skejcikk1 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Witam wszystkich bardzo serdecznie. Były już takie tematy ale nie dowiedziałem się dokładnie kilku rzeczy. Potrzebuję wymienić akumulator, czy ktoś może mi napisać jakie klucze dokładnie są potrzebne do demontażu? Czytałem o tym, że potrzebny jakiś nasadowy do odkręcenie "trzymaka". Sprawa wygląda tak, że nie mam żadnych kluczy i wszystko muszę zakupić nowe, włącznie z akumulatorem. I czy do 1.8 benzyny zmieści się akumulator 175x190x278? Dokładnie chodzi mi o Panther Premium 12v 74ah 680a Edytowane 15 Stycznia 2019 przez skejcikk1
Langista Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Pojedź z tym w takim razie do serwisu Bosch jak masz w okolicy. Na zimę mają akcjie wymian akumulatorów i wymieniają za darmo, płacisz tylko za akumulator, a akumulatory z Boscha są bardzo dobre. Edytowane 15 Stycznia 2019 przez Langista
skejcikk1 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Jestem w Holandii, więc nie mam serwisu Boscha w okolicy
Langista Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Bosch nie jest tylko w Polsce, poszukaj czy w Twojej okolicy nie daleko jest serwis Bosch. Co do akumulatorów - Link, nie bierz tego co zalinkowałeś, bo to kot w worku, zwłaszcza kupując przez internet.
skejcikk1 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Wiarygodne te informacje na tej stronie? Nie pamiętam jaki mam akumulator w aucie dokładnie, wiem że Varta, ale chodzi mi o wymiary. Dlaczego nie brać tego akumulatora?
Langista Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Bo to mało znana marka, a w przypadku akumulatora - o ile nie chce sie go wymieniać co 2 lata wypada wydać trochę na znane marki. Do tego nigdzie opinii o nim znaleźć nie potrafię. Zły/słabej jakości akumulator może Ci załatwić elektronikę w samochodzie. Strona pokazuje akumulatory polecane przez producenta. Edytowane 15 Stycznia 2019 przez Langista
skejcikk1 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Fakt, ciężko znaleźć jakieś opinie. Podjadę jutro do sklepu motoryzacyjnego który ludzie mi polecają i zapytam się co mają. Jak będzie Varta albo Bosch w dobrej cenie (do 100€) to zakupię. A wracając do pytania zadanego przeze mnie w pierwszym poście. Jakie klucze są potrzebne do demontażu akumulatora? Wystarczy płaska 10 do odkręcenia klem czy coś jeszcze?
Langista Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Wystarczy płaska 10. Do wyciągnięcia akumulatora musisz zdjąć ten plastik znad grodzi silnika odgrodzony uszczelką.
skejcikk1 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Tak, to wiem. A nie ma tam tej śruby co trzyma akumulator tak jak na tym filmie ?
Langista Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ja tam żadnej śruby nie miałem. Dźwignij pokrywkę z akumulatora o ile ją posiadasz i sprawdź.
skejcikk1 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Rano przed pracą sprawdzę czy jest ta śruba. Spoiler O ile uda mi się go otworzyć na rozładowanym akumulatorze. Dzisiaj było ciężko...
skejcikk1 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 16 Stycznia 2019 Udało się wszystko. Potrzebna jest nasadka 13 najlepiej na grzechotce z przedłużka do odkręcenia śruby trzymającej akumulatory
Złomiarzu Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Witajcie, mam kłopot - na mrozie próbowałem wykręcić akumulator ale doszło do pęknięcia nasadki której koniec utkwił wewnątrz śruby. Ma ktoś pomysł w jaki sposób wyciągnąć złamany kawałek imbusa ze środka śruby?
Langista Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Opukać śrubę do okoła i wyciągnąć magnesem.
Akumulator_23 Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Pomyślałem, że przyda się taka dawka wiedzy dla przypomnienia. Jak podłączyć, odłączyć i sprawdzić akumulator? Prawidłowe odłączanie akumulatora Prawidłowa kolejność podłączania akumulatora Sprawdzanie sprawności akumulatora O kolorystyce chyba nie muszę przypominać
Rekomendowane odpowiedzi