RiCoTriCo Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Witam Ukręciłem świece żarową w moim autku co zakończyło się demontażem i założeniem całkiem innej głowicy . Próbowałem wszystkiego aby ją wykręcić i nic !! Atakowałem migomatem próbując dospawać śrube ale nie pomogło !! Rozwierciłem trefną świece, wkręciłem gwintownik który się zerwał !! Kto mi powie czy da się jeszcze cokolwiek zrobić z głowicą zamieszczoną na fotkach ?? Do jakiego magika się zwrócić ?? Ewentualny koszt naprawy ?? Niżej zamieszczone zdjęcia można potraktować jako przestrogę jeśli chodzi ... o z pozoru łatwą operację wymiany świec
luby1979 Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 witam.ja to bym nie stresował się tym,wymienił resztę i zostawił tak jak jest...jak jedna swieca nie grzeje to nie ma tragedii.Pozdrawiam
RiCoTriCo Posted March 20, 2009 Author Posted March 20, 2009 Do autka mam już założoną nową głowiczke a chodzi mi o to że ta stara leży u mnie w garażu . Może da się ją zregenerować i np. komuś sprzedać . Interesuje mnie kto mógłby się podjąć takiego zadania i czy wogóle jest to opłacalne ??
Pretor Posted March 20, 2009 Posted March 20, 2009 Nie wiem jak do Twojego, ale dzisiaj byłem się pytać w warsztacie który się specjalizuje wszelkiego rodzaju naprawą głowić i między innymi wykręcają też świece. Byłem się pytać ponieważ mam problem z jedną świecą, tzn odkręciła się z wielkimi problemami na ok dwa obroty, może nie całe i dalej ani drgnie, więc wkręciłem ją z wielkimi problemami. Pytałem ich jaki koszt i powiedzieli że jak się uda wykręcić i będzie spiepszony gwint to z naprawą chcą 150 zł, a jak trzeba będzie wyciągać głowicę to chcą 1500 zł. Mówił gościu że wykręcają też często ukręcone świece ale muszą mieć dobre dojście a w Twoim wypadku widzę że takowe jest. Nie wiem jaki będzie koszt w Twoim silniczu, ale jak będę przejeżdżał obok tego zakładu to się zapytam.
RiCoTriCo Posted March 20, 2009 Author Posted March 20, 2009 U mnie głowica jest już zdjęta więc zakładam że 150 zł. . Nie wiem tylko co powiedzą na tkwiący w gnieździe głowicy gwintownik który jak wiadomo jest zrobiony z twardego stopu i ciężko go czym kolwiek rozwiercić czy wydłubać .
Grzegorz76 Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 witam.ja to bym nie stresował się tym,wymienił resztę i zostawił tak jak jest...jak jedna swieca nie grzeje to nie ma tragedii.Pozdrawiam Popieram, jeżeli nie ma przecieków, i obawy, że to się jakoś poluzuje to zostaw to jak jest. 1 świeca jak nie będzie grzać to nic to..., szkoda kasy na takie coś.
GRazny Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 witam.ja to bym nie stresował się tym,wymienił resztę i zostawił tak jak jest...jak jedna swieca nie grzeje to nie ma tragedii.Pozdrawiam Popieram, jeżeli nie ma przecieków, i obawy, że to się jakoś poluzuje to zostaw to jak jest. 1 świeca jak nie będzie grzać to nic to..., szkoda kasy na takie coś. no chyba że kolega chce mieć wszystko na tip-top... ale rzeczywiście jedna świeca to nie tragedia...
Cristoforo Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 daj to do fachowców trzeba cała głowice podgrzać na "patelni" i wtedy można spróbować wykrecić ten syf
RiCoTriCo Posted March 21, 2009 Author Posted March 21, 2009 Pojade do miejscowych fachmanów i popytam a jeśli koszt okaże się zbyt wysoki to głowiczka powędruje na półkę w garażu na wegetacje. Chyba że ktoś będzie chciał ja kupić w tym stanie co widać .......... no ale wątpię .
Pretor Posted March 21, 2009 Posted March 21, 2009 Pytałem się dzisiaj i powiedzieli, że jak jest tam gwintownik i po ukręceniu świecy było tam coś kombinowane to nie podejmą się wykręcenia takiej świecy.
RiCoTriCo Posted March 21, 2009 Author Posted March 21, 2009 Pytałem się dzisiaj i powiedzieli, że jak jest tam gwintownik i po ukręceniu świecy było tam coś kombinowane to nie podejmą się wykręcenia takiej świecy. Dzięki za fatyge i pozdrawaim .
Recommended Posts