Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8t ANB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Panowie potrzebuję pomocy.

Problem oczywiście z spalaniem. 1.8t ANB Quattro.

W mieście autko pali mi ok 17l LPG na 100km benzyny ok 16l. Na baku 42l LPG robię 250km wcześniej robiłem 300-310. U gazownia byłem i z LPG wszytko w porządku i mówił by szukać przyczyny na Pb . Jak kupiłem auto to w mieście paliło 12-13 l

Od czego zacząć poszukiwania??

Błędy jakie mam to tylko od sondy B1 S2 czyli sonda za katalizatorem a raczej za downpipe więc wiadomo dlaczego wywala błąd.

Opublikowano

Jakie są korekty długoterminowe? Zrób logi dynamiczne.

Opublikowano
  • Autor

Wystarcza logi ??

002+033

003+020

115+118

Opublikowano

TAk

Opublikowano

To są logi na benzynie po kasowaniu błędów? Turbo w miarę ok, mogłoby trochę szybciej wstawać.

Pozbądź się błędu drugiej sondy, zacznij od wstawienia emulatora kątowego, a najlepiej wyłączyć u tunera w ecu przy okazji programu. Teoretycznie druga sonda nie powinna mieć nic do spalania ale różne są przypadki.

Na przyszłość wrzucaj logi na vaglogi.pl i wklejaj tylko linki.

Opublikowano
  • Autor

Błędy pokasowane. Emulator kontowy też jest ale jak widać nie dział. Czyli mam rozumieć że wszytko ok a spalanie 17l/100???

Opublikowano

A jakie miałeś korekty w gr.32 przed kasowaniem błędów? Można by się czepic przepływu na upartego ale to i tak nie ma wpływu na takie spalanie. 

Po logach nie widać większych niedomagan.

Opublikowano
  • Autor

Zaraz sprawdzę

Opublikowano
  • Autor

W bloku 32 pokazuje ciągle 0% nie ważne czy postuj czy jazda.

W dodatku dziś wywaliło błąd 1 sondy

IMG_20190401_194103.jpg

IMG_20190401_193934.jpg

Opublikowano

Ile km przejechałeś do momentu odczytu tych korekt?

Po błędach to wychodziłoby, że sonda do wymiany. Bardziej martwi błąd 16990, pojawiał się wcześniej?

Opublikowano
  • Autor

OdcZyc zrobiłem na postoju praktycznie + 1-2 km przejechane pod kompem. Ale jak zobaczyłem że wartości się nie zmieniają nie ważne czy but czy nie to zawróciłem.

Błąd sondy b1s1 poraz pierwszy wyskoczył oraz 16990.

Sondę i tak wymienię dla świętego spokoju że to ona nie psuje spalania. A ten błąd 16990 to czego dotyczy??

Błędy  skasowane zobaczymy co jutro będzie.

Opublikowano
19 minut temu, przemolll napisał:

OdcZyc zrobiłem na postoju praktycznie + 1-2 km przejechane pod kompem.

Korekty w gr. 32 pojawiają się po przejechaniu kilkunastu kilometrów od momentu kasowania więc jeśli przejechałeś mniej niż 10km to nic dziwnego, że są same zera, bo to korekty długoterminowe i w pełni sprawnym aucie oscylują w zakresie nie większym niż +/-5% i nie zmieniają się na bieżąco jak korekty krótkie w gr.33.

16990 może świadczyć o uszkodzeniu sterownika. Nie masz zalanego ecu w podszybiu?

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Wieczorem zerkne do ECU. Ale zawsze gdy coś robiłem zawsze było sucho

Opublikowano
  • Autor
W dniu 1.04.2019 o 22:32, przem8 napisał:

Korekty w gr. 32 pojawiają się po przejechaniu kilkunastu kilometrów od momentu kasowania więc jeśli przejechałeś mniej niż 10km to nic dziwnego, że są same zera, bo to korekty długoterminowe i w pełni sprawnym aucie oscylują w zakresie nie większym niż +/-5% i nie zmieniają się na bieżąco jak korekty krótkie w gr.33.

16990 może świadczyć o uszkodzeniu sterownika. Nie masz zalanego ecu w podszybiu?

Wychodzi na to że sąda 1 do wymiany.

A co z tym wypadaniem zapłonu na cilndrze 2 ?? Dodam że lekko szarpie na LPG w zakresie 2-3 tyś obrotów a na benzynie tego nie ma

IMG_20190407_195726.jpg

IMG_20190407_195957.jpg

Opublikowano

Masz strasznie ubogą mieszankę i zdarza się, że błąd sond występuje przez źle wystrojone lpg. Zamien wtryskiwacze gazowe miejscami i zobacz czy błąd pójdzie za wtryskiem.

Opublikowano
  • Autor
57 minut temu, przem8 napisał:

Ok. Zamawiam sondę 1

I zamienie wtryskiwacze 2z 3. Tylko 2 cylinder licząca od komory czy zderzaka??

Rozumiem że jak błąd pójdzie za zmianą wtrysku to wtrysk do wymiany?? A jeżeli nie to trzeba będzie sprawdzić kompresję.?

Opublikowano
9 minut temu, przemolll napisał:

Tylko 2 cylinder licząca od komory czy zderzaka??

Od rozrządu (zderzaka). Jak błąd nie pójdzie to zmień jeszcze cewkę miejscami, sprawdź wężyk od wtrysku do wkrętki czy jest drożny i czy sama wkrętka jest szczelna. Ewentualnie masz tak ubogo, że powoduje to wypadanie akurat na tym cylindrze ale tego to już nie jestem pewien czy możliwy taki skutek :P Jak pojeździsz na samej benzynie po kasowaniu błędów to wywala błąd 1 sondy? (nie pamiętam czy już pytałem o to :D) Spróbuj pojeździć tak trochę zanim wydasz kilka stówek na sondę.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, przem8 napisał:

Właśnie na 2 cilindrze miałem naprawiany gwint świecy co się zerwał może się już coś odkręciło?? Ale wątpię bo osobiście to robiłem więc powinno trzymać. Z resztą chyba  jak by nie było kompresji to na bp tez by szarpało??

Podmienie wtrysk i zobaczę.

Opublikowano
  • Autor

Panowie szukam sondy lambda o nr 0 258 006 089/090 nigdzie ni mogę jej znałeś. Ktoś pomoże??