Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dymienie na biało, duży pobór oleju 2.0TDI [B7 BPW]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,  jest to mój pierwszy post, a więc proszę o wyrozumiałość. Nie jest to pierwszy taki temat, ale chodzi mi o ten konkretny przypadek. Silnik 2.0 TDI 140km, wycięty DPF, przebieg na liczniku 355000 raczej realny. Turbo po regeneracji w firmie TURBOTECHNIKA IMIELIN jakies 10kkm, cały czas po regeneracji jest problem ze spalaniem oleju ok 0.7 / 1000km. Nie jestem w stanie powiedzieć czy wcześnie też brał olej. Regeneracja to niespodzianka z notlaufem zaraz po zakupie.  Wyjąłem ostatnio turbo zawiozłem do sprawdzenia i czyszczenia do tej firmy popatrzyli na mnie jak na debila,że w ogóle mam jakieś zastrzeżenia do tej turbiny. Rozebrał ją przy mnie na części pierwsze, powiedział, że jest idealna wyczyścili poskładali. Zamontowałem i wyczyściłem cały dolot, intecooler, kolektor i wszystko co po drodze. Odpalam dalej to samo kopci na biało lekko na wolnych po przegazowaniu lub ruszaniu za autem biało i to konkretnie. Zrobiłem może 10km. Odma sprawna, zresztą chodził na samym kolektorze dolotowym nie ma żadnej różnicy. Wyciągam dzisiaj turbo i moim oczom ukazał się taki widok. Suche kanały w głowicy, wlot do turba czarny suchy nagar, na wylocie z turbiny czarny szlam na ściankach.  Macie jakieś pomysły czy sam sam sobie odpowiedziałem? 

20190804_225308.jpg

20190804_224542.jpg

20190804_224603.jpg

Edytowane przez MacioEXC

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Opublikowano

Z dymieniem i spalaniem oleju jest jak z wypadkami lotniczymi , rzadko kiedy odpowiada za to jedna przyczyna , zazwyczaj to splot kilku przyczyn powoduje problem :whistling:

W zacytowanym przez rabbiego temacie są opisane chyba wszystkie możliwe przyczyny mogące same lub w połączeniu ze sobą powodować szeroko pojęty problem dymienia .

Są też opisane sposoby by zweryfikować poszczególne przyczyny .

W twoim konkretnie przypadku podejrzewam problem ze zbyt wysokim ciśnieniem w skrzyni korbowej silnika względem układu wydechowego , co powoduje przepuszczanie oleju przez uszczelnienie turbiny na wolnych i niskich obrotach silnika .

Być może jest też jakiś problem z tą turbina po regeneracji , generalnie chodzi mi o jakość użytych części ( ich dokładność wykonania  ) .:hi: