Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Dymienie na postoju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zapytać was o radę . Bo mechanicy u mnie stwierdzili od wtrysków przez turbinę do remontu silnika . Problem wygląda następująco . Od ok. Pół roku (tak przez zimę to zauważyłem ) zauważyłem, że moje Audi a4 b6 (piękne samochody) strasznie na postoju kopci. Podczas odpalenia , na postoju na zimnym , na postoju na ciepłym - nie ma zasady. Czasem mocniej czasem słabiej ale również zapach spalin jest intensywny( nie wydaje mi się aby śmierdziało spalonym olejem). Wydaje mi się że również spalanie wzrosło o ok 1l/100km ale ciężko stwierdzić czy to nie cięższa noga po zimie ?. Mechanicy są u mnie jacy są i jakoś nie mam przekonania do nich. Mam małe doświadczenie z silnikami diesla - większość życia przejeździlem fiatem panda 1.1 gdzie wszystko pod maską było widać i łatwo się dało zreperować . Dodam filmiki z odpalenia oraz postoju gdy silnik jest zimny i rozgrzany. Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie i porady.

Opublikowano

To z pierwszego filmiku to wygląda na problem z uszczelnieniem trzonków zaworowych.

.A drugi i trzeci filmik mogą świadczyć o problemie z odpowietrzeniem skrzyni korbowej silnika .

Odkręć na próbę korek wlewu oleju , połóż na wlewie poskładaną większą szmatę ( by nie chlapało olejem ) i pozwól silnikowi popracować kilkanaście minut ( możesz go lekko przegazować w międzyczasie ).

Jak ze szmatą na wlewie oleju  przestanie dymić to pokrywa silnika do wymiany lub udrożnienia odmy :decayed::whistling:

Opublikowano

Ja bym chyba kompreche zmierzył na zimnym i ciepłym i byłoby jasno na czym stoisz.

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie ?

Niestety test ze szmatą został oblany . Na zimnym tragedia była mianowicie :

Może było to spowodowane niską temperaturą na zewnątrz czyli ok 3 stopni ,ale jak chwilę pochodził poprawiło się mu do takiego poziomu jak wcześniej . Co do kompresji to muszę kogoś dopiero poszukać co będzie wiarygodny i sprawdzi mi kompresję bo niestety sam tego nie uczynię .

Boje się że jednak awaria która powoduje dym nie będzie za przyjemna i będzie się wiązała z dużymi kosztami. 

Dodam że ostatnio podczas jazdy gdy silnik nie był jeszcze rozgrzany do 90*C tylko do ok 70*C turbo jak by przestało pracować , dopiero po wyłączeniu i włączeniu zapłonu znów zaczęło funkcjonować .

Opublikowano

Jak było tylko 3 stopnie na plusie to faktycznie może być para wodna :P

Powtórz test jak się ociepli powyżej 10-15 stopni.

A jak było na rozgrzanym silniku ze szmatą zamiast korka ?

Opublikowano

Jak turbina ci się zawiesza to masz problem z zacinającymi się łopatkamui zmiennej geometrii, co mogło doprowadzić do wychuśtania wirnika turbiny i uszkodzenia uszczelnień. Turbina puszcza olej i stąd ten dym. Sprawdź czy masz olej w robocie.

Opublikowano
  • Autor

Wieczność czekania zanim się mój wspaniały tdi rozgrzał ale stwierdzam że chyba wielkiej różnicy nie było względem z korkiem a bez korka ? 

A propos turbiny z która by miała się rozciec to czy nie były by to strasznie duże ubytki oleju? Co prawda co jakiś czas ( ale są to chyba duże odległości w czasie - nie zwracałem uwagi bo każdy mówił że diesel zawsze coś oleju musi zabrać ) muszę dolać olej bo tak jak ostatnio np. poinformowala mnie o tym moja A4 że jest go mało .

Zwrócę uwagę teraz ile się go gubi , ale słyszałem że przy rozcieknietym turbo są to duże ilości .

Dolot sprawdzę na dniach bo nie mam jak pod samochód wejść muszę do sąsiada na kanał podjechać ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Chciałbym wszystkim podziękować za udzielone wskazówki i pomoc. 

Z powodów technicznych nie mogłem wcześniej nic napisać ale sytuacja z samochodem się wyjaśniła .

Uszkodzona turbina samochodu przepuszczała olei co powodowało dymienie. 

Wymiana turbiny wraz z intercoolerem sprawę załatwiło . Chciałbym nadmienić że w dolocie było pełno oleju, a intercooler zalany był chyba do połowy .

Dziękuję jeszcze raz za cenne wskazówki.