Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B6 BFB 1.8T uboga mieszanka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To tak. Autko mam od 6 lat i nigdy nie zaglądałem do silnika .Nie mam referencji. Od 2 lat mam lpg.Silniczek ładnie chodzi i nic sie nie dzieje.Ale w zimie wyskoczył engine. Mieszanka za uboga (mult).Sprawdziłem bloki i faktycznie.w 032 mam +17% na PB i 19% na lpg dla Multi,obciążenie

1. Kliknąłem do linku z rosstecha i przeczytałem,że jak jest za uboga na add(idle) to mam jakąś nieszczelność. Jeżeli jest uboga na Multi,obciążenie ,prawdopodobnie przepływomierz.  Na razie odrzucilem problem z wtryskami,gdyż na PB i lpg jest podobnie. Może ktoś potwierdzić te informacje?

2. Analiza przeplywki. Przy obciążeniu i 5500-6000 obr/min mam 105 g/m2 blok 002. Wydaje mi się że trochę mało.Moze ktoś potwierdzić?Turbo - 0.6 Bara max-ok.

3.ostatni krok. Wizyta u mechaników w celu potwierdzenia moich przypuszczen .Ale tutaj stwierdzili problem z przepustnice.Podobno jakiś błąd od wolnych obrotow.Troche to dziwne bo mój Vcds lite nie pokazuje tego błędu. Może tak być?Zrobili czyszczenie i adaptacje i diagnozowali to pół dnia Ale bez efektu. Jeżdżę od tygodnia tylko na PB i dalej 15% i zero błędów i auto dalej fajnie jeździ. Można to odpuścić,czy jest to niebezpieczne dla silnika?

4. Jest ktoś z pod Rzeszowa, kto by ogarnął ten silnik. Nie wiem czy problem da się rozwiązać?

Opublikowano
3 minuty temu, Pablo333 napisał:

To tak. Autko mam od 6 lat i nigdy nie zaglądałem do silnika .

Nie szukałeś też na forum, bo takich tematów jest tu masa.

Opublikowano

Wrzuć logi dynamiczne na pb po kasowaniu błędów. Korekty masz o wiele za duże.

Opublikowano
  • Autor

Ok. Jutro poproszę mechanika o sprawdzenie dolotu jak da rade.Mam nadzieję że nic nie zepsuje. Po południu zrobię logi.

Opublikowano
  • Autor

Niestety pech chciał,że spadł mocny  śnieg  i nie udało mi się na 3-ce rozpędzić do 6 tysiecy. Spróbuję w inne dni. Trochę na dwojce powariowałem, ale nie wiem czy te logi pomogą. Na przepływce osiągnąłem 108 g/s przy 5300 orb/min.

Pytanie,przepływomierz ma dwie sruby do których łatwo się dostać i można wyciągnąć srodek.Słyszałem,że są odpowiedzialne za kalibrację,żeby ich nie ruszać,prawda to?

LOG-01-002-115-xxx - Kopia.CSVLOG-01-032-033-xxx - Kopia.CSV

Opublikowano
3 minuty temu, Pablo333 napisał:

Słyszałem,że są odpowiedzialne za kalibrację,żeby ich nie ruszać,prawda to?

Ciekawe jakim cudem, te śruby trzymają wkład w obudowie. Logi robi się parami 2+33, 3+20 i 115+118 i wrzucasz to na vaglogi.pl i wklejasz linki.

Opublikowano
  • Autor

Ok,dzięki za info, wrzucę odpowiednie logi jak ten śnieg stopnieje.

Dziwne,że nie logujemy 032. 

Opublikowano
5 minut temu, Pablo333 napisał:

Dziwne,że nie logujemy 032

Wystarczy, że odczytasz wartości korekt długoterminowych (32) przed kasowaniem błędów w celu zrobienia odpowiednich logów. Jeśli korekty w tej grupie przekraczają +/-10% to wiedz, że coś się dzieje. Korekty na pb w sprawnym aucie powinny oscylować jak najbliżej zera, z resztą na gazie również ale tu nigdy nie będzie igła jak na pb ?

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

OK, Mam +15%.na mult. Na logu 032,033 ładnie widać jak rośnie od 0 do 11% w 5 minut.Jutro pewnie będzie znowu 15%. Zapytałem o te śrubki na przepływomierzu bo chciałem wzrokowo ocenić jego stan.

Ale dziwne one są:).  Nie mam takiego klucza...

Mógłbyś(przem) zerknąć na 1 punkt z 1 posta,mówi Ci to coś?

Opublikowano
6 godzin temu, Pablo333 napisał:

Ale dziwne one są:).  Nie mam takiego klucza...

Niestandardowe, można kupić komplet takich za 50 zł ?

Jeśli dolot szczelny (zbadany kompresorem) to bardzo możliwe, że to przepływka, bo powinna pokazywać co najmniej 120 przy tych 6tys.

Opublikowano
  • Autor

OK , mamy logi ,możemy diagnozować.Te zrobiłem na 3 biegu, ale tylko do 5,5 tys .Niewiem dlaczego VAGlog odrzuca moje pliki. Gdzie znajdę referencyjne logi do BFB,mógłby się ktoś podzielić?

002+033

003+020

115+118

Na drugim biegu zrobiłem

002+120

LOG-01-002-120-xxx.CSVLOG-01-115-118-xxx.CSV

LOG-01-003-020-xxx.CSVLOG-01-002-033-xxx.CSV

Opublikowano

Strasznie cofa zapłony. W jakim stanie masz świece i jakie są założone? Przepływka zaniża. Jeśli nie ma nieszczelności to trzeba myśleć o nowej albo obecną można spróbować przemyć np. IPA, tylko nic mechanicznie.

Opublikowano
  • Autor

Ups, do świec nie zaglądałem, ale zajrzałem do książki serwisowej i okazuje się ,że przejechałem na nich 70tys!.

Pamiętam,że kupowałem w  ASO,chyba NGK,tanie nie były,jakieś platynowe.Rozumiem,że do wymiany?!

Podobnie jak Ty stawiam na przepływkę. Widziałem przed chwilą log BFB po wymianie MAF i tam dochodzi do 125,a u mnie mizernie.

Bardzo dziękuję za analizę logów i pomoc.

Opublikowano
5 godzin temu, Pablo333 napisał:

NGK,tanie nie były,jakieś platynowe.Rozumiem,że do wymiany?!

Po takim przebiegu i jeszcze lpg to już dawno do wymiany. NGK pfr6q mają być.

• 3 lata później...
Opublikowano
  • Autor

Po 3 latach temat w końcu rozwiązany. Założyłem dzisiaj uzywkę Ori przeplywkę i wszystko jest ok.:). 

Przedtem było czyszczenie i zamiennik i nic nie pomagało. W Końcu auto odżyło. Tyle lat autko miało ubogo:(

Morał z tego, nigdy się nie poddawać.:)

Temat do zamknięcia. 

Opublikowano
  • Autor

A zapomniałem.Auto było jeszcze u mechaników przez te lata i nikt się nie wyznał. Czyścili przepustnice , odmę, uszczelka przy zaworach. ,jakieś adaptacje, diagnostyka itp. Ciężki temat.

W tym przypadku trzeba założyć Ori MAF.

Opublikowano
28 minut temu, Pablo333 napisał(a):

. Założyłem dzisiaj uzywkę Ori przeplywkę i wszystko jest ok.:). 

Eureka. Pisałem od razu, że zaniża i trzeba wymienić ale jak widać odwlekasz ile się, bo może jakimś cudem samo przejdzie.

Opublikowano
  • Autor

Problem w tym, że wymieniłem przepływkę na nową nieoryginalną. I jak to nie pomogło szukałem innych rozwiązań. Dzięki Przemo.