Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania w kabinie przy około 120km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegos czasu mam problem ze swoja audi a4 b8 z 09.2009r 2.0 TDI (manual) mianowicie juz przy predkosci powyzej 100km/h (najbardziej 120 i wyzej) wyczuwalne mam bardzo duze drgania w kabinie oraz na kierownicy- koła 3 razy wywazane u kazdego z innych wulkanizatorów i nic. Poszukałem wiele posów z tym zwiazanych i opini jest wiele. Mianowicie koledzy opisuja ze sa zle wywazone koła, uszkodzone przeguby wewnetrzne na poloiach, uszkodzona połos przechodzaca przez skrzynie biegów ( mam manuala 6 biegowego) uszkodzone tuleje na wahaczach dolnych "bananach" i ze maja byc poliuretanowe, uszkodzone koło dwumasowe.

Koledzy prosze o mega pomoc w sprawie gdyz nie chce wymieniac wszystkiego po kolei a mozna w trakcie jady dostac z tym szału i nie idzie normalnie jeździc powyzej 100km/k :(

Opublikowano

U mnie to była sprawa kół:

Opublikowano
  • Autor

koła wazyłem juz u 3 wulkanizatorów, raczej to odpada

Opublikowano
35 minut temu, Tomcio 65 napisał:

koła wazyłem juz u 3 wulkanizatorów, raczej to odpada

wymien banany na polift i z głowy

Opublikowano
  • Autor

Czym sie to dokładnie rózni, słyszałem ze tuleje maja 75mm i najlepiej montowac poliuretanowe. Normalnie je przebijac na prasie tak??

Opublikowano

kolega wyzej wkleił temat poczytaj

Opublikowano
  • Autor

czyli jednym słowej wyszła wadliwa partia wahaczy z 2009roku?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też miałem ten problem i też nie wierzyłem, że to koła są źle wyważone. Sprawę załatwiło wyważenie kół z testem drogowym, jak u kogoś nie pomaga wyważanie na zwykłej wywazarce to polecam z testem drogowym. Dodam jeszcze, że jak koła miałem wyważone na zwykłej wywazarce to były drgania powyżej 100 km/h, a gdy pojechałem na wyważenie z testem drogowym to się okazało, że musieli opone obrócić o 180°.

Opublikowano
  • Autor

Z testem drogowym?? Jak to sie dokładnie robi/ wykonuje???

Opublikowano

Musisz znaleźć warsztat który posiada wywazarke z testem.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

U mnie pomogła wymiana na banany z tuleją olejową z polifta

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja u siebie również robiłem wyważanie z testem drogowym, jakiejś specjalnej różnicy nie zauważyłem choć fakt że musiał któraś tam oponę obracac/przesuwać, a pomogła wymiana samych tulei w bananach. Auto z 2008 roku, czyli tuleje 65mm i brałem lemforder. 

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

@puczyl1990 Tuleje wymieniłeś same zostając na 65mm czy przeszedłeś na 75? 

Opublikowano
7 godzin temu, eon napisał:

@puczyl1990 Tuleje wymieniłeś same zostając na 65mm czy przeszedłeś na 75? 

Tak same tuleje, założone LEMFÖRDER 65mm i jak ręką odjął. 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 2.02.2021 o 23:51, puczyl1990 napisał:

Tak same tuleje, założone LEMFÖRDER 65mm i jak ręką odjął. 

Hej patrzę, ze w opisie masz A4 b9, te tuleje wymieniane rozumiem w poprzednim aucie w b8?

bo w b9 chyba już są te nowe - mam podobny problem z drganiami ale w B9 i te tuleje jak patrzę wyglądają OK są miękkie ale podobno takie mają być, nie stukają - ale cholera wie może kiedyś był tam ten olej a już nie ma i dawno umyte.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 7.07.2022 o 19:49, pz87 napisał:

Hej patrzę, ze w opisie masz A4 b9, te tuleje wymieniane rozumiem w poprzednim aucie w b8?

bo w b9 chyba już są te nowe - mam podobny problem z drganiami ale w B9 i te tuleje jak patrzę wyglądają OK są miękkie ale podobno takie mają być, nie stukają - ale cholera wie może kiedyś był tam ten olej a już nie ma i dawno umyte.

Tak, tuleje były wymieniane w B8, teraz nie mam póki co tego problemu w B9. Ja w sumie wymieniałem w ciemno, bo na aucie jak sprawdzał mi mechanik to też wszystko było ok.