Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje intercoolera A6 1,9 tdi AVG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Borykam się z problemem wibracji które bardzo mocno przechodzą na układ dolotowy, a najbardziej na intercooler.  Dostrzegłem to z dnia na dzień, jakoś tak głośno zrobiło się z przodu auta...

A więc tak, poduszki silnika i skrzyni biegów, wymienione 2 lata temu oraz przedwczoraj ta z lewej strony. Oczywiście oryginały avon stan bdb, pod skrzynią lemfa i corteco. 

W zeszłym roku wymieniona plecionka, bo były drgania przy wysokich temperaturach...

Mocowanie intercoolera całe, gumki ori, węże całe. Wiatrołap w zderzaku siedzi jak trzeba, o nic nie wadzi...

Jeśli zna ktoś dogłębnie temat 1,9 tdi, lub miał podobny przypadek proszę o sugestie...

Edytowane przez misiekA80

Opublikowano
  • Autor

Możliwe żeby coś było z katalizatorem nie tak? 

Przy ruszaniu szczególnie pod górkę słychać drgania, wibracje na wydechu.

Opublikowano

Sprawdź go na podnośniku od dołu, ciekawy temat ale cięzko cokolwiek zdiagnozować słysząc dźwięk

Opublikowano
  • Autor

Na kanale sprawdzałem, trzymałem,  szarpalem wydechem i nic. 

Na dniach jadę do tlumikarza,  rozbierzemy cały wydech i sprawdzimy....

Metodą prób i błędów wymienię też poduszki silnika na nowe ori używki.  Znalazłem 2 w igła stanie...

Opublikowano
  • Autor

Póki co wymiana poduszek nic nie dała, więc mam 2 szt do oddania jak by ktoś chciał. Po niedzieli szukam jakiegoś jeszcze tlumikarza żeby zaryzykować z plecionka. 

Tylko nie wiem gdzie kupić jakąś pewną, czy może na szrocie jakąś ori znaleźć w dobrym stanie...?

Bo jak widać w ciągu półtora roku wymieniłem dwie, 1 rzekomo z pewnego sklepu z tlumikami padła po 5 miesiącach, ta teraz po roku czasu najwyraźniej...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

podobny problem był w leonie, przy dodaniu gazu na postoju rura intercolera aż tłukła się o inne elementy auta, takie były wibracje - okazał się zapchany egr

Opublikowano
  • Autor

Przejrzałem wydech, mocowania są ok. Niedawno robiłem uszczelki egr i tam czysciutko kurde. Auto nie traci mocy,  nie kopci. 

W każdym razie w czasie drgań czuć te wibracje na wydechu,  rzuca nim.

Zrobię na pałę tą plecionke,  bo nie duży koszt, tylko póki co warsztaty tlumikarskie pozamykane ...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wnowajca była plecionka wydechu. Nie miała żadnych śladów zużycia, poza tym że po demontażu była wg mnie zbyt elastyczna...

Wymieniona na nową i wszelkie drgania ustały :banan:

Temat można zamknąć .