Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ktoś usuwał klapki w kolektorze ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pytanie czy ktoś może usuwał klapki w kolektorach ? na allegro można znaleźć zestawy zaślepek aby wywalić klapki z kolektorów. Ktoś robił może taki zabieg ? mam dziurke w jednym z kolektorów i będę musiał go wymienić. Co prawda nastawniki i klapki są ok ale zastanawiam się czy by ich przy okazji nie wywalić i wyłączyć nastawniki.

Opublikowano

Robiłem to ale w .... e46 330 d i potem w e92 330d. O ile w tym pierwszym było realne zagrożenie bo przypadków urwania klapki i efektu młynka do kawy było trochę to w tym drugim już kilka bodajże. Jeśli w audikowskim motorze były takie przypadki to bym wywalił to dziadostwo i dał alu zaślepki. W motorze n57 z e 46 były klapki na nitach które puszczały i ..... koniec.

Opublikowano
  • Autor
44 minuty temu, dekiel 13 napisał:

Robiłem to ale w .... e46 330 d i potem w e92 330d. O ile w tym pierwszym było realne zagrożenie bo przypadków urwania klapki i efektu młynka do kawy było trochę to w tym drugim już kilka bodajże. Jeśli w audikowskim motorze były takie przypadki to bym wywalił to dziadostwo i dał alu zaślepki. W motorze n57 z e 46 były klapki na nitach które puszczały i ..... koniec.

Zagrożenia raczej nie ma. Nie słyszałęm aby w Audi były problemy z klapkami jak w BMW np E60. Raczej zastanawiam się nad tym czy ma to jakieś plusy lub minusy ?

Opublikowano

W e60 /to inaczej seria 5/  były montowane te same silniki co w e92 / czyli seria 3 coupe/  tj M57 3,0d i M667N2  3,0d biT. ?

Jeśli zagrożenia nie ma ja bym nie usuwał klapek.

Edytowane przez dekiel 13

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja wywaliłem przy okazji chipa i sobie chwalę ;) Tak jak poprzednio w AR159 

Opublikowano
7 godzin temu, LoboV napisał:

Ja wywaliłem przy okazji chipa i sobie chwalę ;) Tak jak poprzednio w AR159 

tylko że ich usunięcie ma żadnego wpływu na moc, więc co konkretnie sobie chwalisz ?

W dniu 17.02.2019 o 21:33, Gibons napisał:

Co prawda nastawniki i klapki są ok ale zastanawiam się czy by ich przy okazji nie wywalić i wyłączyć nastawniki. 

jak są ok to zero korzyści

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, marcin4x4 napisał:

tylko że ich usunięcie ma żadnego wpływu na moc, więc co konkretnie sobie chwalisz ?

jak są ok to zero korzyści

Wymieniłem całe kolektory na nowe. Drugi też profilaktycznie bo już miał lekki luz na osce. 

Opublikowano
4 godziny temu, Gibons napisał:

Wymieniłem całe kolektory na nowe. Drugi też profilaktycznie bo już miał lekki luz na osce. 

Na co sie zdecydowales? ASO? ?

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, DareQ napisał:

Na co sie zdecydowales? ASO? ?

Nie, sam zakupiłem kolektory i mój mechanik mi wymienił. 

Opublikowano

Jakie kolektory kupiles? Te z Lodzi (zwykle/wzmacniane)?

Opublikowano

jak klapy są ok to przesmarować i wywalić egr, ja miałem 380 tyś km i klapy ciągle ori.

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, DareQ napisał:

Jakie kolektory kupiles? Te z Lodzi (zwykle/wzmacniane)?

Autosilniki firma. Polecam wszystko na ori częściach 

Opublikowano
  • Autor
53 minuty temu, marcin4x4 napisał:

jak klapy są ok to przesmarować i wywalić egr, ja miałem 380 tyś km i klapy ciągle ori.

Klapy ok ale oska na lozyskach zrobiła już jajo i był luz taki że aż ciegno spadło z nastawnika. 

Najlepsza opcja to jest chyba wymontowac. Jak same kolektory są ok to kupić zestaw wzmacniane i samemu wymienić. Banalnie proste to jest. 

Opublikowano

najprościej wywalić i zapomnieć o temacie :) przy okazji wyczyścić kolektor, klapę itd.

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano
  • Autor
40 minut temu, marcin4x4 napisał:

najprościej wywalić i zapomnieć o temacie :) przy okazji wyczyścić kolektor, klapę itd.

Myślałem żeby je wywalić, ale mechanik radził zostawić więc tak zrobiłem.