Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Jak podłączyć radio Blaupunkta i antenę ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam radio blaupunkta Calgary MP35 i chce go włożyć do niuni ale mam problem ponieważ nie ma nigdzie kabla od anteny.. jak podłącze tylko kostki to w mieście ledwo mi łapie jakieś stacje a jak złapie to za chwile zmienia.. jak kopiłem autko to nie było radia.. zauważyłem taka białą kostkę jeszcze i do niej idzie sporo kabli i możne w niej jest gdzieś antena wie ktoś które to kable ? wiem ze antenę mam w pierwszych 3 od góry paskach podgrzewania tylej szyby. dowiedziałem się ze żeby radio ładnie działało to potrzebuje jeszcze wzmacniacz antenowy czy to prawda? proszę o wskazówkę jak podłączyć radyjko żeby grało.. a i jeszcze jedna chyba ważna sprawa jaka zauważyłem, koledzy z naszego forum piszą ze w audi jest montowany wzmacniacz w tylnym lewym głośniku ja niestety nie mam tam wzmacniacza mam tylko sam głośnik.. oczywiście po podłączeniu radyjko gra tylko mam zamienione kable bo jak wejdę w balans głośników i zmieniam przód/ tył to zmienia mi ale tylny prawy i przedni lewy i na odwrót...

proszę o pomoc.

Opublikowano

Wzmacniacz jest pod osłona lewego słupka a kabel od anteny może gdzieś się zapodział pod konsolą musisz poszukać.

Opublikowano
  • Autor

a w jaki sposób mogę podłączyć wzmacniacz do tego radyjka ?? jesli chodzi o kabel to dzis go poszukam.

Opublikowano

Wzmacniacz jest podłączony do anteny w szybie, a z drugiej strony idzie tam gdzie jest radio i nic więcej się nie podłącza to jest standardowy wtyk antenowy.

Opublikowano
  • Autor

aha dziękuję za informację :)

Opublikowano

Ale to nie wszystko! Ja walczyłem z tym problemem prawie 2 lata! Sprzęt za 2 koła a radyjko nie sciągało!!! Jeśli zakładasz radyjko inne niż ori to potrzebujesz jeszcze separatora antenowego-do kupienia na allegro za 18 zł. To nie jest to samo co wzmacniacz antenowy!!! Podaje on osobe napięcie na antenę!

Opublikowano

Ja u siebie nie widziałem żadnego separatora :blink: a mam nie ori radyjko blaupunkta.

Opublikowano

Separator jest wbudowany w ori radyjka-może w jakieś inne też,ale sie jeszcze nie spotkałem. A gdzie masz antenkę w tylnej szybie?

Opublikowano

W większych miastach nie ma problemu z odiorem stacji ,ale jak masz z 50 km do przekaznika to już są problemy! A jak ci łapie poza miastem?

Opublikowano

Nie miałem żadnych problemów a jeździłem praktycznie po całej Polsce.

Opublikowano
  • Autor

czyli muszę odszykac kabel antenowy z przodu i dokupic dodatkowo separator antenowy.. pogrzebie w aucie jak bedzie cieplej bo teraz wieje jak diabli w rzeszowie..

Opublikowano

czyli muszę odszykac kabel antenowy z przodu i dokupic dodatkowo separator antenowy.. pogrzebie w aucie jak bedzie cieplej bo teraz wieje jak diabli w rzeszowie..

Dokładnie tak! Najpierw podłącz antenke bez separatora i zobacz jak zbiera,ale coś czuje,że szybko sie przekonasz do jego zakupu! :cool1:
Opublikowano

Ja mam u siebie podlaczonego Blaupunkta MP54 i tez jest separator bez tego radio nie odbiera.

Opublikowano

Miałem u siebie dwa nieoryginalne radia i bez żadnego separatora obydwa odbierały miodzio. Ten separator to jest chyba konieczny ale w B6.

Opublikowano
  • Autor

W weekend miałem chwile czasu i posiedziałem trochę w garażu.. :) sprawa wygląda następująco. rozkręciłem całą konsole środkową, wyjąłem panel od ogrzewania i niestety nie znalazłem kabla antenowego, szukałem również z tyłu z lewej strony za kanapą ale nic tam nie było..

więc poszedłem do sklepu kopiłem 5 m kabla i końcówkę do radia poprowadziłem kabel na nowo z prawej strony w progu i z tyłu na razie położyłem go za przy samej szybie pod tylną półką, (zdjąłem około 30 cm izolacji ale to niewiele dało odbiera tylko trochę lepiej), próbowałem zdjąć tapicerkę z tylnego lewego słupka ale nie widziałem żadnego zaczepu więc nie chciałem zniszczyć i zostawiłem. proszę o info lub link do opisu w jaki sposób to zdemontować. (jeżeli nie będzie tam wzmacniacza to sam go założę, razem z separatorem pewnie).

Kolega mi doradził że jeżeli nie będzie tam wzmacniacza to żeby dokupić do kabla zwykłą antenę przykręcić kabel i włożyć ją pionowo w lewy słupek. co o tym myślicie ??

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Hej. Panowie kupiłem sobie ten separator http://www.allegro.pl/show_item.php?item=616794019 i mam pytanie co do montażu. Gdzie znajdę to "złącze antenowe" ?? TO jest gdzieś przy radiu czy jak, bo się nie znam, i czy mając radio PIONEER to mam się wpiąć w niebieski kabel w kostce zasilającej jak tam pisze w opisie montażu tego separatora?

Opublikowano

Ale zaraz chwilkę, co robi ten separator bo nie kumam?

Wystarczy zasilić wazmacniacz antenowy i już. A ten separator to co on ma niby seperować?? Można jakis link do allegro o co chodzi wogóle??

Opublikowano

Ten separator ma wlaczyc wzmacniacz antenowy w momencie kiedy wlaczasz radio... niebieski przewod separatora podlaczasz pod przewod remote radia.