Opublikowano 4 Grudnia 20187 l Witam! Spotkał sie ktoś z taką sytuacją? Jesli tak to jak sobie z tym poradziliście? Co może być nie tak? W pewnym momencie po prostu przestały dociskać. Teoretycznie mogę dogiąć albo przypiłować ogranicznik dociskania przez sprężynę, ale może obejdzie sie bez tego. Pozdrawiam!
Opublikowano 4 Grudnia 20187 l Psiknąć wd40 na zawias ramienia i rozruszać jeśli jest rdza, jak nie pomoże to wymiana całego ramienia tylko pomoże. Sprężyna straciła swoje właściwości.
Opublikowano 4 Grudnia 20187 l Autor Ramiona dociskały słabo odkąd kupiłem samochód, chwile przed wymianą ramion (wczoraj) prawa wycieraczka zaczeła odstawać. Dzisiaj ramiona zmieniłem na nowszej generacji i nic sie nie zmieniło. Ramiona są nowiótke a sprężyna działa bez zarzutów
Opublikowano 8 Grudnia 20187 l mam ten sam problem po wymianie starych ramion na ramiona B7 Aero. lewa wycieraczka leży ok, prawa minimalnie odstaje. Niestety nie rozwiązałem, ale zacząłem ostatnio rozważać delikatne podgięcie ramienia w kierunku -> do szyby
Opublikowano 8 Grudnia 20187 l Trzeba by było zdjąć ramiona i spróbować poluzować całe mocowanie mechanizmu. Może ktoś jedną śrubę za mocno docisnął i mechanizm nie jest w prawidłowej pozycji, stąd problemy.
Opublikowano 9 Grudnia 20187 l Nie wiem fido, raz udało mi się zamontować wycieraczke tak że zaczęła dociskac i zbierało przez pół roku ale na myjni mi spadła i drugi raz już mi się nie udało. Pamiętam że piłowalem mocowanie bo się alu utlenil U mnie to minimalnie odstaje, tu u kolegi na foto odstaje grubo i to raczej coś z ramionami Edytowane 9 Grudnia 20187 l przez Ralen
Opublikowano 10 Grudnia 20187 l Po ściągnięciu pióra końcówka ramienia powinna dojść do samej szyby. Zdejmij pióro i zobacz gdzie tkwi problem.
Opublikowano 16 Grudnia 20187 l Autor Dobrałem sie do mechanizmu wycieraczek i nie znalazłem tam przyczyny. Doginałem ramiona ale efektu brak... Co troche przeczy (przynajmniej mojej) logice. W dodatku dzisiaj lewa też przestawała zbierać. Bez wycieraczek ramiona normalnie dotykają szyby, a sprężyna jest całkiem mocna, bo ramiona to nówki zamienniki aero (na starych ramionach ta sama historia). Zamierzam podpiłować ogranicznik na zawiasie od ramion żeby się "przeginały" w stronę szyby i zaczepić wyżej sprężynę, zobaczymy co z tego wyjdzie
Opublikowano 26 Grudnia 20187 l Panowie udało mi się zrobić. Zmieniłem wycieraczki na inne, podpilowalem trochę mocowanie wycieraczki żeby łatwiej było osłonę założyć, założyłem wycieraczke Valeo i dociska dobrze. Zbiera 100% Zauwazylem że ta wycieraczka Valeo jest o 1cm krótsza. Być może właśnie w długości wycieraczek jest problem. Za długa, dociska bokami ale sprezynuje środkiem...
Opublikowano 4 Stycznia 20197 l W dniu 26.12.2018 o 20:04, Ralen napisał: Panowie udało mi się zrobić. Zmieniłem wycieraczki na inne, podpilowalem trochę mocowanie wycieraczki żeby łatwiej było osłonę założyć, założyłem wycieraczke Valeo i dociska dobrze. Zbiera 100% Zauwazylem że ta wycieraczka Valeo jest o 1cm krótsza. Być może właśnie w długości wycieraczek jest problem. Za długa, dociska bokami ale sprezynuje środkiem... A mógłbyś pokazać na zdjęciu jak dokładnie to zrobiłeś? Będziemy wdzięczni
Opublikowano 4 Stycznia 20197 l Wolałbym jej już nie zdejmować z wiadomych przyczyn. Nie wiem czy po ponownym montażu będzie dobrze. Wziąłem płaski śrubokręt i zeskrobałem warstwę utlenionego aluminium(wyczyściłem) z tego obrotowego elementu ramienia, który wchodzi do pióra wycieraczki. Dokładniej z górnej jego części która zamykana jest mocowaniem. U mnie nie dociskało środkiem prawej wycieraczki, przy zbieraniu zostawał mi brudny/mokry pasek około 1,5 cm. Poniżej fotka poglądowa. Gdzieś jeszcze czytałem, nie wiem czy nie w tym temacie, że za docisk wycieraczki do szyby odpowiada sprężyna i jej mocowanie. Wystarczy zdjąć sprężynę i dogiąć mocowanie tak, aby po założeniu sprężyny była ona bardziej naprężona. Niestety konstrukcja uchwytu tej sprężyny umożliwia jej zmniejszenie tego naprężenia z upływem czasu i zużycia. Jak opatrzycie wycieraczkę wzrokiem, to będziecie wiedzieć o co mi chodzi. Zaznaczony element na focie poniżej po prostu się wyciąga sprawiając, że sprężyna jest mniej naprężona. Tego rozwiązania nie stosowałem, wywnioskowałem z tego co przeczytałem. Być może będzie to jakiś trop.