Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania na kierownicy w zakresie prędkości 110-140 km/h w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytam o wyważanie z testem drogowym bo po wymianie wahaczy na poliftowe zostało zniwelowane 95% drgań. To co zostało to jedynie wibracje w okolicach nóg w zakresie 120 - 140 a raczej takie mrowienie na nogach jest odczuwalne. Miał ktoś może taki przypadek?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
W dniu 9.02.2018 o 19:15, vex87 napisał:

Pytam o wyważanie z testem drogowym

Jesli ci chodzi o wywarzanie z testem drogowym to koszt okolo 40 zl od kola.

po wymianie wahaczy na poliftowe

Sam wymieniales?

Opublikowano

Witam, pytanie takie bo przy ściąganiu słynnej śruby pękła zwrotnica, ja mam tę z 2008 wiec stara tuleja, czy jak wymienię na te zwrotnicę nową z większym otworem i wymienie wachacz na ten z hydrotuleją i gwintem tym M14 to bedzie to wszytsko pasować? a z drugiej strony znalazłbym tylko wachacz i przegwintował tuleje? Czy te zwrotnice czym kolwiek poza tym otworem na ten wahacz sie różniły? Proszę o pomoc.

Opublikowano

Zwrotnica z polifta pasuje. Tuleji nie przetoczysz bo ma stozek w srodku. Z reszta poczytaj ten temat dokladnie a wszystko zrozumiesz

Opublikowano

Posiada może ktoś na sprzedaż gotowy komplet na podmiankę tych wahaczy ,żeby pozbyć się drżenia budy ?

ALbo chociaż same tuleje na stożek , a wahacz kupię nowy .

Edytowane przez Maax

Opublikowano
Polecam jeszcze sprawdzić w ten sposób. producent podaje pierścień 66.6 ale niestety jest inaczej. udaje się założyć pierścień 66.1 po tym zabiegu drgania ustaly. Każdy kto ma problem z biciem niech najpierw kupi taśmę PCV izolacyjna albo inna byle nie papierową i przed założeniem felg nawinie parę obrotów. jak oryg felgi to jeden obrót może dwa styka jak pierścienie centrujace plastik 66.6 polecam ok 5-6 razy potem pierścień centrujacy nałożyć idealnie na Piaste i potem felge skręcić stopniowo.U mnie walka z biciem została tak zlikwidowana. 

Postanowiłem sprawdzić i faktycznie jest jak kolega pisze. Posiadam felgi z oponami zimowymi z otworem 70,1. Pierścienie centrujące 66.6 na 70,1. Zamówiłem pierścienie o średnicy 66,1 na 70,1. Dokładnie oczyściłem otwory na piastach drucianą szczotka. Okazuje się ze pierścienie 66,1 pasują idealnie. Zamontowałem felgi sprawdziłem i jest ok. Zero drgań i wibracji. A wiec tak, mała lista tego co udało się zrobić w celu wyeliminowania ich:

1. Wymiana wahaczy z 65mm/12mm na przejściowe czyli 75mm/12mm (dodam iż są to wahacze używane które maja ok 8 lat a tuleje nie były wymieniane na nowe)

Dodatkowo ustawianie geometrii po wymianie wahaczy.

2. Wyważanie kół bez testu drogowego (felgi nie oryginalne 16 cali z oponami zimowymi które również nie są nowe)

Po tym wszystkim wibracje kierownicy zostały zniwelowane do zera. Jedynie co zostało to irytujące drżenie w okolicach nóg przy ok 130 km/h. Pewnie ktoś inny nie zwrócił by na to większej uwagi... ale mimo wszystko nie dawało mi to spokoju.

3. Zakup otworów centrujących z średnica wewnętrzna 66.1 a nie jak podaje producent 66.6.

Jak na razie jest ok :)

Pozdrawiam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Opublikowano

Udało się przetoczyć bez problemu w środku, tokarz to ogarnie :D Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Cześć Panowie,

Orientujecie się może, czy zamienniki (np. TRW, Meyle HD) z tuleją 75mm też mają tę tuleję olejową, czy tylko w ori zostało to zmienione?

Z góry dzięki!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam .

posiadam q5 z 2008/2009 roku u mnie telepie kierownica pomiędzy 105-120 km/h poniżej i powyżej tej prędkości wszystko  Ok . Tarcze wymienione na inne cały zestaw z sq5 opony lato zimo to samo . Zastanawia mnie czy mimo ze to jest q5 to jest takie samo zawieszenie jak w a4 i a5 . Przeczytałem cały wątek i jak na taki obszerny materiał skaba dokumentacja brak zdjęć z opisami co i jak zrobić hehe . 

Opublikowano

Tak to napewno banany.jesli masz troche zdolnosci manualnych to wymienisz to bez problemu

Opublikowano

Z tego co jest opisane powyżej , jak dobrze zrozumiałem wymiana na te co mam teraz może nic nie dać (jeśli mam te mniejsze średnice ) zgadza się??? I trzeba zmieniać na polifta tak ??

Opublikowano

Tak

Opublikowano

dzieki

to teraz mam takie pytanie , czy jest ktoś w stanie podać opisać wraz z nr części co trzeba zmienić za co ??? Fajnie by to było opisać i wrzucić w jedno miejsce

Opublikowano

U mnie również pojawiły się drgania.

Niedawno miałem problem z odkręceniem jednej śruby (tzw. zabezpieczajacej przed kradzieżą) przy przednim kole, zaczęła się obślizgiwać w związku z czym nabiłem klucz na śrubę młotkiem. Tu jest pytanie czy czasem  nie pokrzywiła się tarcza albo pista?

Również śruby, które na szybko kupiłem do kół były tylko  dostępne o 3 mm dłuższe od oryginalnych. Znowu pytanie czy to może powodować jakieś drgania?

Zaznaczę, że  w moim samochodzie (allrodzie) są  wahacze 65mm ale na M14 nr lewego wahacza 8K0 407 695 F

Z jakim numerem teraz mam szukać? Rozumiem, że u mnie raczej nie trzeba będzie nic toczyć?

Opublikowano

Nie pokrzywiles nic.szukaj wachaczy poliftowych  z tuleja 75. Numerów jest multum.nimi sie nie sugeruj.bierz wahacze poliftowe  od b8 lub q5

Edytowane przez quadral20004

Opublikowano

Witam czy taki zestaw z polifta będzie Ok czy jeszcze trzeba coś innego zmienić 

BF5412_AF-8_E5_C-42_CD-89_CE-9_BAC5_FBB3

Opublikowano

?a po co cale zwrotnice? raz ze duz drozej,dwa czasochlonne.trzeba cale zawieszenie i uklad napedowy rozbebeszyc.tak to wyglada http://allegro.pl/audi-a4-b8-q5-a5-wahacz-wachacz-przedni-8k0407696c-i6412082572.html

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich. 

Jeśli kupię wahacze poliftowe z tuleja 75mm i większym sworzniem wraz z tulejka ze zwrotnicy do przetoczenia to dostanę w serwisie/sklepie nowe nakrętki? Śledząc  temat od początku wnioskuje ze ja mam nakrętki m12 a będę potrzebował m14 ? Niestety na all  nie widzę wahaczy z nakretkami? Jeśli coś pokrecilem proszę mnie poprawić :)

Opublikowano
3 godziny temu, Mck88 napisał:

Witam wszystkich. 

Jeśli kupię wahacze poliftowe z tuleja 75mm i większym sworzniem wraz z tulejka ze zwrotnicy do przetoczenia to dostanę w serwisie/sklepie nowe nakrętki? Śledząc  temat od początku wnioskuje ze ja mam nakrętki m12 a będę potrzebował m14 ? Niestety na all  nie widzę wahaczy z nakretkami? Jeśli coś pokrecilem proszę mnie poprawić :)

Tak do kupienia w ASO  WHT 004 898      M14X1,5

Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc :)