Jump to content
IGNORED

Dziwny montaż dwumasy w AJM

cetyr
 Share

Recommended Posts

Ciekawa sprawa. Po 50 tys. km wymieniono na gwarancji silnik AJM w Audi A4 oczywiście w jednej z ASO. Pojazd należał wówczas do jednego z poprzednich właścicieli, od nowego w Polsce. Nie wiem, czy wtedy odkręcano to koło? Chyba tak i założono nowy, "goły" silnik. Przy 267 tys. wymieniłem kompletne sprzęgło, bo na ciepłym szarpało przy ruszaniu, a przy okazji również dwumasę. Po odkręceniu jej zauważyłem, że wszystkie sześć śrub, którymi była ona przykręcona do wału korbowego zostało naciętych w środku ich długości (22 mm od początku) w poprzek, na głębokość prawie do osi (do połowy). Szerokość powstałej szczeliny - ok. 0,9 mm, jakby po brzeszczocie. Śruby były zabezpieczone niebieskim środkiem przeciw odkręceniu. W miejscu nacięcia były nieco zgięte, skutkiem tego dzieła. I tu moje pytanie: Czy ktoś z kolegów spotkał się z taką praktyką przy montażu? Czy to jakiś sabotaż? Jaki może być cel takiego osłabienia śrub? Przecież oberwanie dwumasy ze sprzęgłem grozi zablokowaniem przednich kół! Nie mieści mi się to w głowie. Proszę o opinię w tej dziwnej sprawie. Zdemontowane elementy przechowuję.

Śruby.JPG

Dokładnie, wygląda na sabotaż. Nie widze racjonalnego uzasadnienia takiego nacinania, po za nadzieją że kiedyś sie zerwie

U mnie w AWX miałem przecięte tak samo, przebieg ~350kkm i był jeszcze oryginalny dwumas, który miał już konkretne luzy.

Czyżby to się działo w czasie fabrycznego montażu? Jaki byłby sens?