Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujnik położenia wałka rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wyskoczył mi błąd: 16775 - Camshaft Position Sensor (G301): Implausible Signal
P0391 - 004 - No Signal/Communication.  Trzęsie lekko buda na niskich obrotach i trochę go muli podczas jazdy. Sprawdziłem wiązkę od czujnika do ecu jest w porządku, kupiłem nowy czujnik położenia wałka rozrządu podmieniłem dalej jest błąd. Wartości w grupie 93 mam 0,0,3-4, i ostatniego nie wyświetla. Kiedyś jak sprawdzałem grupa 93 0,0,2,0. Nie wiem gdzie dalej szukać. Rozrząd mógł się przestawić ?

Opublikowano

Rozrząd jest ok, a czujników wałka jest więcej niż jeden w v6 więc pewnie wymieniłeś nie ten.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem wszystkie 4 zamieniałem miejscami cały czas wyskakuje ten sam błąd to jest czujnik po stronie kierowcy dolny biało-zielony przewód pin 54 w ecu który też sprawdziłem czy jest cały . Dlatego mam dziwne wrażenie ze mi rozrząd przeskoczył bo nie odczytuje mi ostatniej pozycji z grupy 93. 

Opublikowano

Nie odczytuje, bo nie ma połączenia z czujnikiem. Jakby przeskoczył to inne wartości też byłyby rozjechane, a nie tylko 1z4. Gdzieś musi być wiązka trafiona.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor

Wiązka jeszcze raz sprawdzona jest cala czujnik jeszcze raz sprawdzony tez na 100% jest sprawny. Bede szukał w tygodniu kogoś kto się tym zajmie.

Opublikowano
3 godziny temu, robakhmm napisał:

Wiązka jeszcze raz sprawdzona jest cala czujnik jeszcze raz sprawdzony tez na 100% jest sprawny. Bede szukał w tygodniu kogoś kto się tym zajmie.

Wiązkę omomierzem od czujnika do ecu przedzwoń i podczas sprawdzania ruszają nią. Jeżeli będzie ok to ecu może mieć usterkę  (np. zimny lut).

Podpowiedź tutaj co i gdzie 

Cytat

pin 1 on all four sensors go to pin 98 at the ecm
pin 3 all go to pin 108 at the ecm 
(May have written that backwards, or wrote the wrong pin down >.< Busy day at work... either way all four go to one or the other pin wise on the ecm)

g40 bank 1 pin 2 goes to term 87 at ecm
g163 bank 2 pin 2 goes to term 86 at ecm
g300 bank 1 pin 2 goes to term 81 at ecm
g301 bank 2 pin 2 goes to term 54 at ecm

Edytowane przez pila24

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Tak jak pisałem wcześniej sprawdzałem wiązke i czujnik były ok, padł wariator rozrządu wydechowy dlatego tak jak myślałem był przestawiony rozrząd i czujnik nie mógł odczytać wartości wałka wydechowego dlatego wywalało błąd. Wariatory oddałem do regeneracji plus nastawniki, pompa wody hepu padła po 60k przebiegu, musiałem jeszcze wymienić 2 pierścienie nastawników wałka rozrządu bo ułamały się zamki.