Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana pompy wspomagania z 1.9TDI na 2.5TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Od dłuższego czasu zauważyłem, że moje wspomaganie nie działa jak należy. Zaczynam powoli diagnozować co i jak. Na pierwszy ogień poszło przepłukanie układu. Opiłków nie widziałem w starym oleju, ale kto wie, może coś tam w pompie zostało. Czy wie ktoś może jak zdiagnozować problem? Przyznam, że nie widziałem problemu dopóki nie próbowałem kręcić kierownicą w A4B5 z silnikiem 1,6 oraz w Passacie B5 1,9tdi przedlift, różnica jest ogromna! Zastanawiam się czy jest duży problem z podmianą pompy (czy mocowania te same itd.) i czy coś to da żeby przejść ze 100barów na 120. Pomoże ktoś?

Opublikowano

Pompy różnią się wydajnością i króćcem zasilającym- V'ki i rzędówki mają go skierowanego w innym kierunku, musisz porównać na zdjęciach bo pozostałe wymiary i punkty mocowania są identyczne. Teoretycznie da się obrócić króciec bo jest wciskany, praktycznie bywa różnie. 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki! Porównam sobie zdjęcia. A jak może być z tym wspomaganiem? Jest jakiś patent na sprawdzenie czy to pompa czy magiel?

Opublikowano

Domowego sposobu nie znam, ale raczej pompa. One wytrzymują +/- 400 tys. km i to pod warunkiem, że mają właściwy stan i jakość oleju w układzie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja mialem pompe 100 bar czy iles tam. Z jakiejs a6 c6 chyba podeszła nie pamiętam 130bar. Wspomaganie bez zmian xDDDD Jak zimna chodzi git. Zagrzeje sie i juz d*pa. Rózne płyny 3 pompy na podmianke i dalej jak zimny lekko jak sie zagrzeje d*pa. Oryginalnie nie mialem chlodnicy tej rurki z przodu. Po jej zamontowaniu po jezdzie na autobanie jest o wiele lepiej. Bo kiedys przy zjezdzaniu z autostrady - gdzie jest wspomaganie? xD

Opublikowano
  • Autor

W B5 rozumiem, że nie ma tej rurki chłodzącej płyn?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 3.03.2019 o 13:15, karaluch8 napisał:

Ja mialem pompe 100 bar czy iles tam. Z jakiejs a6 c6 chyba podeszła nie pamiętam 130bar. Wspomaganie bez zmian xDDDD Jak zimna chodzi git. Zagrzeje sie i juz d*pa. Rózne płyny 3 pompy na podmianke i dalej jak zimny lekko jak sie zagrzeje d*pa. Oryginalnie nie mialem chlodnicy tej rurki z przodu. Po jej zamontowaniu po jezdzie na autobanie jest o wiele lepiej. Bo kiedys przy zjezdzaniu z autostrady - gdzie jest wspomaganie? xD

Dziewne, że takie tak się u Ciebie grzała hmm. Dziwne jest dla mnie to, że w innych samochodach z przebiegiem ponad 500kkm wspomaganie działa jak w nowym samochodzie. Zabiorę się za wymianę w tym tygodniu i zobaczymy co to z tego wyjdzie

Opublikowano
20 minut temu, Majkiteusz napisał:

Dziewne, że takie tak się u Ciebie grzała hmm. Dziwne jest dla mnie to, że w innych samochodach z przebiegiem ponad 500kkm wspomaganie działa jak w nowym samochodzie. Zabiorę się za wymianę w tym tygodniu i zobaczymy co to z tego wyjdzie

Jak ktoś serwisowa układ to będzie działać.

A są tacy że jeżdżą aż padnie...

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, wesz82 napisał:

Jak ktoś serwisowa układ to będzie działać.

A są tacy że jeżdżą aż padnie...

Mam B5kę od 3 lat i w sumie nigdy wspomaganie nie działało "leciutko". Po czasie zaczęło to być na tyle denerwujące, że stwierdziłem aby zasięgnąć tematu i zobaczyć co w trawie piszczy.

Opublikowano
  • Autor

karaluch8, powiedz mi z jakiego auta montowałeś tę chłodnicę płuynu wspomagania? z B5?

Opublikowano
2 godziny temu, Majkiteusz napisał:

karaluch8, powiedz mi z jakiego auta montowałeś tę chłodnicę płuynu wspomagania? z B5?

A akurat z passata b5 wyciaglem bo to to samo

Opublikowano

Masz jakieś foty tego jak to jest zamontowane.???

Mam chłodniczke paliwa z mietka to może bym zapodal.