chyba byłem jednym z pierwszych na forum: http://www.a4-klub.pl/smf/odp_chlodzenie_intercoolera-t11667.0.html;msg172244#msg172244 , mimo że były wypowiedzi iż guzik to da, wiadomo cuda nie są ale poprawa występuje bezsprzecznie + ew. ten cooler z alfy i myślę że już będzie duży plus (a raczej minus, bo chodzi o temp.) co do standartu. FMIC to nie będzie wiadomo , ale zamiar nie jest na jakiś kosmos, powiedzmy ok. 160 KM poprowadzone w b. użytkowy sposób

Opublikowano

ale doplyw powietrza do SMIC nadal jest do doopy i za bardzo nie ma co z tym zrobic .. moze zalozyc zderzak od S4 ...

Założyć cienki FMIC oparty o Renault Trafic ;)

Opublikowano

ale doplyw powietrza do SMIC nadal jest do doopy i za bardzo nie ma co z tym zrobic .. moze zalozyc zderzak od S4 ...

Założyć cienki FMIC oparty o Renault Trafic ;)

ale kolega nie chce FMIC'a ....

Opublikowano

Więc ma wybór - poprawić, ale minimalnie sprawność SMIC lub zamontować FMIC :gwizdanie:

Opublikowano

Więc ma wybór - poprawić, ale minimalnie sprawność SMIC lub zamontować FMIC :gwizdanie:

mialem podobny dylemat i jak widzisz odpuscilem temat .... :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Panowie (Panie jak widzę na razie się nie wypowiadają) dzięki za wszystkie porady, edytowałem jeszcze poprzedni mój wpis w czasie Waszych odpowiedzi, w skrócie to cudów nie planuję, ale poprawa co do serii mnie interesuje.