trolll Opublikowano 9 Marca 2009 Opublikowano 9 Marca 2009 Witajcie Mam mały problem, kupiłem autko od włocha (czyli jak zwykle zaniedbane ) i okazuje się że właściciel lał do spryskiwaczy wodę z kranu. ;( Cały zbiornik jest zakamieniony, po spryskaniu szyb mam na masce białe ślady z kamienia. Zastanawiam się nad odkamienieniem układu poprzez użycie zwykłego odkamieniacza do czajników. Jednak mam obawę czy nie uszkodzi mi się pompka, uszczelki i lakier? Czy ktoś próbował takiego sposobu?
Wąski Opublikowano 10 Marca 2009 Opublikowano 10 Marca 2009 to wymontuj zbiorniczek i zrób to na zewnątrz
Aydaho Opublikowano 10 Marca 2009 Opublikowano 10 Marca 2009 zalej zbiornik czyms do usuniecia kamienia ( kwasek cytrynowy etc.. ) a potem odsysarką sciagnij zawartosc - nie pompuj tego na szyby ( cholera wie jak to na uszczelki wpłynie ) a jeżeli nie to to trzeba demontaż robić i ręcznie czyścić
Szczypiorek Opublikowano 10 Marca 2009 Opublikowano 10 Marca 2009 ocet spożywczy rozpuszcza kamień, ale niewiem jak wpływ ma na uszczelki, gumę
Daimos Opublikowano 10 Marca 2009 Opublikowano 10 Marca 2009 ocet to dobry pomysł zalej ciepły do zbiorniczka i niech sobie postoi 24h
trolll Opublikowano 10 Marca 2009 Autor Opublikowano 10 Marca 2009 Ocet jest kwaśny więc wszystko z czym będzie miał kontakt może zacząć rdzewieć. Co do demontażu zbiornika .... trudno to zrobić na parkingu koło bloku w centrum miasta. Wypróbuję odkamieniacz. I chyba spróbuję to odessać ... w kanał
jarek3251 Opublikowano 16 Marca 2009 Opublikowano 16 Marca 2009 po prostu odłącz przy masce ten wężyk co idzie na spryski przekręć kluczyk skieruj wężyk gdzieś na bok podnieś wycieraczki i samo ci wypompuje tą wodę
trolll Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Opublikowano 17 Marca 2009 W instrukcji do odkamieniacza pisze że nie używać do czajników aluminiowych. Czy pompka ma jakieś aluminiowe elementy?
Rekomendowane odpowiedzi