Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Prośba o analizę logów po wymianie rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o analizę logów po wymianie rozrządu. Oto one:

Statyczne:

000

s000.th.jpg

001

stat001.th.jpg

003

stat003.th.jpg

004

stat004.th.jpg

007

stat007.th.jpg

013

stat013.th.jpg

018

s018.th.jpg

BS:

000

s000bs.th.jpg

003

stat003bs.th.jpg

004

stat004bs.th.jpg

Dynamiczne:

000

d000.th.jpg

001

d001.th.jpg

003

d003r.th.jpg

004

d004.th.jpg

008

d008.th.jpg

010

d010.th.jpg

011

d011.th.jpg

Opublikowano

- statyczny kąt wyprzedzenia wtrysku - jest do regulacji

- minimalnie przycinaja sie kierownice w sprezarce - troche dynamicznej jazdy powinno pomoc

- LMM minimalnie ale to minimalnie tnie daweczke w gornej partii obrotów - jak tam filtr powietrza ?

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Czyli pompa do przestawienia , faktycznie chodzi twardo , możesz powiedzieć w jakim logu to widać?

Pozostałe niedomagania jak w poprzdnich logach (też wykazały kierownice i lmm przy wyższych obrotach)

Przestawienie pompy polega na poluzowaniu śrubek i wkręcenie zegara? tak jak w zwykłych pompach np. od golfa 1.6D , czy jest to inna procedura?

Filterek wymieniony:)

Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Czyli pompa do przestawienia , faktycznie chodzi twardo.

Przestawienie pompy polega na poluzowaniu śrubek i wkręcenie zegara?

Witaj

masz piękny opis co do ustawienia ...http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t10913.0.html;highlight=ustawienie+kąta+wtrysku

w jakim logu to widać?

000 BS druga kolumna nie licząc TIME STAMP..... u Ciebie wartość 38.

PS. widzę że VAG sprawuje się dobrze :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Witaj Pawel69

Dzieki, tak jakoś opanowałem tą sztukę , wymieniałem pasek i zrobiłem dlapewności , bo pojawiła sie trochę inna kultura pracy bardziej słychać jakby zawory twarda metaliczna praca.

Też masz podobną opinię o moich logach?

Pocieszyłeś mnie tym, że ten kąt można zmienić samemu, a już myślałem o Olsztynie i wywaleniu znowu kasy u mechanika :)

Opublikowano

z drugiej strony szkoda ze mechanik nie zrobił tego jak potrzeba bo jak bylo wszystko na wierzchu duzo łatwiej to zrobic , no ale niestety mało mechaniorow co wiedza co w trawie piszczy .

Opublikowano
  • Autor

Tak, trafiłem na takiego , że jak spytałem o regulację kąta to powiedział że sie tego nie robi , póżniej okazało sie że ani zegara , ani podstawowej wiedzy o vag, niestety na prowincji tak to wygląda , dlatego uczę sie sam naprawiać i diagnozować.

Opublikowano

poradzisz sobie , nie jest to trudne :good:, bardzo delikatnie trzeba w pompe pukac, nie przeraz sie ze po piewszym puknieciu (czytaj przesunieciu) nagle moze sie pokazac 150 , trzeba probowac az bedzie te 49-54 ,zycze szybkiej i efektywnej pracy

Opublikowano
  • Autor

Z pompą powalczę jak się ociepli, wrócę jeszcze do tego mechanika , powiedział, że mam jeszcze problem z zapieczonym wirnikiem w turbine , ale tak do końca to nie jestem przekonany do jedo diagnozy , może jeszcze sprawdzcie w tych logach czy coś w nich widać na potwierdzenie tego zapieczonego wirnika.

Dzięki

Opublikowano

Pewnie chodzilo mu o zapieczone łopatki VTG..., a nie wirnik... przeczytaj dokladnie mojego pierwszego posta... :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Ściągnął wąż i poruszł wirnikiem , takim sposobem to raczek kierownic nie sprawdzi , tak mi sie wydaje. :>

Opublikowano

logi wygladaja dobrze , wiec jezdzic i jeszcze raz jezdzic, poprawic kat wtrysku i tyle

Opublikowano
  • Autor

ok. dzieki za pomoc i dobre rady.

Mam jeszcze pytanko czy logi mówią, że rozrząd jest ustawiony na kołach dobrze czy źle?

Pozdro.[br]Dopisany: 11 Marzec 2009, 20:41_________________________________________________Małe sprostowanie logów dynamicznych 000:

dyn000.th.jpg

Opublikowano

ok. dzieki za pomoc i dobre rady.

Mam jeszcze pytanko czy logi mówią, że rozrząd jest ustawiony na kołach dobrze czy źle?

Pozdro.[br]Dopisany: 11 Marzec 2009, 20:41_________________________________________________Małe sprostowanie logów dynamicznych 000:

dyn000.th.jpg

logi mówia ze dobrze jak bys mial zle to kąt wyprzedzenia wtrysku bys miał w skarjnej wartosci np 256 lub 0 i pompa nie dalo by sie skorygowac to by było wiadomo ze jest zle ustawiony rozrzad ww granicach rozsadku czyli o jeden zabek bo i naczej to wiadomo czym to sie konczy, w tych motorach latwo sie ustawia rozrzad trzeba tylko pamietac zeby dobrze napinacz ustawic na znaku

Opublikowano
  • Autor

Czyli rozrząd jest ustawiony tak samo jak przed wymiana bo wcześnij też miałem statyczny kąt na tym poziomie , czyli jest ok , napinacz w tym silniku to fajne urządzonko widziałem jak ustawiał i napewno jest na znakach (wypust na rowku).

A czy jest to możlowe ,ze teraz jest twardsza praca ? mam kąt stat. na poziomie 38 jak zrobię 51 to wydaje mi sie, że będzie jeszcze twardsza, dobrze myślę? Czy to może szklanka gdacze bo olej też wymieniałem i nie wiem czy dobrze zrobiłem lejąc valvoline max life 10w40, wcześniej miałem castrola magateca.

Opublikowano

dygnij pompe w kierunku wartoscie 60 [000 BS] i bedzie luksus ...

Opublikowano

Czyli rozrząd jest ustawiony tak samo jak przed wymiana bo wcześnij też miałem statyczny kąt na tym poziomie

rozrząd w TDI jak we wszystkih motorkach....robi się na blokadach :cool1:

jak na przysłowiową ''farbke'' u ciebie jest prawie dobrze.... :gwizdanie:

napinacz w tym silniku to fajne urządzonko widziałem jak ustawiał i napewno jest na znakach (wypust na rowku).

Zadna nowość :wink4:tak ma być...[czy fajne] :cool1:

A czy jest to możlowe ,ze teraz jest twardsza praca ?.

tak...

zresztą co tu pisać.... pchnij kąt w granice 55-60 będzie luksio :good:

Opublikowano
  • Autor

Czytałem, że w afn kąt statyczny powinien być na poziomie 51 jednostek, jeżeli ma być 55-60 jak piszecie to proszę o oświecenie, poza tym dzieki za odpowiedz :)

Opublikowano

dokladnie miedzy 49-54 ale 60 bedzie bardzo dobrze

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Dziękuję wszystkim za cenne wypowiedzi i porady.

Pozdrawiam

Jarek