Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Reflektor samochodowy jako ozdoba w domu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Z racji iż moja obecna lampa ma pourywane zaczepy, jest przerysowana i ogólnie do wymiany ale mimo to nadal świeci - wpadłem na pomysł aby zrobić z niej ozdobę w pokoju ale nie wiem jak się za to zabrać.

Moja wizja:

Chciałbym aby lampa delikatnie świeciła, takie soft oświetlenie, podświetlanie nawet bym powiedział więc jakieś 20-30% mocy względem użytkowanej w samochodzie.

Chcę po prostu subtelne świecidełko

Kwestia tego jak to wykonać.. z elektroniki nic nie wiem więc proszę o sposób uproszczony od maximum, może być z wykorzystaniem żarówek H7 aczkolwiek może być równie dobrze coś innego w zamian.

Macie jakieś pomysły? :) 

Opublikowano

Hmmm pomyśl o ledach :) będziesz mógł sobie dobrać barwę intensywność. No i elektroniki tam nie będziesz miał za dużo bo dasz ściemniacz LED i wtyczkę do prądu. 

Opublikowano
57 minut temu, lewiatan1989 napisał:

Hmmm pomyśl o ledach :) będziesz mógł sobie dobrać barwę intensywność. No i elektroniki tam nie będziesz miał za dużo bo dasz ściemniacz LED i wtyczkę do prądu. 

Masz na myśli H7 LED? czy taśmę ? Taśma swoją drogą średnio mi się widzi 

Coś więcej możesz powiedzieć ? Ponieważ średnio wiem czego szukać :) 

Opublikowano

Jeżeli chcesz H7 LED to pewnie możesz, ale wtedy nawet sciemniony będzie świecić jak typowy halogen czyli na wprost. 

Ładnie ukryta taśma LED da bardziej rozproszone światło a taśma RGB da możliwość zmiany kolorów. 

Bądź co bądź potrzebujesz jakiś sterownik jest tego od groma, który po pierwsze da na wyjściu 12v po drugie dobrze by miał regulacje jasności. 

I tyle.