Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Okna bez ram okiennych ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak zamontowac drzwi bez ram okiennych w a4? to trzeba odrazu wstawic takie drzwi czy to podlega takiej modyfikacji? i jakie są tego koszty?

Opublikowano

Jak wstawisz klatkę do środka to możesz kombinować z drzwiami bez ramek.

Inaczej A4 złamie Ci się wpół na pierwszej dziurze - karoseria była od początku projektowana z ramkami okien, więc po ich usunięciu karoseria straci zakładaną sztywność.

Opublikowano
  • Autor

ja widzialem audi 80 stare z takimi szybkami, wiem ze nawet w starych calibrach są, to torche lipa jak niedarady do a4 bo to daje ładny efekt

PS: a slupek miedzy drzwiami niedarady tego utrzymac?

Opublikowano

tylko, że calibra nie ma ramek w serii, a 80-tka pewnie się połamała

Opublikowano
  • Autor

w tym filmiku jest bez ramek

Opublikowano

ja nie mówię, że nie, ale tak jak jest napisane wyżej złamie się prędzej czy później z naciskiem na wcześniej na logike przecież jak jedziesz to to wszystko pracuje drzwi też więc przy kontakcie z taka polską dziurą to jak nie masz Q to nic jej już nawet przez chwile nie utrzyma w jednym kawałku

Opublikowano

masz dres i masz mokasyny to teraz szyby bez ramek :polew: - a na serio to widzi mi się że jak nawet zrobisz coś takiego bez konkretnej przeróbki nadwozia, to faktycznie nadwozie ci pracuje na drodze i podejrzewam że na pierwszym większym dołku będziesz miał brzdęk wielki

Opublikowano

Niezabardzo się z wami zgadzam. Ramki drzwi mają się nijak do sztywności nadwozia, nie są z nim połączone na stałe i dolegają do niego tylko poprzez gumowe i na dodatek stosunkowo miękkie uszczelki które mają za zadanie uczczelnić miejsce styku przed dostawaniem się wody,powietrza i hałasu z zewnątrz. Za sztywność nadwozia odpowiadają inne elementy konstrukcyjne np: progi, słupki:środkowe, tylne,przednie i profile dookoła dachu.

Opublikowano
  • Autor

własnie tez tak mysle ze tą konstrukcje trzyma bardziej słupek miedzy drzwiami

Opublikowano

nie chce mi się tego tłumaczyć - ale bez przeróbki ram drzwi tego nie zrobisz, sam drzwi też będzie musiał przerobić a koszt takiej przeróbki jest nie opłacalny - na zdrowy rozsądek zastanów się - drzwi pracują nie zależnie w nadwoziu, a szyba ma drobną swobodę ruchu w ramce i ten luz po coś jest, a prócz tego swoboda ruch na uszczelce całych drzwi -no, ale to tylko moje zdanie - bądź pionierem i dokonaj tego czynu :decayed:

Opublikowano

Chcąc zrobić taką przeróbkę musiałbyś poprzerabiać prowadnice w drzwiach,pozmieniać uszczelki we wnękach w miejscu przylegania szyby do słupka bo są całkiem inne (skąd takie weźmiesz?) no i z tego co zauważyłem to auta drzwiami bez ramek mają trójkątną szybkę z przodu i przednia prowadnica jest pociągnięta do górnej wysokości tej szybki aby utrzymać otwieraną szybę w pionie bo inaczej to kiwała by się na boki w górnej pozycji przy otwartych drzwiach :naughty: także gra nie warta świeczki.

Opublikowano

no i nikt nie nadmienil Ci ze auto z linku to nie zwykle audi 80 tylko COUPE ktore rowniez w serii wychodzilo z drzwiami bez ramek podobnie jak Cabriolet (rowniez na bazie 80 B3 i B4).

no i z tego co zauważyłem to auta drzwiami bez ramek mają trójkątną szybkę z przodu i przednia prowadnica jest pociągnięta do górnej wysokości tej szybki aby utrzymać otwieraną szybę w pionie bo inaczej to kiwała by się na boki w górnej pozycji przy otwartych drzwiach

i tu nie masz racji bo trojkatna szybka to jest w calibrze (chyba po to zeby przy wysiadaniu i wsiadaniu mozna bylo sobie oko na niej wyjac:)). w Audi Coupe i Cabriolet jest szyba jednoczesciowa (jest tylko mini plastikowy trojkacik, widoczny tylko przy otwartych drzwiach). w Mietku 124 tez nie, a co wiecej mimo iz ma twardy dach to podobnie jak w audi Cabrio i np. BMW e36 cabrio nie ma slupka miedzy szyba przednia a tylna.

co by nie byc goloslownym link do cabrio (bez "trojkacika"):

http://www.4tuning.pl/zdjecie,duze/529,audi-cabrio-kozak

Opublikowano

jak juz zamierzasz takie czyny robić to pamietaj że masz też tylne drzwi a porównywane samochody są w nadwoziu 3 drzwiowym wiec jak by to wyglądało przednie drzwi w lato ze schowaną szybą a tylne otwarte z taka ramą :sick3:

Opublikowano

Jako ciekawostkę podam,że subaru impreza poprzedniej generacji miało cztery furtki bez ramek :wink4:

Opublikowano

mazda 323f tez jest bez ramek, ale to jest zrobione przez fabryke, a wczesniej przez projektantow, a nie za pomoca szlifierki kontowej np :polew:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

okej dzieki, fajnie gdyby nową a4 wydali bez ramek bo kozacko to wyglada, wtedy jest maly slupek w tylnej szybie i jak chowasz dwie szyby to jest taka duza przestrzen jakby wielkie okno ;d

Opublikowano

w megance pierwszej generacji tez sie cale szybki chowaj a jesli nie to nie weile im brakuje, ale ja bym jej nie chcial np :polew: :polew: :decayed: tak w ramach OT