Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z akumulatorem/ladowaniem/rozladowywaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie od dluzszego czasu problem ze slabyn akumulatorem. Dzie przyszedl dlugo wyczekiwany kabel a wiec chcialem zakodowac akumulator. Blok 61 niedostepny zatem robie to z 19 cam gateway. Niestety wprowadzam nowe dane w prawidlowym formacie i ich nie przyjmuje. Robie test i stare wracaja. Jak wpisze z bledem to wywala ze z bledem.

Pozdrawiam

20190828_170253.jpg

20190828_170235.jpg

20190828_170030.jpg

Opublikowano

Jak długo masz problem z aku? Wcześniej było ok? Zmieniłeś aku na nowy? Po co chcesz go kodowac? Nie napisałeś że zmieniłeś aku na nowy. Daj zdjecie wklepki aku. Problem z ladowaniem i rozladowywaniem aku jest opisany na forum. 

Opublikowano
  • Autor

Problem mam odkad kupilem auto dlatego zmienilem aku.problem moze i opisany ale u mnie jest co innego. Kabel do alternatora dolozony , napiecie ladowania prawidlowe. Po co kodowac? Ponoc jest wymagane kodowanie aby akumulator byl prawidlowo ladowany.

20190521_111519.jpg

Opublikowano

Sprobuj zakodowac wartoscia "8K0915105E MLA 180723N0WD" lub "8K0915105E MLA 180724N0WC"

Opublikowano
  • Autor

Po czytaniu wielu postow wnioskuje iz kodowanie jest zbedne. Mialem akumulator 95 ah a wlozylem 93 ah zatem jest "to samo" , vcds czyta zla pojemnosc akumulatora. I tu pytanie dla osob znajacych odpowiedz: czy samochod moze nie doladowywac akumulatora gdyz pokazuje zla pojenosc w vcds- 5AH?

Edytowane przez miesku

Opublikowano
5 godzin temu, miesku napisał:

Po czytaniu wielu postow wnioskuje iz kodowanie jest zbedne. Mialem akumulator 95 ah a wlozylem 93 ah zatem jest "to samo" , vcds czyta zla pojemnosc akumulatora. I tu pytanie dla osob znajacych odpowiedz: czy samochod moze nie doladowywac akumulatora gdyz pokazuje zla pojenosc w vcds- 5AH?

Nie jest to samo! Zakładasz nowy aku który trzyma pojemność i rezystancje. Stary aku z biegiem czasu traci pojemność i sprawność. Sterownik przez cały okres użytkowania zapamiętuje "nowe" parametry aku. Więc jeśli satry aku ma pojemność 20Ah to sterownik ładuje go do tej wartości a nie do 95Ah i właśnie dlatego koduje się nowy aku żeby sterownik miał parametry nowego akumulatora. Co z tego że masz ładowanie ok jak możesz mieć problem z prądem spoczynkowym. Jednym słowem po zamknięciu auta, auto nie usypia się tylko ciągnie prąd z aku. Sparwdzales prąd spoczynkowy? Zaczyna się od podstawowych rzeczy przed wymiana aku, który nie jest tani. 

Opublikowano
  • Autor

Tak sprawdzalem i mam 0.03a- w porzadku. Zakodowalem go dzis tak jest opisane w jednym z innych postow- zmienilem cyferke jedna w nunerze seryjnym aku i tyle. Teraz na mmi pokazal 100 % naladowania ale w bloku 19 pokazuje 51% naladowania i po przejechaniu 30km akumulator naladowal sie do 52% - wydaje mi sie ze powinien wiecej.

Martwia mnie dwie rzeczy jeszcze - w blocku 18 pokazuje battery current 1A , nie powinno byc wiecej? A w bloku 20 pokazuje pojemnosc akumulatera 20ah- nie powinni byc wiecej?

Opublikowano
10 godzin temu, miesku napisał:

Tak sprawdzalem i mam 0.03a- w porzadku. Zakodowalem go dzis tak jest opisane w jednym z innych postow- zmienilem cyferke jedna w nunerze seryjnym aku i tyle. Teraz na mmi pokazal 100 % naladowania ale w bloku 19 pokazuje 51% naladowania i po przejechaniu 30km akumulator naladowal sie do 52% - wydaje mi sie ze powinien wiecej.

Martwia mnie dwie rzeczy jeszcze - w blocku 18 pokazuje battery current 1A , nie powinno byc wiecej? A w bloku 20 pokazuje pojemnosc akumulatera 20ah- nie powinni byc wiecej?

To co pokazuje mmi możesz wsadzić między bajki. Bloki pomiarowe i miernik powiedzą prawdę. Przed zakodowaniem nowego aku mogłeś go naładować do maximum, wtedy sterownik zapamięta nowy sprawny akumulator. Naladuj go i zakoduj jeszcze raz. Wtedy powinno być wszystko dobrze. 

Opublikowano
  • Autor

Tak zrobilem dzis, naladowane aku , zakodowane i vcds pokazuje 62% naladowania  i pojemnosc 28- dlaczego?

Wg urzadzenia akumulator jest naladowany i sprawny.

20190830_190414.jpg

20190830_190717.jpg

Edytowane przez miesku

Opublikowano
  • Autor

Ktos cos?

Jakies opinie? Pomysly? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Panowie, poroblem nie roziwazany.

3 rozne akumulatory w tym jeden nowy i dalej to samo.

Ktory modul odpowiada za odczyt informacji z akumulatora? Dzisiaj wyswietla pojemnosc akumuilatora 7Ah!

Opublikowano
4 godziny temu, miesku napisał:

Panowie, poroblem nie roziwazany.

3 rozne akumulatory w tym jeden nowy i dalej to samo.

Ktory modul odpowiada za odczyt informacji z akumulatora? Dzisiaj wyswietla pojemnosc akumuilatora 7Ah!

Dalej Ci się rozladowuje aku czy chodzi tylko o nieprawidłowe odczyty w blokach pomiarowych? Masz jakieś błędy w gateway? 

Opublikowano
  • Autor

Bledow brak. W weekend zrobilem okolo 900km po autostradzie i po powrocie do domu poziom naladowania aku- 20% ( sprawdzone przyrzadem). Mysle ze bledne wskazania w blokach zwiazane sa z usterka.

Mysle ze problem jest z ladowaniem ale nie moge go znalesc. To ze odpowiednie napiecie idzie na alu nie znaczy ze jest wystarczajace natezenie zeby go ladowac. Zgaduje ze jakos modul tym steruje?

Sprawdzilem bloki u kolegi w q5 i u niego odczyty prawidlowe.

Za co odpowiedzialny jest modul na klemie ? Numer czesci 8K0915181B, oraz jak go sprawdzic?

Edytowane przez miesku

Opublikowano

Najprościej sprawdź miernikiem ładowanie, na odpalonym, zgaszonym, w spoczynku oraz przy obciążeniu zapisz sobie wyniki i później je sprawdź.

jeśli ładowanie jest w porządku to znak że auto kradnie prąd a znalezienie winowajcy nie jest łatwe... mnie zajęło to kilkanaście dni...

oraz miałem przypadek że nowe aku padło po miesiącu ( nie wytrzymało ciągłego rozładowania poniżej normy i ładowania na maxsa )

regulator napięcia w alternatorze reguluję w jakim stopniu w danym momencie jest ładowanie 

Opublikowano
  • Autor

Napiecie ladowania prawidlowe. Natomiast nie wiem jak sprawdzic natezwnie.

Opublikowano

Z tego co pamietam natezenie wynosi 10% pojemności sprawnego akumulatora czyli aku 90 ah powinien być ladowany 9 a. Inaczej w przypadku rozladowanego aku wtedy nateżenie wzrasta chyba do 30 %

Jak to sprawdzić nie mam pojęcia  hmmm... spróbował bym za pomocą amperomierza wciśnietego w uklad elektryczny.

Dawno nie byłem już w szkole i moge się mylić trochę...

Opublikowano
10 godzin temu, miesku napisał:

Napiecie ladowania prawidlowe. Natomiast nie wiem jak sprawdzic natezwnie.

Musisz się wpiąć szeregowo w akumulator, czyli odpinasz klemę i do niej podłączasz jeden przewód miernika a drugi do bieguna akumulatora z którego odpiąłeś kleme. Tak naprawdę bez różnicy czy odłączysz klemę dodatnią czy ujemną.

Tym sposobem możesz zrobić pomiar prądu w spoczynku, prądu ładowania nie sprawdzisz bo na pewno zakres w mierniku będzie przekroczony. Przy pomiarze prądu odczekaj nawet kilka minut bo sterowniki muszą przejść w stan uśpienia.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzalem  juz jakis czas temu i prad w spoczynku jest prawidlowy. 

Oto bloki dzisiaj sprawdzone. Pokazuje pojemnosc 4Ah? Dlaczego? W zasadzie ta wartosc plywa i jest inna za kazdym razem.

Vcds pokazuje naladowanie 39% , akumulator sprawdzilem przyrzadem i ma 90%  zatem dlaczego odczyt nieprawidlowy w aucie. 

Czy akumulator jest bezposrednio podlaczony do alternatora? Czy jest podlaczony przez jakis modul?

Panowie a jak u was odczyt pojemnosci aku w vcds?

20191003_094922.jpg

Opublikowano

Akumulator i alternator są ze sobą połączone, jak w każdym innym samochodzie po drodze niema modułu, tylko klema minusowa ma sterownik układu kontroli akumulatora, może on podaje nieprawidłowe wartości do can gateway

Opublikowano
  • Autor

Niestety sa samochody gdzie po drodze sa moduly aczkolwiek tak myslalem ze tutaj nie ma, odlaczylem dzisiaj sterownik z klemy i pojedze kilka dni bez niego a naladowanie akumulatora bede sprawdzac przyrzadem. Pojawia sie kolejne pytanie- dlaczego akumulator jest w zasadzie ciagle rozladowany skoro nie ma modulu po drodze i alternator go bezposrednio laduje?

Edytowane przez miesku