Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kontrolka oleju przy 1,5 rpm a4 b5 1,8t AWT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

w moim samochodzie zaczął pojawiać się problem z kontrolką oleju, kontrolka jak w zegarku pojawia się w tym samym momencie. 1500 obrotów (obojętnie na biegu czy nie) na rozgrzanym mocno silniku.
Dodam, że dojeżdżam do pracy 45km i rano problem nie występuje, tylko w drodze powrotnej gdy jest cieplej.
Auto 3 tyś. po wymianie UPG, rozrządu, napinacza z paskiem, zalany olejem Mobil1 10w40 - od dwóch lat leje ten sam olej + filtr MANN.
Mierzyliśmy ciśnienie, w normie. Nie trzaska na niskich obrotach, samochód chodzi generalnie bardzo dobrze. 
Wymieniliśmy czujnik, ten przy filtrze z białą kropką (febi).
Oleju nie ubywa. Od remontu dolaliśmy 100-150ml płynu.
Auto ma tendencję do trzymania wyższej temperatury, ok 92-94 stopnie - jutro wymienimy termostat.

Ma ktoś jakiś pomysł? ;)

Edytowane przez realua

Opublikowano

Smok do czyszczenia, a ta temp. to standard dla tych silników. 

Opublikowano

Te prawidłowe ciśnienie to jakie i przy jakiej temp oleju przeprowadzony był pomiar? U mnie temp płynu dobija czasami do 98c. Podobno to norma.

Edytowane przez Randor

Opublikowano
  • Autor
15 minut temu, przem8 napisał:

Smok do czyszczenia

Nie powinno w takim razie w bardziej losowych momentach spadać ciśnienie?

Opublikowano

Micha do zrzucenia i czyszczenie. Nie ma co się zastanawiać i unikalbym jazdy na Twoim miejscu ale to już Twoja sprawa. Zalej jakiś normalny olej 5w40 po wszystkim. 

Ciśnienie może pokazywać w normie podczas pomiaru, a smok będzie za***any, nie raz już takie przypadki były.

Opublikowano
  • Autor

Ciśnienie mierzone na 90st wskazywało na 1,5 bara.

Jutro zrzucimy w takim razie miskę. Silnik trzeba podnieść?

Opublikowano

1,5 na wolnych tak? A przy 2 i 3 tys obr.? Wskazówka nie skakala podczas pomiaru? Roboty jest trochę, silnik trzeba podwiesic.

Powodem olejarki może być jeszcze napinacz łańcuszka i może wadliwy nowy czujnik ale w 99% w tych silnikach to zawalony smok to powoduje. Skutki jazdy na c**jowych olejach i serwis LL.

Opublikowano
  • Autor

Na wyższych było jakoś 3-4 bary, wskazówka raczej trzymała się równo
Napinacz jest nowy, łańcuch też. Przed wymianą łańcuch był już mocno naciągnięty i było zdaje się delikatnie przestawione już.

Co do czujnika, to na starym w takich samych sytuacjach kontrolka się pojawiała.

Jaki olej kupić? Jak mam 10w40 to mogę zalać syntetykiem?

Miska na uszczelce czy na silikonie?

Edytowane przez realua

Opublikowano

Ja składałem na uszczelce i było sucho przez następne 2 lata aż do sprzedaży. Zrób płukankę (najlepiej bg109) przed zwalaniem miski. Po wszystkim śmiało lej syntetyka 5w40.

Edytowane przez Randor

Opublikowano
3 godziny temu, Randor napisał:

Te prawidłowe ciśnienie to jakie i przy jakiej temp oleju przeprowadzony był pomiar? U mnie temp płynu dobija czasami do 98c. Podobno to norma.

hmm u mnie jest inaczej, temp zawsze, ale to zawsze pokazuje 90 stopni na zegarach. Rośnie jedynie temp oleju jak mocno auto przegonię. Patrzysz na wskazania zegarów czy climatronika ?

Opublikowano
3 minuty temu, radi88PL napisał:

hmm u mnie jest inaczej, temp zawsze, ale to zawsze pokazuje 90 stopni na zegarach. Rośnie jedynie temp oleju jak mocno auto przegonię. Patrzysz na wskazania zegarów czy climatronika ?

Zgadza się ale ja nie pisze o temp na zegarach tylko na vagu bądź klimatroniku. Temp na budziku zawsze będzie stała deko przed 90c bo tak to jest zrobione. Ruszy się dopiero bodaj od 108-110c.

Edytowane przez Randor

Opublikowano
  • Autor

zegarów.. do tej pory nie wiedziałam, że można odczytać temp z climatronica.

Opublikowano
2 minuty temu, realua napisał:

zegarów.. do tej pory nie wiedziałam, że można odczytać temp z climatronica.

Można jak wejdziesz w "ukryte menu" climatronika

Opublikowano

@Randor nie zwracałem na to uwagi, jak miałem uwalone wisko to w korkach wskazówka drgała, ale jak piszesz pewnie się zgrzał to tych 100 ileś tam stopni

Opublikowano

Musiał się już ładnie grzać. Po zrobieniu softu jeździłem z podpiętym vagiem i temp potrafiła dobić przez chwilę do 101c. Wskazówka na budziku nawet nie drgnęła.

Opublikowano

tak na pewno, na drugi dzień od razu zmieniłem wisko na behr/hella i jest spokój... przynajmniej na zegarach :)

Opublikowano
  • Autor

U mnie na budziku właśnie regularnie trzyma temp 92-94, w korku lubi podejść do 100 i potem termostat się otwiera i zbija.

Dzisiaj po powrocie do domu zerknę jaką temp na climatroniku mam.

Opublikowano

Podepnij vaga sprawdź jak to wygląda.

Opublikowano
3 godziny temu, realua napisał:

U mnie na budziku właśnie regularnie trzyma temp 92-94, w korku lubi podejść do 100 i potem termostat się otwiera i zbija.

Dzisiaj po powrocie do domu zerknę jaką temp na climatroniku mam.

49 kanał jak coś i to jest odczyt z licznika. Trzeba by porównać z tym co pokazuje g62. 100 stopni to wskazówka stoi w 3/4 skali wskaźnika? To w rzeczywistości by było ponad 110. Tak na pewno być nie może.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

@przem8 teraz w drodze do domu wyglądało to tak, że na zegarze było +/- 92, na climatronicu 99-104. Więc pewnie gdy na zegarze jest 100 to w rzeczywistości jest koło 110.

@Randor na vagu nie ma żadnego błędu z czujnika, były tylko jakieś błędy z sondy i wałka rozrządu

Edytowane przez realua