Jump to content
IGNORED

Silnik po dwóch latach nieużywania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam silnik 1.9tdi ajm, leży on w suchym miejscu już drugi rok. Cały kompletny zalany olejem. Czy po takim leżakowaniu mogło coś się uszkodzić ? Pompowtryski mogły się uszkodzić ? 

Posted

Z doświadczenia powiem tak. 20VT leżał 2 lata w garażu ogrzewanym. po założeniu go i odpaleniu chydropopychacze były do wymiany. Tak silnik śmiga juz 4 lata i nic mu nie jest. 

Drugi przypadek znam z bardziej bojowych warunków i były chwycone pierścienie. dodatkowo silnik miał w sobie dużo wilgoci. 

• 1 month later...
Posted

Umnie 1,4 TDI do A2-ki przeleżał w suchej piwnicy 5 latek zanim się doczekał montażu :decayed:

Co prawda pompki z niego były całe te 5 latek w ciągłej eksploatacji a wałem korbowym przynajmniej raz na rok kręciłem kilka obrotów a i temperatura  nigdy nie spadła poniżej +5st. C ...

Od kilku miesięcy śmiga bez problemów ....:D

• 1 month later...
Posted

Wilgoć swoje robi.

Zalewasz tani 0W ,lub 5W robisz 1-2 tys, nalot na cylindrach zejdzie ,szklanki się wyczyszczą .

Potem nowy olej i fitr.

Jedynie czego się obawiam to uszczelniacze wałka i wału przód i tył.

Mogą być zastane i zaczną kapać.

Posted
22 godziny temu, marek29 napisał:

Jedynie czego się obawiam to uszczelniacze wałka i wału przód i tył.

Mogą być zastane i zaczną kapać.

Wymienił bym przynajmniej tylny uszczelniacz na wale korbowym przy okazji wymiany silnika , bez sensu by było wyciągać skrzynie tylko po to by go wymienić bo cieknie.... :decayed:

Jeżeli silnik nie jest do końca pewny co do jego stanu technicznego to przednie uszczelniacze jak i rozrząd polecam wymieniać dopiero po przetestowaniu motorówki ( przejechać ze dwa tysie ).