Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Alternator-rozrusznik stuka po wymianie w ramach 27H2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

dwa tygodnie temu wymieniono w moim aucie (B9 2.0 TFSI 252KM Quattro) wymieniono alternator-rozrusznik w ramach akcji serwisowej 27H2.

Dziś po uruchomieniu silnika słychać stukanie, częstotliwość rośnie razem z obrotami. Po otwarciu maski zauważyłem, że dźwięk pochodzi z napinacza paska osprzętu przy alternatorze-rozruszniku (niebieska strzałka) - porusza się on razem ze stukaniem. Dodatkowo, porusza się też obejma na alternatorze-rozruszniku (czerwona strzałka).

Jutro jadę do serwisu z tym, mam nadzieję że naprawa nie potrwa długo bo potrzebuję auta.

Może ktoś z Was miał już taki problem i może coś podpowiedzieć? Czy polecacie jakieś ASO w Warszawie i okolicach?

audi.png

Opublikowano

Ty masz ultra ? Pytam z ciekawości, bo ta akcja dotyczy tylko tych egzemplarzy.

Opublikowano
  • Autor
36 minut temu, vvalery napisał:

Tak, to jest ultra. 

Opublikowano
  • Autor

No i auto pojechało do serwisu, wstępna diagnoza: sprzęgło na alternatorze.

Pan odbierający auto dziwił się, że przy takim przebiegu (35k) to się stało, najprawdopodobniej wadliwa część przy wymianie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 28.07.2020 o 22:11, vvalery napisał:

Z tego co wiem to ta akcja serwisowa nie tyczy się tylko wersji ultra. Posiadam A4 allroad 2019, 245 KM i również dostałem zaproszenie na wymianę. Niestety wg informacji od serwisu wciąż oczekują na części...

Opublikowano
3 godziny temu, Fantasmagorius napisał:

Z tego co wiem to ta akcja serwisowa nie tyczy się tylko wersji ultra. Posiadam A4 allroad 2019, 245 KM i również dostałem zaproszenie na wymianę. Niestety wg informacji od serwisu wciąż oczekują na części...

Tylko wersji ultra, którą Ty posiadasz ?

Opublikowano
14 minut temu, vvalery napisał:

Tylko wersji ultra, którą Ty posiadasz ?

Mylisz chyba wersję ultra z mild-hybrid. Na początku mild-hybrid było montowane tylko wersji ultra 190tfsi a później już chyba we wszystkich wersjach benzynowych. Akcja dotyczy wszystkich mild-hybrid, nie tylko ultra.  

Opublikowano
  • Autor

U mnie 2.0 TFSI 252KM, rok produkcji 2018 - wg. serwisu ultra + mild-hybrid. Z tego co się dowiedziałem od serwisanta, to najlepiej w tym roczniku sprawdzić przez VIN czy jest ultra, bo w konfiguratorze nie występował wpis a samochód mógł mieć na pokładzie (jak w moim przypadku).

27H2 dotyczy wszystkich mild-hybrid w których występuje alternator-rozrusznik.

Co ciekawe, w bagażniku tam gdzie powinien być subwoofer mam wkręconą samą nakrętkę - tak powinno być? :D

Wracając do tematu - usterka naprawiona przez ASO w tydzień, winnym były rolki napinacza przy alternatorze (alternator wymieniają na nowy, ale zostawiają stary napinacz). Póki co jest OK.

Opublikowano

Też mnie ta akcja dopadła. Auto mam z marca tego roku, 2.0 TFSI 150 KM. U mnie też czekają na części aż dotrą z Niemiec.

Opublikowano
4 godziny temu, proarnes napisał:

Mylisz chyba wersję ultra z mild-hybrid. Na początku mild-hybrid było montowane tylko wersji ultra 190tfsi a później już chyba we wszystkich wersjach benzynowych. Akcja dotyczy wszystkich mild-hybrid, nie tylko ultra.  

Tak sądzę, że kolega właśnie tak myli. O ile się nie mylę mild hybrind idzie od 2018 roku. 

A w moim jedyne co jest ultra to naped: quattro ultra. (swoją drogą z tym też może się mylić) :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Spalanie w trasie .2.0tfsi 190

20200619_194409.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, endrusss napisał:

Spalanie w trasie .2.0tfsi 190

20200619_194409.jpg

To po tej akcji serwisowej czy jak ? bo co to ma wspólnego z tym tematem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wracając do tematu tej akcji. Jak wiadomo w dalszym ciągu jest spory problem z dostępnością części i tak jak w moim przypadku czekam już od lipca na realizację tej akcji. 

Niemniej jednak w zeszłym tygodniu wysłałem dość mocny list do salonu oraz leasingodawcy. Poskutkowało to tym, że w dniu dzisiejszym dostałem telefon od serwisu, że przeczytali moje zażalenie i znaleźli nawet od razu części dla mnie i mogą mnie umówić z dnia na dzień :)

Także jeśli ktoś dalej ma problem z realizacją tej akcji polecam napisać formę zazalenia/reklamacji. W moim przypadku poskutkowało. Ewentualnie mogę udostępnić ogólna treść mojej wersji pisma :). 

Opublikowano

Części chyba już w końcu są, bo dzisiaj  dzwonili z salonu, że mogę się umówić, bo jest dla mnie rozruszniko-alternator. W przyszły piątek jadę więc zobaczę jak to wygląda.

Edytowane przez piteks

Opublikowano

Jestem po wymianie. Cała operacja trwała ok.1,5 godziny. Różnic żadnych nie zauważyłem :)