Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Rant opony ochraniający felgę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Zastanawiam się nad wyborem opon letnich w rozmiarze 205/55 R16. Przejrzałem opinie i wybrałem opony Continental ContiPremiumContact 2. Znalazłem też model HFR lub VFR co oznacza oponę z rantem ochraniającym felgę przed uszkodzeniami mechanicznymi. Felgi mam aluminiowe więc mnie to zainteresowało. Czy ktoś się z tym spotkał i czy jest to coś co może skłaniać ku wyborze właśnie takiego modelu opony a nie innego? Jakie są plusy i minusy tego rantu?

Felgi mam takie jak na tej aukcji:

http://moto.allegro.pl/item568859601_felgi_alu_16_oryginal_audi_a4_a6_vw_seat_fv.html

jak widać mają wystający rant który łatwo jest zarysować o krawężnik.

Przy okazji drugie pytanie - czy jest sens dopłacać do opon z wyższym indeksem prędkości niż to wynika z pękości maksymalnej auta? Do mojego 1.8 w benzynie wystarczy indeks H.

Z góry dziękuje za rozwiązanie dylematu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Rant opony zabezpieczający powinien mieć szerszą oponę, niż bez rantu. Sam mam ContiSportContanct2 z rantem i tak to wygląda http://img20.imageshack.us/img20/2852/img1822ahm1.jpg Sprawdza się nieźle, kilka razy zdarzyło mi się zajechać, a felgi nie uszkodziłem.[br]Dopisany: 04 Marzec 2009, 18:57_________________________________________________Co do indeksu, to w 90% przypadków opon nie warto brać wyższego indeksu prędkości.

Opublikowano

Warto zainwestować w te opony z rantem. W razie czego uratuje Ci on felgę przed porysowaniem. A co do indeksu prędkości to odpowiedz sobie z jaką maksymalną prędkością jeździsz i z takim indeksem kup oponę :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Nie bardzo rozumiem. Na zdjęciu też nie widzę żadnego wystającego rantu. Opona musi mieć ten swój wymiar szerokości powiedzmy 205 mm, felga ma swoją szerokość 7 cali czyli około 178 mm. Z tego wynika że opona jest szersza od felgi o 27 mm. To jest przy standardowej oponie bez rantu. Czy jeśli opona jest w wersji z rantem ochronnym to boczne ścianki są dodatkowo poszerzone, czyli przypomina fragment opony przy ziemi jakby ze standardowej opony spuścić trochę powietrza (robi się taki balon). Dobrze rozumiem? A może felga jest przesunięta z osi koła i te 27 mm opony wystaje ze strony widocznej a od strony nadkola jest powiedzmy na zero?

Opublikowano

Opona w miejscu styku z felgą ma większe zagłębienie, czyli bok opony jest dalej wysunięty na zewnątrz, niż felga. Jeżeli się przyjrzysz zdjęciu, zwracając uwagę na granicę opony i felgi, to dojrzysz o co chodzi. Na pozostałych zdjęciach mojej A4 również można się tego dopatrzeć (może z profilu łatwiej zauważysz o co chodzi).[br]Dopisany: 04 Marzec 2009, 19:43_________________________________________________205/55R16 może śmiało miec rant ochronny i będzie dobrze wyglądać. Na feldze 7'' oczywiście.

Opublikowano
  • Autor

Mniej więcej załapałem o co chodzi. Dzięki Yelo. Bałem się czy 205 nie będzie za szeroką oponą na nasze drogi ale z tego co widzę Ty masz 235. Nie masz problemu z tymi oponami?

Opublikowano

Mniej więcej załapałem o co chodzi. Dzięki Yelo. Bałem się czy 205 nie będzie za szeroką oponą na nasze drogi ale z tego co widzę Ty masz 235. Nie masz problemu z tymi oponami?

Trochę ciąga na koleinach, ale daję radę. A wygląd :kox:

Gorzej z końmi, żeby pociągnęły taki laczek, dlatego na ten sezon zakładam węższe opony, tamte dojeździłem.

Opublikowano

205 to nie jest wcale szeroka opona. To taki standard dla 16" :wink4:

Opublikowano

Mój furacz z fabryki wyjechał na 205 :tongue4: 205/60R15

Opublikowano

Sam mam opony z ranem ochronnym i powiem ci że to działa :notworthy:kiedyś nagminnie rysowałem felgi,a teraz felgi mam jak nowe :hi:

Opublikowano
  • Autor

Wiem że 205 to standard ale zważywszy na nasze drogi czasami wskazane jest żeby zapomnieć o standardach. Jeżdziłem do tej pory na 195/65 R15 czyli wysoki i wąski profil a teraz bęzie 205/55 R16. Było ok, bardzo miekko a wręcz miałem czasami wrażenie że auto "pływa" po szosie. Jest znacząca różnica w komforcie między tymi profilami?

Opublikowano

dużej różnicy nie poczujesz . jeśli wogule poczujesz

Opublikowano

rant chroni przed porysowaniem i działa choć przy takim bąblu jak profil 55 to co tam chronić :gwizdanie:

Opublikowano

Komfort na 16'' jest praktycznie nie do odróżnienia, jak na 15''. A różnica w prowadzeniu (precyzja) jest duuuża.

Opublikowano

Wiem że 205 to standard ale zważywszy na nasze drogi czasami wskazane jest żeby zapomnieć o standardach. Jeżdziłem do tej pory na 195/65 R15 czyli wysoki i wąski profil a teraz bęzie 205/55 R16. Było ok, bardzo miekko a wręcz miałem czasami wrażenie że auto "pływa" po szosie. Jest znacząca różnica w komforcie między tymi profilami?

Nie poczujesz tego. Różnica jest wręcz minimalna :wink4:

Opublikowano

Twój furacz Yelo z fabryki wyjechał na 195/65/15 :naughty: a to, że ktos pozniej zmienił na takie jak napisałes to inna sprawa :>

Opublikowano

Twój furacz Yelo z fabryki wyjechał na 195/65/15 :naughty: a to, że ktos pozniej zmienił na takie jak napisałes to inna sprawa :>

Nieprawda. Mam odpowiedni kod w bagażniku :>
Opublikowano

W takim razie zwracam honor :)

Opublikowano

Jak się uważa to się felg nie rysuje, w życiu żadnej felgi nie zgwałciłem - jak chcesz z rantem ochronnym to polecam bridgestone Potenza RE050A wyczesana opona na każde warunki drogowe jako letnie opony :)

Opublikowano

Żeby zrysować 16" o krawężnik to trzeba mieć talent :polew: