Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana turbo [1.8T BFB Q B6]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako że seryjne turbo już nie domaga i spożywa zbyt dużo oleju to czas na wymiankę na coś mocniejszego (plany na 250km).

Nie chce regenerować swojej i robić z niej hybrydy bo zamknę się na późniejsze podnoszenie mocy, i tutaj pytanie co w takim razie wsadzić? Budżet na turbo to jakieś 2.5-3k.

Byłbym wdzięczny za jakieś propozycje i ewentualne linki czy polecane firmy. Może da się wsadzić coś z nowszych modeli np z B8 co nie będzie wymagało miliona przeróbek? Bo nie liczę na P&P ;)

Znajomy mechanik mówił że na forum ktoś kiedyś sprzedawał kity z właśnie bodajże A4 B8 od wersji 2.0. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam ;)

Opublikowano

Kolego to K04-064, Chyba że masz w planach 500 no to już musi być jakaś większa locha.
Temat wielokrotnie wałkowany na tym forum i na innych.
np

Opublikowano

dokładnie polecam k04 064 składałem motor i montowałem turbinę koledze pablo 30 i to turbo naprawdę w 1.8 fajnie się sprawuje na moce 300 km

Opublikowano
  • Autor

A czy możecie polecić gdzie takiej turbiny szukać/kupić, jakaś pewna firma żeby nie trafić na chińczyka?

Opublikowano

oczywiście turbo to nie wszystko do tego ,adapter, DP ,tip, przewód spływu oleju do przerobienia ,łapa, FMIC z orurowaniem to rzeczy potrzebne do montażu turbiny nie mówię otu o kompletnych rzeczach do strojenia jak wtryski prze pływka itp .

Opublikowano
  • Autor

Zdaje sobie sprawę że turbo to nie wszystko. Tylko zastanawia mnie czy nie ma czegoś pomiędzy robieniem hybrydy z k03 a k04-64? Jakieś słabsze k04? Bo 4k za samą turbine to trochę dużo 

Opublikowano

jest k04 015 aftermarketowa turbina w stanach p&P do wzdłużnego 1.8T ale ciężko ją dostać i koszty myślę też będą nie mniejsze a potencjał mniejszy jak dobra hybryda

można TD04 ale ja w tym temacie nie pomogę nie znam ani cen ani potrzebnych części do montarzu

Opublikowano

jak się robi moc to nie ma budżetowych rozwiązań... im więcej koni tym więcej to kosztuje :guma:

Opublikowano
20 godzin temu, artalepo napisał:

Zdaje sobie sprawę że turbo to nie wszystko. Tylko zastanawia mnie czy nie ma czegoś pomiędzy robieniem hybrydy z k03 a k04-64? Jakieś słabsze k04? Bo 4k za samą turbine to trochę dużo 

Zrób sobie hybrydę z k03. Ja tak mam i potencjał "podobno" na ponad 300 kM. Mam prawie 250 i daje radę.

Opublikowano
6 minut temu, Kubal2216 napisał:

Zrób sobie hybrydę z k03. Ja tak mam i potencjał "podobno" na ponad 300 kM. Mam prawie 250 i daje radę.

Pokaż na tym forum chociaż jeden samochód który na hybrydzie ma więcej jak 290 km

Opublikowano

Większość ludzi którzy robili hybrydę k03 i tak w końcu poszli w k04.

mowa oczywiście o projekty pod 300 i więcej km :thumbup1:

Opublikowano

dokładnie w k03 dupka ma za mały przepust

Opublikowano
14 godzin temu, morelo napisał:

Pokaż na tym forum chociaż jeden samochód który na hybrydzie ma więcej jak 290 km

Dlatego napisałem "podobno" ;) .

Dużo zależy też od tego jak jest poprowadzony moment obrotowy, bo jak mam mieć ponad 300 koni a turbo ma późno wstawać to wolę 250 koni a wczesne wstawanie.

Ale jak kto woli ;)

Opublikowano

k04 064 u kolegi ma 1 bar przy 2800 obrotów