Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B7 Avant 2.0ALT 131km - czego się spodziewać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

chcę zmienić mojego Seata Toledo2 1.6SR w gazie na coś nowszego,

oglądałem ładną A4 B7 Avant  2.0ALT 131km 2007r (nie ukrywam że wstępnie się zdecydowałem),  nie potrzebuję demona szybkości i osiągów ale jeśli  1.8T w podobnym roczniku będzie znacznie lepszym wyborem to zacznę poszukiwania od nowa :) .

chcę go zagazować bo dość sporo jeżdżę ok 25tys. rocznie i tu rodzi się pytanie czego mogę się spodziewać po tym samochodzie,
jakie awarie - ilość branego oleju i czego można się jeszcze spodziewać po tym silniku / samochodzie (chodzi o jakieś aktualne informacje bo widziałem kilka wątków z dużą ilością starych danych)

Opublikowano

W b7 2.0 alt mają zmienione pierścienie i nie ma tyle przypadków olejożłopania jak w alt b6. Co do 1.8T to cena wyższa i eksploatacja trochę drożej wyjdzie ze względu na dodatkowy osprzęt w postaci turbo. Sprawdź czy auto nie miało konkretnego dzwona,b7 to zmodyfikowane b6 wiec ogólnie te same wady i zalety auta.

Edytowane przez pila24

Opublikowano

wszystkie 2.0 alt będą piły olej.. wynika to ze złej konstrukcji silnika. Żeby ALT nie brało oleju trzeba zrobić remont za 5-6tys i to nie jest pewne czy Ci wszystko wyjdzie a moc silnika jest porównywalna z 1.6 102km(mniejsze przełożenie i wychodzi na to samo). Jak masz kasę na naprawy i chcesz mieć dużo mocy to kup 1.8t ale licz się z tym ze w b7 1.8t nie będzie bez awaryjne i tez olej weźmie.

Opublikowano
10 minut temu, Fwl7 napisał:

wszystkie 2.0 alt będą piły olej.. wynika to ze złej konstrukcji silnika

Z odmy i pierścieni go głównie wynika,w b7 juz nie ma pierścieni eko o zmniejszonych oporach. Tam pobór oleju nie występuje już tak jak w b6.

Opublikowano
12 minut temu, pila24 napisał:

Z odmy i pierścieni go głównie wynika,w b7 juz nie ma pierścieni eko o zmniejszonych oporach. Tam pobór oleju nie występuje już tak jak w b6.

kolego polecam zadzwonić do firmy która remontuje silniki vw

Opublikowano

ja jeżdżę alt i dolewam 1L na 10 000 tyś czyli norma w tych czasach.

Opublikowano
30 minut temu, Fwl7 napisał:

kolego polecam zadzwonić do firmy która remontuje silniki vw

A ja polecam poczytać dział cały o tym silniku,jakieś 99% problemów z nadmiernym poborem oleju (od 0,5L/1000km) mają użytkownicy b6. A opinie takich warsztatów mam w nosie. Znam przypadki remontów silników w których olej był pobierany tylko przez odme.

Opublikowano
  • Autor

A pytanie z innej beczki, 

Dzwoniłem podpytać o cenę gazu do tej wersji silnika Pan mi ładnie pięknie podpowiedzial i na koniec dodał że bardziej poleca silnik 1.8t bo  2.0 131km bierze olej i sa problemy z odma jakieś pęknięcia itp ( Laiki ze mnie straszny) co o tym sądzić? 

Opublikowano
33 minuty temu, Andzyn napisał:

A pytanie z innej beczki, 

Dzwoniłem podpytać o cenę gazu do tej wersji silnika Pan mi ładnie pięknie podpowiedzial i na koniec dodał że bardziej poleca silnik 1.8t bo  2.0 131km bierze olej i sa problemy z odma jakieś pęknięcia itp ( Laiki ze mnie straszny) co o tym sądzić? 

Osobiście też bym wybrał 1.8t,ale to nie znaczy ze nie ma w nim wad. Tez ma problemy z odmą,z zaworkami sterujacymi itd. Również napisałem powyżej iż w alt w b7 trzeba pilnować odmy... w zasadzie jak w każdym silniku w a4 b6/7. Pocztaj tematy podwieszone opiniach o alt i 1.8t,jak również o kosztach utrzymania. Na forum jest dużo tego  

Opublikowano

Znajomy przerabiał b7 2.0 alt i po remoncie i zrobionych 2tys było z powrotem to samo. Żeby przestał pić olej nie wystarczy wymienić pierścienie a odma tutaj to najmniejszy problem. 

Opublikowano

Do autora wątku, tak informacyjnie:

mam B7 z końca produkcji z silnikiem 2.0 ALT od 2,5 roku - problemów nie mam żadnych, zużycie oleju praktycznie nie istnieje, z resztą osprzętu również bezproblemowo.

Jednak wszystko zależy od tego czy auto było eksploatowane "z głową" tak ogólnie rzecz ujmując.

Ja kupiłem swoje jadąc osobiście do Niemca i to od strony Belgii (brak "szkoleń" od polskich handlarzy), który np. nie stosował  serwisu LL i ogólnie auto było i jak się okazuje jest jak nowe.....no i cena nie była okazyjna jak to w Polsce w większości się zdarza......

Inna sprawa,że jak już powyżej Łukasz wspomniał problem z olejem głównie dotyczy motoru z B6 co jest oddzwierciedleniem w tematach na forum.

Reasumując wszystko zależy na co trafisz, bo pewne jest jedno: albo kupisz cenę, albo dobre auto, bo nikt Ci za pół darmo "rodzynka" nie sprzeda.

A 1.8T....no cóż, swoje wady również posiada i w pewnych sytuacjach potrafi doprowadzić niejednego właściciela do szału. Nic nie jest czarno białe i tak do tego podchodz, bo obiegowe opinie z netu nie do końca są miarodajne, liczy się konkretny przypadek w konkretnej sytuacji.

Ja po tym czasie co posiadam auto stwierdzam,że był to w 100% trafiony wybór i ponownie zrobiłbym tak samo.

Bez względu na jaką konfigurację się nie zdecydujesz bądz ostrożny i kupuj z "chłodną" głową, bo to podstawa.

Powodzenia.

Opublikowano
8 godzin temu, Fwl7 napisał:

wszystkie 2.0 alt będą piły olej.. wynika to ze złej konstrukcji silnika. Żeby ALT nie brało oleju trzeba zrobić remont za 5-6tys i to nie jest pewne czy Ci wszystko wyjdzie a moc silnika jest porównywalna z 1.6 102km(mniejsze przełożenie i wychodzi na to samo)

Z reguły staram się nie odnosić do różnych kwestii myślowych piszących tutaj na forum, ale Twój post dowodzi,że wyobraznia ludzka nie zna granic zarówno w całym cytacie jak i w każdym wątku z osobna.....

Tak,tak bo przecież silnik 1.6 to idealnie skrojony motor do tej budy pozbawiony jakichkolwiek wad z braniem oleju włącznie.

Edytowane przez AndrzejK.

Opublikowano

Każdy swoje chwali,ale 1.6 to auta o masie +-1500kg to tak średnio bym powiedział. W B7 alt to chyba pod względem ekonomii i możliwości wyprzedzenia czegoś to taki bardzo zbalansowany wybór. W b6 nie pykło z w/w powodów.

Edytowane przez pila24

Opublikowano

Dokładnie, w 100% zgadzam się z Twoją opinią.

Wiadomo, że ideałów brak i każdy silnik zarówno grupy VAG jak i innych producentów ma takie czy inne bolączki, ale jakiś zdrowy rozsądek między teorią a praktyką należałoby zachować....

8 minut temu, pila24 napisał:

W B7 alt to chyba pod względem ekonomii i możliwości wyprzedzenia czegoś taki bardzo zbalansowany wybór.

No właśnie potwierdzam to w całej rozciągłości po "chwili" posiadania tego auta tym bardziej,że ja nie szukałem auta w rodzaju " na co się trafi" tylko świadomie od początku wiedziałem ze to ma być ten motor w tej konfiguracji nadwoziowej, ale warunek był jeden - poszukiwania bezpośrednio od  świadomego Niemca z pełną historią serwisową i....daleko od granicy z Polską ( powód wyżej wspomniany).

Opublikowano
W dniu 21.02.2020 o 13:00, Fwl7 napisał:

wszystkie 2.0 alt będą piły olej.. wynika to ze złej konstrukcji silnika. Żeby ALT nie brało oleju trzeba zrobić remont za 5-6tys i to nie jest pewne czy Ci wszystko wyjdzie a moc silnika jest porównywalna z 1.6 102km(mniejsze przełożenie i wychodzi na to samo). Jak masz kasę na naprawy i chcesz mieć dużo mocy to kup 1.8t ale licz się z tym ze w b7 1.8t nie będzie bez awaryjne i tez olej weźmie.

Chyba z niczym nie jestem w stanie się zgodzić w tej wypowiedzi. W zasadzie to takie sobie brednie.

ALT jest dobry, sprawdź czy nie bierze oleju. Kupisz auto w dobrym stanie, nieważne z jakim silnikiem, i będzie Ci służyć. Najważniejsze to dobrze sprawdzić.

Co w szczególności sprawdzić w tym konkretnie silniku:

- gruszka sterujaca długością kolektora ssącego (często występuje z nią problem),

- olejożerność (sprawdź to dokładnie),

- odmę, czy nie jest peknięta, klejona izolatką bo lubi pękać, ale nie jest to szczególnie duży problem,

- czy obroty przy zmianie biegów spadają normalnie - w sensie nie utrzymują się na górze zbyt długo.

- dynamika jazdy - auto na pusto powinno się fajnie rozpędzać - od dołu do samej góry, równo, bez żadnych skoków.

Poza tym siedzi tam dwumasa, więc też możesz na to zwrócić uwagę. Sprzęgło raczej bierze od ponad połowy albo wyżej w tych autach, więc nie skreślaj na starcie. No chyba, że już problem z biegami jest.

Sprawdź sobie światła jeśli to możliwe. Jeśli tam siedzi ksenon doprowadzenie do stanu dobrego oświetlenia może kosztować kilka ładnych stówek. Na liczniku często psuje się wyświetlacz - w wysokich temperaturach od góry się jakby "rozlewa", w zimne dni działa normalnie.

No i tak na szybko to chyba wsio. Popatrz sobie na tematy tu na forum, dużo się dowiesz po samych tytułach :D

Opublikowano
  • Autor
W dniu 21.02.2020 o 21:01, AndrzejK. napisał:

Do autora wątku, tak informacyjnie:

mam B7 z końca produkcji z silnikiem 2.0 ALT od 2,5 roku - problemów nie mam żadnych, zużycie oleju praktycznie nie istnieje, z resztą osprzętu również bezproblemowo.

Jednak wszystko zależy od tego czy auto było eksploatowane "z głową" tak ogólnie rzecz ujmując.

Ja kupiłem swoje jadąc osobiście do Niemca i to od strony Belgii (brak "szkoleń" od polskich handlarzy), który np. nie stosował  serwisu LL i ogólnie auto było i jak się okazuje jest jak nowe.....no i cena nie była okazyjna jak to w Polsce w większości się zdarza......

Inna sprawa,że jak już powyżej Łukasz wspomniał problem z olejem głównie dotyczy motoru z B6 co jest oddzwierciedleniem w tematach na forum.

Reasumując wszystko zależy na co trafisz, bo pewne jest jedno: albo kupisz cenę, albo dobre auto, bo nikt Ci za pół darmo "rodzynka" nie sprzeda.

A 1.8T....no cóż, swoje wady również posiada i w pewnych sytuacjach potrafi doprowadzić niejednego właściciela do szału. Nic nie jest czarno białe i tak do tego podchodz, bo obiegowe opinie z netu nie do końca są miarodajne, liczy się konkretny przypadek w konkretnej sytuacji.

Ja po tym czasie co posiadam auto stwierdzam,że był to w 100% trafiony wybór i ponownie zrobiłbym tak samo.

Bez względu na jaką konfigurację się nie zdecydujesz bądz ostrożny i kupuj z "chłodną" głową, bo to podstawa.

Powodzenia.

Dzięki, bardzo merytoryczna odpowiedź, autko zakupione mam nadzieję że dobrze się mu przyjrzałem a wyjdzie i tak w praniu jak to mówią.

Faktycznie miałem zdziwienie co do sprzęgła ? 

Opublikowano

To tylko pozytywnej eksploatacji życzę.

Bądz wyczulony na terminową wymianę oleju ( 5W40) i stosowanie jakościowego filtra.