Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Katalizatory quattro vs ośka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie. Orientuje się ktoś czy jest różnica w kształcie lub mocowaniach?

Pozdrawiam.

Edytowane przez gacek585

Opublikowano

Według ETKi to katalizatory są różne, w różnych wersjach, mają inne numery OEM, podane są inne oznaczenia dla następujących wersji:

- 5b ośka manual

- 6b ośka manual

- ośka automat

- 5 b quattro manual

- 6 b quattro manual

- quattro automat

Ponieważ te ilustracje dla każdego rodzaju są jednakowe, nie wiadomo jak z mocowaniami, może ktoś jeszcze podpowie, kto miał osobiste doświadczenie

Opublikowano

Jest różnica w numerach katalogowych, jak to wygląda od strony montażowej to nie wiem. Mało, że pomiędzy FWD a AWD to również pomiędzy poszczególnymi skrzyniami biegów! Nawet pomiędzy 5-cio a 6-cio biegowym manualem. A także pomiędzy rocznikami a nawet tygodniami produkcji. No i od kodu silnika (3.0 były: ASN, BBJ, AVK i BGN). Zakładam, że masz ASN-a

Ciebie interesują następujące nr OE:

FWD manual 5-cio biegowy MY2002 do nr nadwozia 095000 (ostatnie cyfry VIN)
prawo-przód: 8E0254550MX
lewo-przód: 8E0254500MX

FWD manual 5-cio biegowy MY2002 od nr nadwozia 095001
prawo-przód: 8E0254554HX
lewo-przód: 8E0254505FX

FWD manual 6-cio biegowy MY2002-2004 (cały okres produkcji B6 sedan/avant)
prawo-przód: 8E0254552JX
lewo-przód: 8E0254503NX

Edytowane przez BeyerBrown

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info. W necie można znaleźć zestawy katów na 2 strony za około 1400zł ale tylko do quattro ?

Opublikowano

http://www.kalinski.pl

Zadzwoń do nich, to są fachowcy przez duże F i na pewno Ci coś doradzą/dobiorą:hi:

https://sklep.kalinski.pl/pl/35888-katalizator-audi.html#/22-cena-przy_zdaniu_starej_czesci

1100zł za stronę... cena może i okrutna ale jest to zregenerowany oryginał.
Jeśli masz zawaloną tylko jedną stronę a druga jest jeszcze OK, to wymień tylko to co trzeba. Pod warunkiem, że wsadzisz ponownie oryginał!
Kilka lat temu w moim (sprzedanym już) cabrio wymieniałem u nich jeden z katów - z tą różnicą, że na nówkę oryginał (znaczy się ori zamiennik by Eberspracher)*** - od tego czasu nie miałem już żadnego CHECK-a, 
1500zł z montażem zapłaciłem. Starego katalizatora nie chcieli więc sprzedałem go w punkcie skupów metali rzadkich.

*** miałem A4-kę z USA, w takim samochodzie siedzą nieco inne katalizatory.

Opublikowano
W dniu 8.02.2019 o 22:00, BeyerBrown napisał:

http://www.kalinski.pl

Zadzwoń do nich, to są fachowcy przez duże F i na pewno Ci coś doradzą/dobiorą:hi:

https://sklep.kalinski.pl/pl/35888-katalizator-audi.html#/22-cena-przy_zdaniu_starej_czesci

1100zł za stronę... cena może i okrutna ale jest to zregenerowany oryginał.
Jeśli masz zawaloną tylko jedną stronę a druga jest jeszcze OK, to wymień tylko to co trzeba. Pod warunkiem, że wsadzisz ponownie oryginał!
Kilka lat temu w moim (sprzedanym już) cabrio wymieniałem u nich jeden z katów - z tą różnicą, że na nówkę oryginał (znaczy się ori zamiennik by Eberspracher)*** - od tego czasu nie miałem już żadnego CHECK-a, 
1500zł z montażem zapłaciłem. Starego katalizatora nie chcieli więc sprzedałem go w punkcie skupów metali rzadkich.

*** miałem A4-kę z USA, w takim samochodzie siedzą nieco inne katalizatory.

Drogo.Ja dałem 1960 za komplet z robotą.Waskivw wymontował i wysłał żeby zrobili pod te oryginały.Nie pytałem gdzie,ale hula bez problemów.Co z tego,jak teraz blok poszedł?

Opublikowano
16 godzin temu, mirek31071977 napisał:

Drogo.Ja dałem 1960 za komplet z robotą.Waskivw wymontował i wysłał żeby zrobili pod te oryginały.Nie pytałem gdzie,ale hula bez problemów.Co z tego,jak teraz blok poszedł?

Drogo czy nie, ale są naprawdę dobrzy :hi: 
Kilka razy u nich byłem, z różnymi autami i za każdym razem wyjeżdżałem zadowolony.
I nie kasują za markę/model/stan techniczno-wizualny/prezencję kierowcy. Pamiętam jak mi się oberwał tłumik środkowy (cały skorodował więc kupiłem używkę) to w polecanym przez kolegę z pracy warsztacie (klimat garażowo-mietkowy) chcieli mnie wykasować na bodaj 500-600zł!!
"ło panie, ile tu jest rozbierania i cięcia, o kurła"
Może jakbym przyjechał zapuszczonym parchem w spoconym dresie to by cenę dali bardziej ludzką, ale zobaczyli, że zajechał do nich elegancik ą-ę w zadbanym cabrio 3.0 quattro w wiśniowych skórach na full-sztosie to spodziewali się, że ów jeleń łyknie każdą cenę. No cóż... przeliczyli się mietkarze ?
Telefon do Kalińskiego. 
150zł
+900zł za ewentualny nowy tłumik - ori zamiennik, ale ja przywiozłem im używkę w idealnym stanie.
Finalnie wyszło więcej bo dodatkowo zleciłem też wymianę jednego z połączeń elastycznych i za pierdoły typu łączniki (zamiast ponownego zespawania). 2 godzinki roboty, a ja w tym czasie na kulturce kawkę w poczekalni piłem i doglądałem przez dużą szybę co się na hali wyprawia z moim samochodem.

Ale jak ktoś ma namiary na sprawdzonych i tanich speców to dajcie koledze znać, a nie, że gdzieś-kiedyś za siedmioma górami, za siedmioma lasami... :whistling:
Tylko nie takich co w miejsce katów wstawiają puste puchy... :facepalm: