Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 Jakie ledy do zwykłych lamp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W moim A4 B5 98r. mam zwykłe lampy i chciałbym zamiast żarówek H7 wsadzić Ledy, pytanie tylko jakie ? Na rynku jest tego pełno. Możecie coś poradzić ?  Chciałbym wymienić na ledy tylko dlatego że trochę słabo te krótkie światła mi świecą.

Opublikowano

Żaden zastępnik led żarówek H... nie ma homologacji. Zamienniki te "nie trzymają" granicy światło-cienia - lampa zaprojektowana została do znormalizowanego źródła światła, jakim jest żarówka tradycyjna (odpowiednia długość druciku wolframowego umieszczona w ściśle określonym miejscu), a nie do zamiennika led, o nieokreślonym ułożeniu/umieszczeniu źródła światła.

Zamiennik led, aby emitował odpowiednią ilość światła, powinien  zostać zbudowany z odpowiednich elementów led. Elementy te charakteryzują się dużą (jak na ten rodzaj elementów) mocą. Emisja cieplna w tym przypadku jest bardzo duża i musi być kontrolowana. W obecnej chwili odprowadzenie energii cieplnej w tych zamiennikach, odbywa się przez wymuszony obieg powietrza (wentylator). Nie jestem przekonany, czy ten sposób jest w 100% skuteczny/wystarczający, szczególnie w okresie letnim -temperatury zewnętrzne oscylujące w okolicach 30st. C.  

Jeśli osobiście miałbym zamiar (a nie mam) zmiany żarówek H... na zamiennik led, skłaniałbym się do zakupu produktu "firmowego" - Philips, Osram. Tu przynajmniej (taką mam nadzieję) jest prawdopodobieństwo pozytywnej dla klienta reakcji na ewentualną reklamację, spowodowaną awarią zamiennika.

50 minut temu, zigula11 napisał:

dlatego że trochę słabo te krótkie światła mi świecą.

Jeśli zastosujesz zamiennik led przy (i tu nie wiem, jaka jest przyczyna słabego świecenia lamp w Twoim aucie - wypalony odbłyśnik, zakurzony reflektor, wypiaskowane szkło, zmatowiały plastik czołowy ("szkło") lampy), itp., bez usunięcia przyczyn/przyczyny tego stanu rzeczy, nie licz na polepszenie jakości świecenia.  

Edytowane przez Tomnik

Opublikowano
  • Autor

A macie jakąś dobrą firmę, ( którą możecie polecić ) co regeneruje odbłyśniki ? Też nie chcę zakładać ledów bo tak mi się podoba ( i przy okazji oślepiać tych co jadą z naprzeciwka ). Klosze lamp zciągałem z ASO 3 lata temu, ale odbłyśniki mają 20 lat, może to one dają w kość ? Napięcie ładowania 14,1 V przy załączonych światłach krótkich i obrotach 2500 RPM.

Edytowane przez zigula11

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Założyłem Led Philips i jestem mega zadowolony. Nikogo nie oslepiam i światło dużo lepsze. Lepiej widać. Rozłożenie światła takie samo jak w zwykłych żarówkach.  

Opublikowano
3 minuty temu, Arturbiedron napisał:

Założyłem Led Philips i jestem mega zadowolony. Nikogo nie oslepiam i światło dużo lepsze. Lepiej widać. Rozłożenie światła takie samo jak w zwykłych żarówkach.  

Skąd wiesz, że nie oślepiasz? Pytałeś kierowców z naprzeciwka podczas jazdy? :facepalm:

Opublikowano

Wnioskować można pewnie po tym, że nikt nie mruga?

Ja się zastanawiam nad led w H7 jako drogowe, w soczewce jest ksenon i by się lepiej prezentowały :)