wrclaguna Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 Nie trzymasz rąk na kierownicy, wiercisz się - 500 zł mandatu. Zmiany w przepisach - Polsat News WWW.POLSATNEWS.PL Nie trzymasz rąk na kierownicy, wiercisz się w fotelu, próbujesz wysiąść? - za każdą z tych czynności wykonaną podczas kontroli drogowej możesz... Miedzy innymi : Radiowóz może stać niemal wszędzie Dużym zaskoczeniem może być fakt, iż radiowóz, z którego od 7 listopada wysiądą policjanci zatrzymujący kierowcę do kontroli, stoi np. w miejscu, gdzie postój jest zabroniony. Kierowcy będą więc musieli się liczyć z tym, że zobaczą radiowóz np. w zatocze autobusowej. Nowelizacja zezwala bowiem funkcjonariuszom na takie działanie, byle nie stwarzali zagrożenia w ruchu - tu również jest wyjątek, który mówi o szczególnych przypadkach. Ważne jest jednak to, że wymienione zasady nie dotyczą pojazdu kontrolowanego. Kierowca musi zatrzymać się w miejscu dozwolonym. Policjant nie powinien więc zobowiązywać uczestnika ruchu do zaparkowania tam, gdzie się tego zabrania. Innymi słowy łamie on wówczas prawo. Przepis o niestosowaniu się do zakazu postoju dotyczy nie tylko oznakowanego radiowozu, ale również pojazdów nieoznakowanych.
golden87 Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 Wracają czasy że będą wyskakiwać z krzaków albo tablicy o terenie zabudowanym, i że pan władza może więcej, bo teraz juz nie trzeba bedzie się przejmować obywatelami zwracającymi na to uwage Gdzie ja żyje
MarcinL Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 Ja na ich miejscu wziąłbym się za samochody, które stoją nieprawidłowo zaparkowane. Jakby chcieli, to mieliby tyle kasy z tego, ale oczywiście... "bez zgłoszenia nie możemy podjąć interwencji". U mnie na osiedlu porobili sporo nowych miejsc parkingowych i są w większości puste, bo większość woli zaparować na trawniku albo na chodniku blokując go całkowicie. Jakby mogli, to wjechaliby do klatki.
Hugo Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 Są też jakieś plusy Z OSTATNIEJ CHWILI: Sejm przyjął przepisy o obowiązkowej jeździe na suwak i korytarzach życia WWW.BRD24.PL Posłowie przyjęli dziś zmiany w prawie, które wprowadzą obowiązek jazdy na suwak i uregulują tworzenie korytarzy życia po wypadkach Znaki zalecające jazdę na suwak Fot. Adrian Grycuk/...
Fido Opublikowano 16 Października 2019 Opublikowano 16 Października 2019 Obowiązek obowiązkiem. Często poruszam się po niemcowni. Jest o wiele lepiej jak w PL z tą jazdą na suwak ale zawsze trafiają się jełopy. Z tym korytarzem życia w niemcowni też różnie. Ostatno jechał za mną niemas, wszyscy w korku na boki, ja też a ten za mną środkiem. Nawet motocyklistom nie zjeżdżał. Hamów nie brakuje. Nie jestem za , za powszechnym monitoringiem ale na niektórych taki bat by się przydał. Buractwo jest wszędzie.
Rekomendowane odpowiedzi