Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Trzęsienie całą budą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Jak w temacie mam problem z moim A4 B7 2.0TDI BPW... Od w sumie momentu kupna wyczuwalne było i jest drżenie samochodu przy przyspieszaniu... Po dłuższych obserwacjach obstawiłem na przeguby wewnętrzne. Zostały wymienione na wyższą półke tj. SKF zarówno wewnętrzne i zewnętrzne z obu stron i dalej to samo. Koła również odpadają bo są wyważone z nowymi oponami. Co więcej, drganie występuje mniej więcej w zakresie obrotów 1800-2300/2400 RPM. Przy spokojnej jeździe okej, ale jak trzeba kogoś wyprzedzić i wskoczy na obroty jest po prostu dramat.. Ktoś może miał sytuacje i wie co to może być i jak to wyeliminować? 

Dziękuje z góry i pozdrawiam :) 

Opublikowano

Sprawdz poduchy silnika i koło dmumasowe

Opublikowano

Co do pracy motorówki nie ma zastrzeżeń ?

Nie dudni z filtra powietrza ?

Z DPF-em nie ma problemów ?

Może wałek rozrządu ma wytarte krzywki na którymś garku i pod obciążeniem generuje on dużo mniejszą moc od pozostałych powodując wibracje jednostki napędowej ? 

Powycierane wałki w tym silniku i mu podobnych to norma, pół biedy jak wszystkie krzywki wydechowe i wszystkie ssące zużywają się w podobnym stopniu , to nie ma różnic w generowanej mocy na poszczególnych cylindrach i taki objaw nie występuje.

Ale czasem zużycie jest na jednym cylindrze i to duże ....

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

Jeśli chodzi o prace silnika bez zastrzerzeń, z filtra powietrza nie dudni z dpfem również nie miałem i nie mam żadnego problemu.. Meczy mnie ta sprawa a nie chce nie potrzebnie wymieniać kolejnych części które nie dają porządanego efektu ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdź jeszcze raz przeguby wewnętrzne.

Objawy są typowe dla zużytych przegubów wewnętrznych .

Wymieniałeś je osobiście czy zleciłeś komuś tą robotę ?

Opublikowano
  • Autor

Wymieniał mój sprawdzony mechanik gdzie serwisowałem i serwisuje wszystkie samochody w rodzinie także...

Opublikowano

W takim razie podjedź do innego , polecanego mechanika niech zrobi diagnozę przegubów ...:naughty::whistling:

Opublikowano

Podepnij pod vcdsa i na rozgrzanej motorowni sprawdz korekcje dawek. Nastepnie podnies obroty do 4000tys przytrzymaj z 15s zjedz na obroty jalowe i zobacz czy korekcje nie wariuja. Powinny od razu wskoczyc na takie jak na poczatku. Jak znacznie urosly to masz spaliny w paliwie.