Bałtek Posted May 26, 2020 Posted May 26, 2020 Witam. Mam silnik 1.9tdi ajm, leży on w suchym miejscu już drugi rok. Cały kompletny zalany olejem. Czy po takim leżakowaniu mogło coś się uszkodzić ? Pompowtryski mogły się uszkodzić ?
DarekS4 Posted May 26, 2020 Posted May 26, 2020 Z doświadczenia powiem tak. 20VT leżał 2 lata w garażu ogrzewanym. po założeniu go i odpaleniu chydropopychacze były do wymiany. Tak silnik śmiga juz 4 lata i nic mu nie jest. Drugi przypadek znam z bardziej bojowych warunków i były chwycone pierścienie. dodatkowo silnik miał w sobie dużo wilgoci.
piotrsob1 Posted June 29, 2020 Posted June 29, 2020 Umnie 1,4 TDI do A2-ki przeleżał w suchej piwnicy 5 latek zanim się doczekał montażu Co prawda pompki z niego były całe te 5 latek w ciągłej eksploatacji a wałem korbowym przynajmniej raz na rok kręciłem kilka obrotów a i temperatura nigdy nie spadła poniżej +5st. C ... Od kilku miesięcy śmiga bez problemów ....
marek29 Posted August 23, 2020 Posted August 23, 2020 Wilgoć swoje robi. Zalewasz tani 0W ,lub 5W robisz 1-2 tys, nalot na cylindrach zejdzie ,szklanki się wyczyszczą . Potem nowy olej i fitr. Jedynie czego się obawiam to uszczelniacze wałka i wału przód i tył. Mogą być zastane i zaczną kapać.
piotrsob1 Posted August 24, 2020 Posted August 24, 2020 22 godziny temu, marek29 napisał: Jedynie czego się obawiam to uszczelniacze wałka i wału przód i tył. Mogą być zastane i zaczną kapać. Wymienił bym przynajmniej tylny uszczelniacz na wale korbowym przy okazji wymiany silnika , bez sensu by było wyciągać skrzynie tylko po to by go wymienić bo cieknie.... Jeżeli silnik nie jest do końca pewny co do jego stanu technicznego to przednie uszczelniacze jak i rozrząd polecam wymieniać dopiero po przetestowaniu motorówki ( przejechać ze dwa tysie ).
Recommended Posts