Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Mocno spocony silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Nigdy wcześniej w zasadzie nie zaglądałem pod pokrywę silnika, dzisiaj chcąc wymienić sobie filtr paliwa, filtr powietrza i kabinowy (jutro olej z filtrem, a następnie przegląd) zauważyłem, że mam mocno spocony silnik po jego lewej stronie.

Zlane jest w zasadzie wszystko od EGR w dół komory silnika.

Czy ktoś z kolegów miał podobny problem? Czy możliwe, że to właśnie EGR zaświnił silnik? po prawej stronie sucho.

Nie zauważam spadków mocy, ani, żeby się bardziej dymiło, czasem natomiast jak wysiądę z samochodu wydaje mi się, że czuć trochę spalinami.

Pzodrawiam

IMG_20200724_161109.jpg

IMG_20200724_161417.jpg

Opublikowano

Kapie olej z egr na plecionke, jak jeszcze jej nie przepaliło to masz szczęście. Rozbierz to wszystko, wymyj, kup nowy EGR i uszczelki i będzie na kilka lat spokój... 

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, kamil-vag napisał:

Kapie olej z egr na plecionke, jak jeszcze jej nie przepaliło to masz szczęście. Rozbierz to wszystko, wymyj, kup nowy EGR i uszczelki i będzie na kilka lat spokój... 

Syf też jest na pompie vacum, ale wydaje się być względnie suchy i stary (wytarłem na około, nie było mokro jak od świeżego), natomiast w komorze na dole tak jakby pod pompą vacum jest mocno na-pocone, czy jest możliwe, że aż tam by z EGRu ciekło? Sam EGR ma w sobie sporo nagaru, zamyka i otwiera się płynnie.

Opublikowano
  • Autor

Wyczyściłem z wierzchu do sucha EGRa jak na 1 zdjęciu, 2h później byłem się przejechał 5-6km i już jest zapocony jak na 2 zdjęciu, więc EGR na pewno do zrobienia, z tym, że dalej mnie zastanawia dużo syfu na dole 3 zdjęcie, czy to z EGRa tak zasyfiło, czy coś jeszcze tam się dzieje.

Ogólnie musiałbym umyć cały silnik, kupiłem jakiś środek K2 akra, czy mogę go użyć, a następnie zmyć myjką ciśnieniową? Czy jakiś inny sposób?

IMG_20200724_193206.jpg

IMG_20200724_210852.jpg

IMG_20200724_210207.jpg

Opublikowano

odrazu masz do wymiany przewód odpowietrzający  nr 038121473 , pod pompą vacum bo jest mega napuchniety,

ja przy swoim EGRrze mam przewód na spinke , a nie skręcany jak twój , zwróć uwagę przy zakupie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 24.07.2020 o 16:57, kamil-vag napisał:

Kamil jakie sa objawy przepalonej plecionki?

Opublikowano

Takie że spaliny zamiast w wydech będą Ci lecieć w komorę silnika a co za tym idzie do kabiny zwłaszcza na postoju..  razem z przewodem wodnym o którym wyżej mowa wymień vacum pompę na Boscha najlepiej, bo to kapiąca z niej ropa załatwiła Ci ten przewód wodny