Jump to content
IGNORED

Ile pali Wam gazu?

Recommended Posts

Posted

Witam, w mojej 1,6 zamontowałem gaz nie sekfencje ale zwykły i pali około 13,5l gazu czy to nie za wiele??a ile wam pali??

Posted

mysle ze miescisz sie w normie chodz mogloby byc mniej :wink:

Guest spedyt
Posted

Mój się mieści w 11,5 l, ale jak śmigaliśmy na zlot to po autostradzie był but i spalił ok 13

Guest Kaziu_Wichura
Posted

ciesz się, że nie 20 litrów. Pali ci w normie.

Posted

Na sekwencji z Elpigazu jak narazie spalanie nie przekroczyło 10,5 litra w ruchu miejskim. Jeżeli powstaną dyskusję na temat rozgrzewania silnika przy instalacji sekwencyjnej to dodam, że rano potrzeba około 1km do przełączenia na gaz.

Posted

Ja początkowo bylem 100% zdecydowany na instalacje sekwencyjną jednak w ostatniej chwili założyłem "niesekwencje":):):) - jak dotąd nie załuję:)

na razie zrobilem w 1,5 miesiąca 5,500km i spalanie na poziomie 10,5ltr LPG (20%miasto-80%trasa) - oczywiście odpalanie zawsze na benzynie. Myślę, że w samym cyklu miejskim wyszłoby ok 12ltr.

Posted

Ja mam Landi renzo mieszalnikowa ale skomputeryzowana i pali 11 miasto oraz 9,5-10,5 trasa. Na początku a mam ją już rok było wiele gorzej nawet 12l. Dodam że biegi zmieniam w zakresie około 3 tyś/min

Posted
Mam sekwencje Stag300 - ruch miejski 10,5 L. Trasa 9L mysle ze to całkiem ok wyniki.

a koszt instalki ile wyniósł , bo tez się zastanawiam nad gazem do mojej :a4fan:

[ Dodano: 28-03-2007, 16:55 ]

Ja początkowo bylem 100% zdecydowany na instalacje sekwencyjną jednak w ostatniej chwili założyłem "niesekwencje":):):) - jak dotąd nie załuję:)

i mowisz że się spisuje bez zarzutów ? :question:

Guest spedyt
Posted

i mowisz że się spisuje bez zarzutów ? :question:

Dużo zależy od montażu, u mnie też spisuje się taka instalka

Posted
a koszt instalki ile wyniósł , bo tez się zastanawiam nad gazem do mojej

Robilem u znajomego gazownika i wzial 3 tys. na gotowo!

Guest spedyt
Posted
czyli nie potrzeba do 1.6 wkładac sekwencji?

Twój wybór, mnie gazownik nie zmuszał do sekwencji

Guest Kaziu_Wichura
Posted
Dużo zależy od montażu, u mnie też spisuje się taka instalka

czyli nie potrzeba do 1.6 wkładac sekwencji?

jeździć będzie na mieszalnikowej ale do samochodów z wielopunktowym wtryskiem paliwa zaleca się montowanie instalacji sekwencyjnych.

Sekwencja to sekwencja - mniej z nią problemów i większy komfort jazdy.

Posted

Na razie naprawdę nie mam żadnych problemów z instalką - nie odczuwam w jeździe żadnej różnicy w komforcie (czy sposób zasilania może wpływać na komfort???)- tak naprawdę to gdybym nie wiedział to nie zauważyłbym, że jadę na gazie... gazownik stwierdził, że akurat w 1.6 ADP można zastosować "zwykłą instalkę" ale z "lepszą elektroniką" - tak też zrobił:) - i jak dotąd jestem w 100% zadowolony (tfu tfu:))

Posted

Ja mam 1.8 z 97r. Mam sekwencje ( 2400zl ) pali mi srednio 9- 9.5 l w cyklu mieszanym . Polecam sekwencej dla mysloncych nad instalacja.

Guest Kaziu_Wichura
Posted
czy sposób zasilania może wpływać na komfort???

a no może. W pojęciu komfort uwzględniłem awaryjność, dynamikę, spalanie itd czyli wszystko co wpływa na nasze samopoczucie. :wink:

tak naprawdę to gdybym nie wiedział to nie zauważyłbym, że jadę na gazie

a nie czujesz takiej różnicy ponieważ masz teraz zamontowaną "zwężkę" w układzie dolotowym, która zabiera ci około 10-15 km. Jakbyś się przejechał najpierw swoim furakiem a potem byś się przesiadł do ADP na PB bez zwężki, uwierz mi, że odczułbyś różnicę.

Wiem co mówię. Sam miałem przygody z taką instalacją i decyzja o jej przerobieniu na sekwencję była jedną z lepszych moich decyzji dotyczących auta.

Pozdrawiam

Posted
OK dzięki już sie rozglądałem znalazłem warsztat co w stawia tą instalację. Jak byś mógł jeszcze napisać ile Ci pali będe wdzięczny

Moj 2.8 5V QUATTRO z manualem na 17'' (choc one chyba nie maja wiekszegi wplywu) papusia nastepujaco

PB 95

miasto 14l

trasa (krajówka) 120-140 km/h 8,8l

trasa (autostrada) 190 km/h 12,5l

LPG

miasto 15-16,5l

trasa (autostrada) 120 km/h 13l

trasa (autostrada) 160 km/h 14l

trasa (autostrada) 190 km/h 16l

trasa (krajówka) 120-140 km/h 12,8l

niewiem czemu jest tak wysokie spalanie gazu przy wyzszych predkosciach w stosunku do spalania beznyzny

Guest Kaziu_Wichura
Posted

no właśnie Max mnie cały czas zastanawia ta rozbieżność w spalaniu. Zjawisko to nie powinno mieć miejsca. Sprawa jest co najmniej dziwna a z ekonomicznego punktu widzenia nieciekawa.

Posted

A przy przełączaniu na gaz szarpie autkiem? ja mam zwkla instalacje wloska Lovato, i u mnie szarpie przy przełączeniu . moze wie kto od czego?