Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B7 bpw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z b7. Silnik bpw. Twarda, glosna praca. Wysokie spalanie ok 10 l w jezdzie mieszaniej. Po mocniejszym wcisnieciu gazu powyzej 2 tys slychac jakby rechotanie, dzwiek zaworow... synchronizacja na 0. Pompowtryski po regeneracji. Nowe popychacze. Gdzie moze tkwic problem? 

Opublikowano

w jakim stanie wałek rozrządu ?

Opublikowano
  • Autor

Walek wydaje sie byc ok. W porownaniu do nowego jest max 0.4mm roznicy na krzywce. 

Edytowane przez przewoznik.k

Opublikowano

Wałek albo dziura w szklance

Opublikowano
W dniu 3.02.2019 o 15:48, przewoznik.k napisał:

Walek wydaje sie byc ok. W porownaniu do nowego jest max 0.4mm roznicy na krzywce. 

No to jak wymieniałeś szklanki to i wałek trzeba było wymienić....

Warstwa powierzchniowego utwardzenia krzywek jest bardzo cienka i na tych krzywkach których brakuje chociażby po 0,2 mm już dawno jej nie ma :decayed::whistling:

Jednak takie zużycie nie powinno być przyczyną pracy silnika , którą można by porównać do działania sieczkarni :P

Sprawdzałeś czy broki olejowe w wałkach dźwigienek pompowtryskiwaczy są na swoich miejscach ?

rQ5JKf9.jpg

39b2b91724640efem.jpg

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzone. Broki na miejscu. Nagralem dzwiek silnika przy rozpedzaniu. 

Głos 003_sd.m4a

Edytowane przez przewoznik.k

Opublikowano

Na tym nagraniu nie słyszę nic takiego co by powodowało u mnie jakiś niepokój odnośnie nagannej pracy silnika :)

Wiadomo że motorówka lata świetności ma już za sobą i doprowadzenie jej do idealnego stanu może nie mieć nic wspólnego z sensem ekonomicznym :decayed::whistling:

Zalej MILITEC1 do oleju i śmigaj.

P.S.

Możesz jeszcze dla pewności sprawdzić ciśnienie oleju .

Moje BPW już ponad 30 kkm temu miało braki na krzywkach wydechowych rzędu po 0,6 mm, zalałem Militeca i do tej pory jeździ bez problemów, nie słyszę by się coś pogorszyło .... :hi:

Jak chcesz to poczytaj sobie jego historii :

Opublikowano
  • Autor

Tylko martwi mnie ta wysoka dawka paliwa. Odpalam samochod jest w granicach 8 mg/suw. W miare rozgrzewania sie silnika spada do 6.5 mmg. Gdy temperatura dojdzie do 90 stopni dawka wraca do mniej wiecej 8 mmg. I co najlepsze wszedzie jest opisane, ze synchronizacja rozrzadu ustawiana jest na minus w prawa strone, na plus w lewa a u mnie jest na odwrot. Czym to jest spowodowane? 

Opublikowano

Ja tez nic nie słyszę niepokojącego mam ten sam silnik co Ty BPW. Turbine fajnie słychać nic nie sfista. 

Opublikowano
  • Autor

Turbinka ladnie chodzi. W dzwiek trzeba sie wschluchac. Slychac dzwonienie. Mechanicy rozkladaja rece. 

Opublikowano

Jeżeli nic konkretnie niepokojącego się nie dzieje , silnik ma moc to nie szukaj dziury w całym tylko jeździj :decayed:

Auto ma w końcu 12 latek i z racji tego chociażby ciężko wymagać od niego by jego serce pracowało jak w dniu wyjazdu z fabryki :naughty:

BPW to motor w który nie warto mocno inwestować ,  nie jeden na forum włożył worek pieniędzy w jego remonty i wcale to nie skończyło problemów ....

Jego jakość i awaryjność względem AWX-a i AVF-a jest żenująca :hi:

P.S.

Rozrząd w BPW ustawiamy na blokady i nie kombinujemy nic z synchronizacją.

Problemy z wysokim spalaniem to raczej na karb regeneracji pompek bym zwalił .

Moje pali w trasie tyle co Twoje w cyklu mieszanym , pompki w oryginale i wcale nie narzekam na spalanie :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Quattro robi swoje. Myslisz ze regeneracja mogla byc denna? Mam zrobione logi. Moze jest ktos biegly w temacie i moze z nich odczytac co sie dzieje? 

LOGI_A4_B7.rar

Opublikowano

Wrzuć tego loga na stronę vaglogi.pl i daj linka , tego co dałeś mój komp ani ja nie umiemy otworzyć :whistling:

Opublikowano

No i tak jak podejrzewałem, jednak szukasz dziury w całym :tongue4:

Szybko przejrzałem te logi i nie ma tam się do czego przyczepić, korekcje pompek jak z fabryki , turbina ładnie wstaje i pompuje tyle co trzeba .... :kox:

P.S. 

Zalej mu do oliwy tego Militeca i jeździj .

Dla czego go polecam to znajdziesz odpowiedź w temacie który Ci wcześniej zalinkowałem :hi:

Opublikowano

A i jeszcze pytanie , gdzie robiłeś pompki i kto je montował,  bo to jedne z nielicznych po regeneracji do których nie można się przyczepić :D

Opublikowano
  • Autor

Regeneracja byla robiona J&B Jaksan Birylo nowa wieś. Montaz wlasny. Dzieki za pomoc. 

Opublikowano
  • Autor

Tak dokladnie. Zostaly wymienione kpl zestawy naprawcze tzn rozpylacz i jakies tam zaworki. Koszt 2400. 

Opublikowano
Godzinę temu, przewoznik.k napisał:

Tak dokladnie. Zostaly wymienione kpl zestawy naprawcze tzn rozpylacz i jakies tam zaworki. Koszt 2400. 

Dobra robota :D

Jest tylko małe ale....

Jej wartość to 1/8 wartości samochodu :whistling:

A to dopiero pompki w aucie w którym jeszcze dużo się może popsuć ...:naughty:

Trzeba już na prawdę mocno uważać by przy odrobinie pecha i nieuwagi nie podwoić sobie wartości auta ...:decayed:

:hi: