Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wypadanie zapłonu - 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko wszystkim,
(1.8T BEX +LPG)

temat dosyć często powtarzany a możliwości rozwiązań multum. Jednak chciałbym aby ktoś nakierował mnie co robić, aby nie wymieniać wszystkiego po kolei.

Problem jest taki, że ostatnio auto zaczęło nierówno chodzić i pod obciążeniem (pełnym wciśnięciu gazu) przerywać. Mrugał "check" ale, gdy podłączyłem kompa błędów brak. Postanowiłem się przejechać i mocniej go przydusić z podłączonym komputerem tak, aby błąd się utrzymał i check nie gasł. Udało się. Wyszło wypadanie zapłonu na 2 cylindrze. Przełożyłem cewki, problem nie ustąpił. Jako że świece miałem jakieś badziewne założone (Denso czy jakoś tak) zamówiłem PRF6Q. O dziwo problem minął - na 2 dni. Teraz dzieję się to różnie, raz jest dobrze i autko przyspiesza przy pełnym gazie a raz przerywa. Nie ukrywam że tamte świece najwidoczniej swoje przejeździły, ponieważ teraz efekt przerywania zdecydowanie jest mniej odczuwalny i występuję rzadziej. Na postoju obroty nie falują ale słychać jakby takie przebicie szło.

Planuję wymienić cewki na ZSE051, ale może ktoś ma jeszcze pomysł jak z innej strony zacząć aby nie pchać kolejnych stówek. 

Pozdro.

Opublikowano

Objaw na obu paliwach?

Zacznij od logów, pomiaru kompresji na zimnym i ciepłym silniku.

Edytowane przez przem8

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, przem8 napisał:

Objaw na obu paliwach?, bo widzę, że jest lpg.

Zacznij od logów, pomiaru kompresji na zimnym i ciepłym silniku.

Tak, objaw na obu paliwach.
Logi to chyba statyczne mogę zrobić, a dynamiczne? Bo ktoś mi powiedział że coś mogę uszkodzić przy takich objawach.
Kompresję będę w stanie zmierzyć dopiero za parę dni :/ 

Edytowane przez Matteo03

Opublikowano

Statyczne nic nie powiedzą. Możesz sprawdzić szczelność wkrętki gazowej i gniazda wtryskiwacza benzynowego na drugim garze, najlepiej pod ciśnieniem.

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, przem8 napisał:

Statyczne nic nie powiedzą. Możesz sprawdzić szczelność wkrętki gazowej i gniazda wtryskiwacza benzynowego na drugim garze, najlepiej pod ciśnieniem.

Dobra, sprawdzę jutro. 
I zrobię kompresje.

Jeśli okaże się że powyższe jest ok, co dalej?

Opublikowano
  • Autor

Problem prawdopodobnie rozwiązany.
Kompresja 11 na każdym cyl
Po wykręceniu nowych świec, ta z 2 cyl cała w płynie chłodniczym.
Zrobiony test na CO2 i wyszło pozytywnie.
Także albo UPG albo sama głowica idzie do roboty. Profilaktycznie zmienię też uszczelkę pokrywy zaworów, natomiast słodki zapach z drugiego cylindra był dość intensywny więc obstawiał bym opcję nr 1

Pozdrawiam,
dziękuję za odpowiedzi i jeśli chcecie coś podpowiedzieć co dobrze zrobić jak czapka będzie zdjęta to zapraszam do dyskusji :)

Opublikowano

Prędzej głowica jak uszczelka,  temat przerabiałem osobiscie. Po zdjęciu czapy i oddaniu do zakładu wszystkiego się dowiesz 

U mnie było podobnie też na 2cylku i  popękało w koło gniazd zaworów wydechowych 

Opublikowano
  • Autor
Teraz, Tycjan napisał:

Prędzej głowica jak uszczelka,  temat przerabiałem osobiscie. Po zdjęciu czapy i oddaniu do zakładu wszystkiego się dowiesz 

U mnie było podobnie też na 2cylku i  popękało w koło gniazd zaworów wydechowych 

Ile płaciłeś za regenerację? :)

Opublikowano

Trzeba szukać glowicy, ja trafiłem akurat tanio bo za głowice dałem 1100, ale powymienialem sporo gratów w sumie naprawa wyszła mnie 2800, ale sam robiłem 

Tak to jeszcze minimum 1000 trzeba doliczyć 

Opublikowano
  • Autor

W porządku, dzięki za odpowiedź :)