Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Problem po wymianie akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymienilem dzisiaj akumulator ( ori MOLL 80Ah na MOLL 75Ah 660A ) po wymianie efekt jest taki ze:

- na FIS wyswietla sie komunikat smarowania ( czerwony kaganek z kapiacym olejem )

- nie dziala podwietlenie niczego w kabinie poza wskazowkami

- kierunki dzialaja ale nie ma zielonych strzalejk na zegarach

- nie dziala obrotomierz

- nie dziala predkosciomierz

- przy wlaczaniu nie pojawia sie ikona swiec zarowych

Pozatym samochod startuje normalnie i jezdzi normalnie.

Bledy wykasowane na VAGu - bez zmian. Test wskaznikow w VAG-> OK - wszystko dziala. Ale poza VAG wszystko martwe :wallbash:

Prosze o pomoc ![br]Dopisany: 17 Marzec 2009, 23:54_________________________________________________.

Opublikowano

Na poczatek zacznij od najprostrzej rzeczy czyli sprawdzenie napiecia na klemach na nieobciazonym aku i po przekreceniu kluczyka na stacyjce.

Opublikowano

no masakra jakas wczoraj sie stała moze podjedz do Wiesia

może on ma jakis pomysł

Opublikowano
  • Autor

Piter nie robmy OT plis. Do Wiesia dzwonilem wczoraj. Pojecia nie ma

Opublikowano

mi ostatnio samochod wariowal po kompletnym rozladowaniu aku i ponownym naladowaniu, szczegoly w tym watku

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_problem_z_uruchomieniem_auta_po_ca322kowitym_roz322adowaniu_akumulatora-t70675.0.html

moze aku, ktory kupiles nie jest tez prawidlowo naladowany i komputer w samochodzie wariuje, ja bym zaczal od doladowania aku

Opublikowano

Adaś ja Cie rozumiem ale moze spróbuj wsadzić stare AKU i zobacz ??

Opublikowano

U mnie kiedyś po krótkim odpięciu akumulatora zablokowało sterownik silnika co prawda choinki na desce nie było ale ni można było nic vagiem zrobić.

Pomogło odpięcie aku na ponad 12h i wszystko wróciło do normy

Opublikowano

może kupiłes cłaby akumulator u mnie było tak niedziałał imobilaizer falowanie obrotów rużne cuda mi sie wyświetlały niedziałało podświetlenie zegarów i kupiłem akumulator BOSCH S3 po zamontowaniu odpaliłem auto zostawiłem na10min niczego niewyłączałen ani nie włączałem i AUDI chodzi jak nówka sprawdz akumulator może jest zasłaby..

Opublikowano

może kupiłes cłaby akumulator u mnie było tak niedziałał imobilaizer falowanie obrotów rużne cuda mi sie wyświetlały niedziałało podświetlenie zegarów i kupiłem akumulator BOSCH S3 po zamontowaniu odpaliłem auto zostawiłem na10min niczego niewyłączałen ani nie włączałem i AUDI chodzi jak nówka sprawdz akumulator może jest zasłaby..

Akumulator ma na pewno o właściwych parametrach; 75AH 680A, to nie jest raczej ten problem.

Może pomogłoby odłączenie aku na dłuższy czas, Adaś nie wiem trzeba spróbować :mysli:

Opublikowano
  • Autor

dzieki za podpowiedzi Panowie

poki co wstawilem auto na VASa do ASO ... jak nic nie poradza to sprobuje wymienic aku na stary i odpiac zasilanie na 12h

ewidentnie to jakas przywieszka ale co ???? ni kuta nie wiadomo na razie - Ci u ktorych bylem rozkladaja rece

[br]Dopisany: 18 Marzec 2009, 16:18_________________________________________________No wiec mam pierwsze wiesci z serwisu.

Na VAS nic nie wyszlo. Wyjeli zegary, sprawdzaja wszystko po kolei od 11:00 i niestety niewiadomo nadal co sie posypalo.

Akumulator jest OK.

Opublikowano

ja obstawiam moduł komfortu albo moduł oświetlenia

Opublikowano
  • Autor

moduł komfortu nie ma tu nic do rzeczy - też o to pytałem. Podejrzenie padło na jakiś centralny sterownik czy coś ..tylko w ASO Skody nie mają schematów A4 a od Superba nie pasują i muszą je zdobyć najpierw

Opublikowano

sprawdziłeś wszystkie bezpieczniki?

Wygląda tak jakby było zwarcie i mogło powodować różne w zasadzie niepowiązane ze soba problemy.

Opublikowano

moduł komfortu nie ma tu nic do rzeczy - też o to pytałem. Podejrzenie padło na jakiś centralny sterownik czy coś ..tylko w ASO Skody nie mają schematów A4 a od Superba nie pasują i muszą je zdobyć najpierw

jeszcze jest moduł oswietlenia pod kierownica

albo jakis przekaźnik [br]Dopisany: 19 Marzec 2009, 10:48_________________________________________________a najgorsze bedzie to jak okaże sie to jakas pierdoła

typu brak masy albo cos :)

Opublikowano

nie zrobiłeś niechcący jakiegoś zwarcia?

nie macnąłeś gdzieś klemą?, bo zakładam, że złe podpięcie akumulatora nie wchodziło w grę?

Bo ciagle utrzymuję, że objawy opisane przez Ciebie nie są powiązane z jednym sterownikiem czy modułem...

Opublikowano

nie zrobiłeś niechcący jakiegoś zwarcia?

nie macnąłeś gdzieś klemą?, bo zakładam, że złe podpięcie akumulatora nie wchodziło w grę?

Bo ciagle utrzymuję, że objawy opisane przez Ciebie nie są powiązane z jednym sterownikiem czy modułem...

jest to dośc ciekawe

bo nie dziala w środku nic żadne podświetlenie itp tylko RNS

światła działaja kierunki działają

wszystko działa jesli chodzi o oswietlenie zewnetrzne

w srodku jest ciemność

i to jest zastanawiające

to tego test na VAGu działaja wskazówki lampki itp

obstawiam jakis moduł odpowiadający za światła itp

albo jakis przekażnik albo cos

Opublikowano
  • Autor

no wiec jest diagnoza. Chlopaki w ASO podmienili na probe zegary z innym A4 i wszystko wrocilo do normy. Oznacza to ze moje sa spalone.

A sa spalone bo ktos zrobil zwarcie .. ale juz nie bede w ten temat wnikal.

Dzieki za wszystkie podpowiedzi

Opublikowano

(...) A sa spalone (...)

Da się je reanimować? Pewnie jeszcze tego nie wiadomo .. :(

Opublikowano
  • Autor

probujemy - gosc z ASO zabral je na weekend i moze da rade naprawic[br]Dopisany: 20 Marzec 2009, 19:17_________________________________________________no wiec jest chyba rozwiazanie

Zegary sa sprawne. Cala sytuacje wywolala pamiec ktora sie wysypala przy podpinaniu aku. Teraz trzeba :

a) zczytac pamiec i poszukac bledu

B) jezeli opcja 'a' nie wypali to wgrac soft z innego auta, sciagnac PIN ze sterownika silnika i zegarow, przekodowac immo i 2x kluczyk i bedzie hulac.

prawie dwa tygodnie zajelo mi dojscie do tego. Ogromne podziekowania dla Kobra7 i fachowcow ktorych mi polecil - w 10 min doszli co trzeba zrobic.

Opublikowano

Adaho,jak ten akumulator był odpinany, że pamięć wykasowało?

Przecież normalnie odpinając nic się by nie stało-kolejność klem czy co?

Napisz jak wiesz ku przestrodze innych.

Fajnie ,że wiadomo co,czy to był efekt "zwarcia"?