Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 TDI PD] Proszę o ocenę logów - błąd 16687

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

zobacz na datę logów jest 11 styczeń . Widocznie VAG-CON nadpisał plik bo ja tamtych nie usuwałem. a dużo niżej jest dzisiejsza grupa 4 i to w basic set.

a tu jest sam stary z 11 stycznia

http://vaglogi.pl/log-004_70zPh4.html (statycznie)

Edytowane przez karoldg

Opublikowano

dalej widze ze nie qumasz dzieciaku

podając pierwszy pomiar synchro skacze Ci od  3.8 do 4.4

po korekcie masz tylko 0.0  i zadnych odchyłek

jakie wnioski ?

Opublikowano
  • Autor

Albo że idealnie ustawiony kąt synchronizacji, albo uszkodzone coś jest  w co wątpię bo przed regulacją zaraz po złożeniu nowego rozrządu kat synchronizacji wynosił 6 i bardzo dziwnie chodził. A te odchyłki to było na starym rozrządzie. Jeśli coś wiesz więcej to prosił bym o wytłumaczenie.

Opublikowano
11 minut temu, karoldg napisał:

Albo że idealnie ustawiony kąt synchronizacji, albo uszkodzone coś jest  w co wątpię bo przed regulacją zaraz po złożeniu nowego rozrządu kat synchronizacji wynosił 6 i bardzo dziwnie chodził. A te odchyłki to było na starym rozrządzie. Jeśli coś wiesz więcej to prosił bym o wytłumaczenie.

jeżeli wczesniej synchro Ci skakało a po korekcie masz "0" znakiem tego masz rozrzad poza zakresem

tolerancja jest plus minus 3 stopnie a powyzej 6 stopni w jedna czy w drugą stronę sterownik odrzuca sygnał z  czujnika położenia wałka

i pobiera sygnał z czujnika położenia wału i traktuje go jako sygnał z czujnika wałka

najprosciej, ustaw sobie wał na "0", znak masz na kole i obudowie , spróbuj wsadzic blokade wałka, na pewno nie wejdzie

najłatwiej jest podłozyc lusterko i zobacz jak sie nakładają otwory w wałku

wiesz gdzie popełniłeś błąd przy wymianie rozrzadu ?

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor

Niestety dalej nie wiem.

Opublikowano

w tym silniku wymiana rorzadu to jedno a prawidłowe ustawienie to drugie

napinając pasek miałeś koło wałka na sztywno, czyż nie ?

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie na sztywno.

Opublikowano
4 minuty temu, karoldg napisał:

Dokładnie na sztywno.

no, a powinno być luzne

te trzy sruby 13tki które masz na kole skrecasz dopiero po napieciu paska

teraz rozumiesz swojego babola?

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor

Czyli teraz muszę od nowa ustawiać rozrząd ?

czy wystarczy coś poprawić?

Opublikowano
2 minuty temu, karoldg napisał:

Czyli teraz muszę od nowa ustawiać rozrząd ?

czy wystarczy coś poprawić?

wystarczy ze zrobisz tak jak Ci już pisałem

wał na "0" popuszczasz 3 srubu 13tki, do tego klucz 18 i lusterko

zobaczysz w którą stronę musisz przekrecic wałkiem aby otwory sie pokryły

potem pakujesz blokade i skrecasz 13tki, po tym sprawdzasz na kompie, ewentualnie korygujesz

Opublikowano
  • Autor

masz jakiś rysunek pomocniczy.

chodzi o ten wałek na zero .

Opublikowano

Nie wałek tylko wał

Na kole pasowym masz nacięcie A na osłonie paska masz znak, musi Ci się pokryć 

Opublikowano
  • Autor

Jutro spróbuję i dam znać.

Opublikowano
  • Autor

Tylko zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz że on odpala od strzała jak ma synchronizację poprzestawianą. A brak synchronizacji ma wpływ na sterowanie turbo?. Bo  robiąc test turbo B.S. reaguje i sztanga też ładnie i płynnie chodzi. Wg logów chyba ładnie pracuje?

Opublikowano
8 godzin temu, Dev napisał:

po korekcie masz "0" znakiem tego masz rozrzad poza zakresem

tolerancja jest plus minus 3 stopnie a powyzej 6 stopni w jedna czy w drugą stronę sterownik odrzuca sygnał z  czujnika położenia wałka

i pobiera sygnał z czujnika położenia wału i traktuje go jako sygnał z czujnika wałka

Dev, i zawsze jak stoi na 0.0 to to jest nierealny odczyt? Pytam serio bo mnóstwo już takich logów było.. Sam nie wiem czy i u mnie tak nie jest... Jak jeszcze inaczej sprawdzić czy czyta z walka rozrządu ? Czy jest jakieś przestawienie w próbie dynamicznej? 

Opublikowano
  • Autor

kamil-vag a ty coś widzisz że jest nie tak w tych logach. Wczoraj jeszcze przed tymi logami wartość zadana ciśnienia doładowania podczas jazdy wynosiła około 2000 mbar a wartość z czujnika była na 1040 i ta wartość stała bez względu na to czy wciskałem gaz czy nie. Podmienilismy czujnik doładowania i na początku było z tego co pamiętam 1800 na 1350 a później to tak jak w logach czyli około 1000. To mnie martwi że jest totalny brak mocy. Średnia górka a ten ledwo na 1 wyjechał.

Opublikowano

Coś jest nie tak, sprawdź najpierw ten rozrząd jak Dev sugeruje...

Dziwne, że nie pokazuje błędów Odkręcaleś pompę vacum? 

Nie ma dynamiki gazów wylotowych, to i turbo nie pompuje, może nie dostaje paliwa...

Pompka w baku działa jak przekręcasz kluczyk?

Opublikowano
  • Autor

Pompka działa bo ją słychać.

Pompki tamdemowej nie ruszałem ani nic innego związanego z podciśnieniem.

Jest jakiś miesiąc temu założony nowy filtr paliwa. Może on blokuje przepływ paliwa.

A w ciągu można na którejś grupie zobaczyć ciśnienie paliwa?

Aha i wywala błąd przepływomierz a i czujnika doładowania ale tylko przy odłączeniu wtyczek. Czyli reaguje na brak czujników.

Edytowane przez karoldg

Opublikowano
7 godzin temu, kamil-vag napisał:

Dev, i zawsze jak stoi na 0.0 to to jest nierealny odczyt? Pytam serio bo mnóstwo już takich logów było.. Sam nie wiem czy i u mnie tak nie jest... Jak jeszcze inaczej sprawdzić czy czyta z walka rozrządu ? Czy jest jakieś przestawienie w próbie dynamicznej? 

Było u mnie już kilkanascie aut które miały synchro na "0" A blokady nie pasowały.  Nie wierzę że wcześniej synchro skakało A teraz twardo stoi na zero. Ma nauczke za źle ustawiony rozrząd,  niech sprawdza.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj po pracy rozgrzałem silnik do 90 stopni. Uruchomiłem VAG-a grupa 004 i czwarta pozycja była 0 . Dobrałem się do koła wałka rozrządu. Luzuje 3 śruby 13mm . nasadkę 18 na kluczu dynamometrycznym założyłem na koło i dosłownie puknąłem palcami w klucz a koło przesunęło się może odrobinę. zakręciłem 3x13mm odpaliłem . I moim oczom ukazało się -0.5 skaczące czasami na -1.1. Więc jazda próbna. wrzucam jedynkę , gaz a auto się nie rozpędza. stanąłem zgasiłem silnik. Znajomy w pracy podpowiedział mi żeby odłączyć przepływomierz i się przejechać. więc tak zrobiłem . auto jakby odzyskało trochę mocy i szybciej się zbierało.  zrobiłem logi na odłączonym przepływomierzu. i zauważyłem że jak się nie przekroczy 2100 obrotów to nie wywala błędu o nieosiągniętej granicy regulacji doładowania . wrzucam logi z dzisiaj.

http://vaglogi.pl/log-003_010_011_n79t0o.html
http://vaglogi.pl/log-003_010_011_4790jV.html
http://vaglogi.pl/log-013_015_023_82a26uY.html
http://vaglogi.pl/log-011_010_009_Mi9x01P.html
http://vaglogi.pl/log-011_h1Bkx.html
http://vaglogi.pl/log-004_SJA7W.html