Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8T Q BFB Logi - Proszę o analizę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę o analizę logów

Przed robieniem logów jak i po żadnych błędów. 

Grupa 002 + 033 PB

LOG.MALONETUNING.COM

Grupa 002 + 033 LPG

LOG.MALONETUNING.COM

Grupa 002 + 020 PB

LOG.MALONETUNING.COM

Grupa 115 + 118 PB

LOG.MALONETUNING.COM

Opublikowano

Masz problem z doładowanie od samego dołu napewno dopiero w wyższych partiach trochę nadrabia ale dalej z brakami. 

Auto seria ?? Czy wydech w tym aucie jest seryjny z katem ?? 

Opublikowano
  • Autor

Witam

Auto seria, wydech seryjny z katem.

Mam go od 3 lat i odkąd pamiętam to było czuć że turbo wstawało +- od 2800 obrotów.

Coś jeszcze nie tak oprócz późnego wstawania turbo ?

Edytowane przez k0wal89

Opublikowano

Zrób log turbo z odpietym n75. Regulacja gazu też do poprawki.

Opublikowano
  • Autor

Witam

Logi Grupa 115 + 118 Pb - odpięta wtyczka od N75

LOG.MALONETUNING.COM

Przed logami oraz po logach tylko błąd - 17956- Boost Pressure Regulation Valve (N75)

P1548 - 004 - Open Circuit

@przem8 ->

10 godzin temu, przem8 napisał:

Regulacja gazu też do poprawki.

Chodzi o to co dzieje się powyżej 5000 obr/min ? 

Opublikowano

Sztangę trzeba delikatnie podciągnąć. Jest trochę za ubogo od 3400. Ja dopuszczam tolerancję +/-5% na lpg.

Opublikowano
  • Autor

Ok najpierw spróbuje podciągnąć sztangę,  regulować o pełny obrót nakrętki i robić logi ?

Widze ze u mnie dochodzi do 10% czy to max dopuszczalne wartosci ? Czy moze miec to jakies negatywne skutki ?

Instalacja ma przejechane 50 tys km.

Edytowane przez k0wal89

Opublikowano
27 minut temu, k0wal89 napisał:

regulować o pełny obrót nakrętki i robić logi ?

Tak i log turbo z odpiętyn n75. DV sprawdzałeś wcześniej?

Może mam coś ze wzrokiem ale ja widzę wartości nawet ponad 16%. Jak nie przekracza 10% to jest ok ale jeszcze bezpieczniej jeśli korekty idą na bogato, a nie ubogo jak u Ciebie.

Korekty masz takie przy pełnym obciązeniu, ciekawe jest jest przy normalnej jeździe itp.

Opublikowano
  • Autor

DV nie sprawdzany. Sprawdzic zanim zaczne ruszac sztange ? 

Faktycznie skacze do 16% ? 

Wykonuje sie tez logi przy normalnej jezdzie w celu sprawdzenia mieszanki czy to juz robota dla gazownika ?

Opublikowano

Jak nie sprawdzałeś DV, to czas to zrobić, 5 minut roboty, sprawdź też czy masz dobrze założony przy okazji.

Może nie tyle logi, co lepiej na bieżąco patrzeć sobie na korekty w grupie 033 i poprawiać korekty w mapie lpg. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam

Dzisiaj się zabrałem za sprawdzanie samochodu.  Zabrałem się do tego od góry. Dzisiaj udało się tylko ściągnąć zabezpieczenie ze sztangi Wg i rozeznałem się co dalej rozkręcać. Kolejny krok ściągniecie dolotu i dostanie się do DV oraz gruszki i sprawdzenie przy jakim ciśnieniu zaczyna się otwierać  klapka.

W tym momencie to tylko  przy turbinie i przepływce  opaski na kluczyk a cała reszta opasek zaciskowych OET.

1. Czy węże zaciskać na opaski na kluczyk czy te opaski zaciskowe OET ? jakie są wasze doświadczenia ?

20200217_182258.jpg

zabezp.jpg

Edytowane przez k0wal89

Opublikowano

węże bez problemu na ślimakowe (tylko poszukać ślimaka bez wcięć od strony węża - żeby zwyczajnie nie kaleczyło przewodów), są różne obejmy np. gbs (też spoko) oraz bardziej olbrzymie t-clamp czy HDC na większe średnice, ale to duże klocki już i czasami mogą się nie mieścić ;) 

U mnie na bardzo małe przewody fajnie sprawdzają się małe gbs, na takie 10mm+ ślimaki

Opublikowano
  • Autor

19.02

Witam

1.  Czy z tabliczki można wywnioskować czy turbo siedzi tam od samego początku ?
  2. Czy kolor łopatek wirnika świadczy o problemach z odmą ? Czy takie coś jest dopuszczalne ?

Luzów po osiowych brak, natomiast promieniowe delikatnie odczuwalne. Nie jestem wstanie powiedzieć czy są dopuszczalne ( duże czy małe)  ponieważ dotykam tego pierwszy raz :)

Ze starego manometru ( skala 3 bary ) wynika ze klapa WG zaczyna się uchylać przy około 0,20~0,25 bara a przy 0,5 bara otwiera się maksymalnie i  wodzik się już dalej nie rusza. Kupię dzisiaj jeszcze manometr wyskalowany do 1 bar w celu  precyzyjniejszego sprawdzenia samego początku otwierania/ uchylania klapki.. 

Do demontażu i sprawdzenia został jeszcze zawór DV.

wirnik 1.jpg

tabliczka 1.jpg

20.02

• Z nowego manometru wynika ze klapa WG zaczyna się uchylać przy  0,3 bara a maksymalnie udało mi się nabić 0.7 bar a wydaję mi się że sztanga i tak wychyliła by się jeszcze dalej.
  • Zawór DV sprawdziłem i nie puszcza ani w jedna ani w druga stronę. ( jak się później okażę jednak kaput)
  • Nakrętka kontrująca poluzowana zostało jeszcze podregulować sztangę i można skręcać i sprawdzać czy jest lepiej :)

manometr.jpg

21.02

• Wg ustawiony tak że zaczyna się uchylać przy 0.4 bara. 
  • Zawór DV do wymiany, przy dmuchaniu ustami szczelny ale jak podłączyłem kompresor to przy 0.25 bar zaczyna upuszczać w stronę dolotu. Jakiej Firmy Dv polecacie febi, swag? Numer 06A 145 710 P. Od spodu wygrawerowane 72.06.06B czyżby od nowości ?

07.03

Jeżdżę już 2 tyg ale nie było kiedy zrobić logów. Komputer nie złapał żadnych błędów. Dół nadal słabo :(

Edytowane przez k0wal89